REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Ameninţările învăţământului constănţean: învăţământ ‘la simultan’, neplata navetei, imobile revendicate

Ameninţările învăţământului constănţean: învăţământ ‘la simultan’, neplata navetei, imobile revendicate

Replica API 4 decembrie 2018 | 00:00 246

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa vorbeşte în Planul managerial pentru perioada 2018 - 2019 despre ameninţările ce privesc învăţământul de la malul mării. În document se pomeneşte despre problemele generate de învăţământul la simultan, nedecontarea navetei profesorilor care se deplasează în unităţile de învăţământ din mediul rural, dar şi despre pierderea imbilelor revendicate de proprietari.

Printre ameninţări se numără încadrarea, cu dificultate, a unităţilor cu efective mici, din zone izolate, cu personal didactic titular sau calificat, în condiţiile în care activitatea instructiv - educativă se realizează simultan, dar şi absenteismul şi abandonul şcolar, în unele unităţi, în special din zonele şi regiunile defavorizate. Simultan înseamnă că sunt unite vârste şcolare diferite în aceeaşi clasă, adică sunt comasate clasa a V-a cu a VII-a, a VI-a cu a VIII-a. Totodată, din cauza numărului mic de elevi, din cinci clase pot fi două sau trei sau chiar una, depinde de numărul de copii pe care îi are fiecare clasă.

Cum putem evita învăţământul la simultan?

Inspectorul şcolar general Gabriela Bucovală a precizat pentru Replica de Constanţa că învaţă „la simultan” elevii din localităţile Dumbrăveni, Darabani şi Răzoare. “Avem unităţi şcolare în care din cauza numărului mic de elevi avem învăţământ simultan. La Dumbrăveni sunt 61 de copii, de la grădiniţă până la gimnaziu, în toată localitatea.

Şi la Darabani avem învăţâmânt simultan. La Darabani vă pot spune că în clasa întâi avem doar nouă elevi, iar în clasa a treia avem cinci elevi. Mai avem învăţământ simultan la Şcoala Gimanzială numărul 2 din Răzoare. Aici la clasa pregătitoare sunt cinci elevi, cinci avem şi la gimnaziu, şapte elevi sunt în clasa a treia”, a precizat Gabriela Bucovală.

Potrivit inspectorului şcolar general, de dorit este ca în aceeaşi unitate administrativă să se găsească soluţii ca elevii să înveţe în clase cu elevi de vârsta lor. “Dacă există această posibilitate, este bine ca elevii să fie transportaţi într-o altă unitate şcolară, pentru a le da şansa să înveţe în clase cu copii de vârsta lor. Din păcate, ori posibilitatea de transport nu există, ori părinţii nu doresc aceasta pentru că se opun transportului”, a menţionat Gabriela Bucovală.

“Avem colegi cărora nu li se decontează naveta”

Cum subliniam anterior, o altă ameninţare la adresa învăţământului constăţean o reprezintă şi neplata navetei cadrelor didactice. Din păcate, judeţul Constanţa încă se confruntă cu astfel de probleme. “Avem colegi cărora nu li se decontează naveta sau au întârzieri la decontarea acesteia”, a afirmat inspectorul şcolar general.

Grădiniţa ABC mutată cu forţa la “Chip şi Dale”

Cu revendicări de imobile au fost probleme chiar în municipiul Constanţa. Este vorba de grădiniţa ABC, care a fost mutată în incinta unităţii preşcolare “Chip şi Dale”, întrucât imobilul a fost revendicat de proprietar, în urmă cu doi ani. “Din bugetul local, şi aşa mic, nu se mai putea plăti chiria acelui spaţiu. Însă o soluţie a fost găsită şi sperăm pe viitor să nu ne mai confruntăm cu astfel de probleme”, a explicat Gabriela Bucovală.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Antoane....bati campii,informeaza-te si apoi scrie!La cotet!
1
0
Vecina te minte. Un profesor de 25 ani are peste 5000 lei pe luna. La program de 4 ore, fie la scoala sau in vacanta. O mare greseala s-a facut cu inscrirea copilului la alta scoala decat la care este arondat. Strazi blocate de masini, dimineata, la pranz si seara, vezi str. Poporului si zona Flamanda.
1
2
Adelo,am f colege care au rmas in invatamant si au 2300 lei bani in mana dupa 15 ani vechime,dupa cateva exam. de grad,la care tb sa iei cel putin 8, dupa zeci de inspectii, ti se pare un salariu decent?nici macar sa platesti mancarea pe1luna nu ajung banii aia.Un jandarm fara studii are 4500, o asist. medicala cu o postliceala de2ani are vreo 50,un militar are mult mai mult, pana si vecina mea,femeie de serviciu la spitalul militar are mai mult decat fosta mea colega,si abia are 10 clase teminate.Prost sa fii sa muncesti pe banii aia si tu astepti performanta cand dai omului o mizerie?
1
0
Cata dreptate domnule Anton...dupa cele 4 ore pe zi, cadrul didactic se indreapta grabit spre casa, asteptat fiind acolo de catre grupurile de copii ce urmeaza sa inceapa orele de meditatii. Oare de ce copii nu mai inmagazineaza nimic din timpul orelor de curs? Fiindca nu se mai doreste aceasta. Se vor cat mai multi clienti la sectiunea meditatii cu incasari pe persoana proprie si chiar si neimpozabile. Din ianuarie chiar vor avea o noua marire de salariu. Oare nu este o bataie de joc?
1
3
Din pacate, populatia scolara a scazut. Rata abandonului scolar creste , dar mai periculos este acel abandon mascat care convine profesorilor-mai, nu ma deranjeaza, dar si parintelui -lasa ca il trece ca au nevoie de elevi.Exista scoli supraaglomerate ,dar si scoli pe unde bate vantul prin clase .
2
1
Multe cadre didactice au o mare durere in c.ur de invatamantul romanesc. Lucreaza 4 ore pe zi, timp de 8 luni pe an, au salarii foarte mari pentru munca pe care o presteaza. Trebuiesc stabilite criterii de performanta si in invatamant. Redus mult numarul liceelor generale si reintroduse specializarile. Reintroduse in scolile generale orele de atelier, toti copii trebuie sa deprinda minime deprinderi, de la a sti sa cosi un nasture, la a desface o broasca de usa.
7
6
Exista posibilitatea lansarii concurentei intre profesori pe internet. Daca Ministerul Invatamantului face un site unde profesorii sa si prezinte cursurile, elevii ar putea alege de acasa cu ce profesor sa lucreze. Si astfel se rezolva problema scolilor, claselor incomplete, transportului profesorilor, banilor putini pentru salarii. Daca elevul nu mai este multumit de profesor sa il schimbe. Daca profesorul nu mai este multumit de un elev, sa il schimbe.
4
7

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272