REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Alunițele sub unghie – factor de risc pentru melanom?

Alunițele sub unghie – factor de risc pentru melanom?

Replica API 22 iunie 2021 | 00:00 2056

În cazuri mai rare, alunițele apar și la nivel unghial. Ele se prezintă sub formă unei benzi brune sau brun-negre, ce se întinde longitudinal, la nivelul lamei unghiale. Această poartă numele de melanonichie. Aceste alunițe subunghiale trebuie monitorizate de către medicul dermatolog, existând riscul că ele să se transforme în melanom, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Melanomul la nivelul unghiei este un subtip de melanom lentiginos acral. El poate apărea de la nivelul matricei unghiale (zona de unde crește unghia, nu se află la vedere, ci sub piele, sub repliul unghial distal), ori de la nivelul patului unghial sau de la nivel cutanat, unul dintre repliuri, extinzându-se secundar la lama unghială și patul unghial.

Melanomul unghial se prezintă clinic sub formă unei benzi de melanonichie, care este neuniform colorată, cu variate nuanțe de culoare, neuniformă că aspect și dimensiuni (putând fi mai extinsă la baza decât la vârf), uneori poate deteriora suprafață unghiei și chiar o poate distruge, sau poate infiltra pielea din jur, apărând o pată neagră la una din marginile unghiei (manifestare ce poartă numele de semn Hutchinson). O singură unghie este afectată. Poate afecta fie o unghie de la nivelul mâinii sau de la nivelul piciorului.

Melanomul la nivelul unghiei este rar, aproape 1% din toate melanoamele. Apariția tumorii nu este legată de expunerea la soare, ci pare să fie legată mai degrabă de traumatisme la nivelul zonelor respective.

Melanomul unghial apare că o bandă de melanonichie, uneori asemănătoare nevului unghial. În timp (în decurs de câteva luni, sau chiar ani), această bandă colorată de la nivelul unghiei suferă unele modificări:

crește în dimensiuni, lărgindu-și baza (o bandă de peste 3 mm lățime are șanse mai mari să fie un melanom unghial)

devine neuniformă că și culoare, fiind alcătuită din mai multe linii longitudinale de culori diferite (variate nuanțe de brun și negru), asimetrice

se extinde la nivelul zonei de piele adiacente, pe care apare o pată brun-neagră, ce are margini neregulate (semn Hutchinson)

unghia devine distrofică, întreruptă, crăpată

poate apărea un nodul subunghial, care să detașeze unghia de pe patul unghial. În multe cazuri, melanomul nodular subunghial este amelanotic (fără pigment), și poate fi confundat cu alte formațiuni tumorale benigne.

De obicei, aceste leziuni nu dor, dar dacă tumorrile sunt avansate și invadează osul, poate apărea durere. Uneori tumoră ulcerează și se poate suprainfecta.

Din cauza faptului că melanomul unghial se poate prezența la debut că un nev unghial, orice bandă de melanonichie nou apărută, mai ales la adulți, trebuie monitorizată clinic și dermatoscopic periodic. În cazul în care este vorba de un melanom și nu un simplu nev, monitorizarea va putea surprinde timpuriu modificările la nivelul unghiei, pt aplicarea conduitei terapeutice cât mai timpuriu.

Evaluarea dermatoscopica arată în detaliu caracteristicile dispunerii pigmentului la nivelul benzii de melanonichie. Astfel, se observă că bandă este alcătuită din linii de pigment, neuniforme, de culori și grosimi diferite, și cu spații de grosimi diferite între ele.

Confirmarea diagnosticului se face prin biopsia matricei unghiale și a patului unghial.

Tratamentul melanomului unghial constă în îndepărtarea chirurgicală a întregii unghii și matrice, plus țesut sănătos în jurul leziunii. În unele cazuri se impune amputarea falangei distale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272