REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

AMENDĂ pentru PIETONII care stau cu ochii în TELEFON când TRAVERSEAZĂ strada

AMENDĂ pentru PIETONII care stau cu ochii în TELEFON când TRAVERSEAZĂ strada

Replica API 16 aprilie 2021 | 00:32 2958

Pietonii care stau cu ochii în telefonul mobil atunci când traversează strada vor putea fi amendați, conform unui proiect de lege publicat de Ministerul Afacerilor Interne. Datele MAI arată că în ultimii ani numărul accidentelor rutiere provocate de pietoni a crescut semnificativ. Prin acest proiect se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public. Reporterii Replica au discutat cu polițiștii rutieri constănțeni despre avantajele dar şi dezavantajele acestui proiect de lege.

La acest moment, pietonul e suveran pe trecerea de pietoni

Reporterii Replica au contactat un reprezentant al Poliţiei Rutiere pentru o părere în privinţa acestui proiect de lege: “În principiu sunt de acord cu acest proiect de lege însă e destul de greu în a impune obligaţii pietonului aflat pe trecerea de pietoni, pentru că, în contextul producerii unui accident rutier, ele devin foarte importante. Aici sunt două contexte: dacă sunt poliţist şi îl văd că traversează în anumite condiţii, îl sancţionez ca şi pe conducătorul auto pentru utilizarea telefonului, dar dacă el traversează şi îl loveşte maşina? Atunci i se va reţine şi pietonului o culpă, nu numai şoferului? Adică se va diminua din culpa şoferului dacă va avea şi pietonul o vină? Ori de câte ori se reglementează o contravenţie, trebuie să avem în vedere că abaterea, în circumstanţe penale, are consecinţe. În acest moment, la noi, pietonul este suveran pe trecerea de pietoni.“

Lumea ar trebui să lase telefonul pe stradă

Polițiștii rutieri constănțeni au fost categorici în privinţa folosirii telefonului pe stradă: “Lumea ar trebui să lase telefonul când merge pe stradă pentru că este destul de greu să circuli şi fără telefon. La noi lumea e mai aeriană, se comportă câteodată de parcă ar fi nemuritoare şi aici mă refer şi la pietonii neatenţi dar şi la şoferii vitezomani. Trebuie să ţinem cont că modificarea acestor legi are o importanţă foarte mare în ceea ce înseamnă producerea unui accident.”

Viteză maximă de 30 km/h pentru biciclişti şi trotinete

Proiectul mai prevede limitarea vitezei pentru cei care folosesc biciclete și trotinete la 30 de km/h (art.99), dar și interdicția de a circula pe trotuare, dacă nu există un marcaj special. Deocamdată singura interdicţie este doar în ceea ce priveşte şoferii, acestora fiindu-le interzis a efectua activități de natura a le distrage atenția de la conducere, precum și de a folosi telefoanele mobile atunci când se află în timpul deplasării pe drumurile publice.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oricum soferi care omoara pietoni pe trecerea de pietoni se aleg cu amenda sau in cel mai rau caz inchisoare cu suspendare
1
0
Precum reformele din invatamant, adica multe si fara rost, ne apucam acum sa facem si in legislatia rutiera. Spune la lege ca nu se conduce cu telefonul in mana. Desi mai toate masinile moderne au bluetooth si n-ai nevoie sa stai cu telefonul in mana, foarte multi sunt cu telefonul in mana, fara sa le dea nimeni amenda si acum bagam amenda pentru pietoni, care o sa se aplice ca si cea pentru soferi, adica unul la mie. Ca si in invatamant, schimbare de dragul schimbarii, sau fiecare nou venit prin minister trebuie sa arate ca a facut ceva. Nu conteaza ce, sa fie la numar.
3
0
Oare va sta cineva sa analizeze comportamentul pietonilor pe strada? In Tomis 3 traverseaza prinbloc mepermis si nu le gace nimeni, nimic...
3
3

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920