REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Am AFLAT de ce se FURĂ catalizatoarele de la MAȘINI!

Am AFLAT de ce se FURĂ catalizatoarele de la MAȘINI!

Replica API 26 februarie 2021 | 22:55 7387

Hoţii din Constanţa se pare că au intrat în secolul tehnologiei şi de la furat capace de roţi şi oglinzi retrovizoare au trecut la furtul catalizatoarelor. Astfel, de la începutul anului, potrivit reprezentanţilor IPJ Constanţa, au fost nu mai puţin de 5 furturi de acest fel, motivul fiind unul foarte... bănos. Un catalizator poate conţine de la 3 până la 10 grame de platină, astfel că, după un calcul simplu, acestea sunt foarte valoroase, având în vedere că preţul unui gram de platină este de aproximativ 160 de lei.

Zilele trecute, hoţii au dat lovitura la o maşină a Poştei Române parcată în apropiere de gara Constanţa. Dimineaţă, când şoferul a ajuns la maşină, a observat câteva cabluri care atârnau, semn că ceva nu era în regulă. În scurt timp şi-a dat seama că maşina a fost atacată de hoţi. Indivizii au furat doar catalizatorul. Oamenii legii cred că au de a face cu o reţea, pentru că nu este singurul furt de acest gen.

Cum acţionează hoţii de catalizatoare

Potrivit oamenilor legii, hoţii acţionează în grupuri de 2 sau mai multe persoane: unul taie piesa cu ajutorul unui flex, unul stă de şase iar celălalt îi aşteaptă într-o maşină pentru a putea demara în trombă. Toată acțiunea nu durează mai mult de 3-4 minute, hoții alegându-și mașini fără scut pentru a putea ajunge cât mai ușor la catalizator.

Prinși în flagrant, cu flexul în mână

Organele de poliție au surprins în flagrant în noaptea de 15.02.2021, în jurul orei 03.10, în timp ce se aflau pe o alee publică din municipiul Constanţa, jud. Constanţa pe Constantin Măcălău, în vârstă de 34 ani, Dumitru Alexandru Băisan, în vârstă de 20 ani și pe Gheorghe Alexandru Toma, în vârstă de 22 ani în timp ce încercat să fure un catalizator. Unul dintre inculpaţi a asigurat locul comiterii infracțiunii, de pe trotuarul opus locului unde cel de-al doilea inculpat a ridicat, folosind un cric, un autoturismul, pentru a facilita pătrunderea celui de-al treilea inculpat sub autoturism, pentru ca acesta din urmă să taie cu ajutorul unui flex țeava de eșapament, în vederea sustragerii catalizatorului, activitate întreruptă de organele de poliție sosite la fața locului. Cei trei au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

Ce este un catalizator

”Catalizatorul este cel care filtrează gazele nocive ale motorului. De obicei, catalizatoarele au niște plăcuțe care pot fi din platină sau alte metale prețioase. Cantitatea diferă de la mașină la mașină dar în general este până în 10 grame. Există mașini la ce se ajunge mai ușor la catalizator, din cauză că nu au scut de protecție.” a declarat pentru ziarul Replica de Constanța, un mecanic auto.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
auzi,platina industriala,baaaa handicapatule platina e platina ,aurul e aur poti spune doar ca e de carate mai putine ,oligofrenilor
5
2
Este vorba de platina industriala, nu faci cercei din catalizator stati linistiti...de fapt ei le vand mai departe ca piese SH.
8
1
Poate fura de foame.De ce te ai risca sa faci vreo 6 ani de puscarie?mai este si categoria furturilor din cauze patolgice .In Germania existau asociatii de sprijinirea integrarii detinutilor in sociatate inainte de 1900,ori la noi nu se poate vorbi nici astazi de asa ceva..Oamenii pedepsiti rudimentar vor iesi cu sanse de recidiva marite
3
4
parca promiteau camere video in oras...
9
1
Cum de v-ati dat seama de ce le fura,mare descoperire,prostanacilor
8
3
..ca sa si le bage-n KUR...atunci cand au mancarimi...catalizatorul intra in functiune...si-i scarpina...
10
0
Chitac prostul constantei , cel mai slab primar din istoria constantei
24
12
Chiar unde le pot vinde si cine cumpara asa ceva?
7
3
ba,mergeti pe urma banilor.vedeti unde vind hotii catalizatoarele,aia comanda furturile!
29
0
Buna dimineata
15
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218