REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
10.9° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

AMA/WADA a anunţat finalizarea investigaţiei privind acuzaţiile de dopaj pentru 298 de sportivi ruşi

AMA/WADA a anunţat finalizarea investigaţiei privind acuzaţiile de dopaj pentru 298 de sportivi ruşi

Replica API 2 mai 2020 | 00:00 1166

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a anunţat că a finalizat investigaţia privind acuzaţiile de dopaj pentru 298 de sportivi ruşi şi că a trimis constatările federaţiilor internaţionale de profil pentru acţiuni suplimentare, scrie Reuters.

Denumită ''Operaţiunea LIMS (Laboratory Information Management System)'', ancheta condusă de Comitetul de informaţii şi investigaţii al AMA/WADA a examinat situaţia dopajului instituţionalizat din sportul rus folosind date extrase de la laboratorul din Moscova.

Investigaţia, care a durat un an, a fost una complicată deoarece oficialii ruşi au refuzat la început accesul inspectorilor AMA/WADA la materialele existente în laboratorul din capitala Rusiei, iar ulterior au fost găsiţi vinovaţi de falsificarea datelor.

Ca urmare a acestor constatări, Rusia a fost declarată neconformă la finalul anului trecut şi a primit o interdicţie pe o perioadă de patru ani, însă oficialii de la Moscova au anunţat că vor face apel.

Conform sursei, din cele 298 cazuri analizate, peste 153 nu ar fi fost afectate de această presupusă manipulare a datelor.

Rezultatele au fost trimise către 28 de organizaţii antidoping (ADO) şi către 27 de Federaţii internaţionale care vor trebui să decidă în fiecare caz în parte.

''A fost cea mai complexă anchetă în domeniul antidopingului de până acum, echipa de investigatori a făcut o muncă incredibilă. A fost o muncă uriaşă, care a implicat mii de probe. Criza dopajului din Rusia a dominat agenda WADA în ultimii ani, dar încă nu este sfârşitul drumului. Continuă reanalizarea probelor prelevate de la laboratorul din Moscova'', a declarat preşedintele AMA/WADA, polonezul Witold Banka.

La începutul lunii trecute, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a amânat pe termen nedefinit, din cauza pandemiei de coronavirus, apelul Rusiei împotriva suspendării pe patru ani din competiţiile internaţionale majore, inclusiv Jocurile Olimpice.

Iniţial, TAS a programat audierile la sfârşitul lunii aprilie şi desfăşurarea lor cu uşile închise. Un verdict era aşteptat înaintea JO 2020 de la Tokyo, care între timp au fost amânate cu un an.

TAS a precizat pentru DPA că audierea în acest caz va depinde de dezvoltarea pandemiei cu virusul Covid-19: ''Din acest motiv, datele audierii au fost discutate cu părţile implicate, dar nu au fost stabilite''.

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a suspendat Agenţia Rusă Antidoping (RUSADA) pentru patru ani, din cauză că laboratorul antidoping de la Moscova a manipulat unele fişiere înainte de predarea lor către investigatori.

În urma acestei decizii, Rusia nu va putea fi prezentă la JO de vară de la Tokyo şi nici la Olimpiada de iarnă de la Beijing, din 2022. Agenţia Mondială Antidoping a reamintit totuşi că, în ciuda excluderii Rusiei, atleţii ruşi vor putea participa sub drapel neutru la competiţii, cu condiţia să dovedească faptul că nu sunt implicaţi în această vastă afacere de dopaj.

Rusia a fost deja exclusă de la Olimpiadele care au avut loc la Rio (2016) şi PyeongChang (2018), din cauza scandalului de dopaj declanşat în urmă cu patru ani, scrie agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar sportivii americani si englezi cand vor fi controlati??????
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212