REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Americanii avertizează asupra unei puternice ofensive rusești

Americanii avertizează asupra unei puternice ofensive rusești

Cristina BĂRBUCEANU 21 ianuarie 2023 | 00:00 737

Directorul CIA, William Burns, a mers în secret în capitala Ucrainei, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski, a scris, joi, publicaţia Washington Post, citând un oficial american şi alte persoane care cunosc detalii despre această vizită.

Americanii avertizeaza asupra unei puternice ofensive rusesti

Burns l-a informat pe Zelenski în legătură cu estimările sale cu privire la următoarele planuri militare ale Rusiei, se adaugă în articolul Washington Post citat de Rador.

Întâlnirea secretă vine în contextul în care oficialii SUA monitorizează îndeaproape o potenţială ofensivă a ruşilor în următoarele luni – şi în mijlocul unei dezbateri tensionate între SUA şi aliaţii săi europeni pe tema trimiterii sau nu în Ucraina a unor armamente şi mai sofisticate şi cu rază lungă de acţiune.

Liderii occidentali din domeniul Apărării urmează să se întâlnească, vineri, la Baza Aeriană Ramstein din Germania pentru a discuta despre viitoare livrări de arme Ucrainei.

”Directorul Burns a mers la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologii din serviciile secrete ucrainene şi cu preşedintele Zelenski şi a întărit sprijinul nostru continuu pentru Ucraina în apărarea în faţa agresiunii ruse”, a arătat un oficial SUA într-o declaraţie.

Burns, un diplomat expert, a devenit o legătură de încredere la Kiev, iar călătoria sa de săptămâna trecută nu a fost prima pentru el. Sunt cunoscute alte două călătorii consecutive ale sale la Kiev, în octombrie şi noiembrie anul trecut, inclusiv una care a avut loc în timpul unui ”potop” de atacuri cu rachete ale ruşilor în întreaga ţară.

În timpul iernii au avut loc lupte dure pe liniile frontului, în special în jurul oraşului Bakhmut, dar nu au existat progrese strategice de o parte sau alta.

Directorul Serviciului Naţional de Informaţii, Avril Haines, a afirmat, miercuri, la Forumul Economic de la Davos, că nu este ”un impas, ci un conflict crunt la acest moment”.

Însă se crede că ambele tabere se pregătesc pentru potenţiale ofensive la primăvară şi Kievul a continuat să pună presiuni pe SUA şi aliaţii occidentali pentru mai mult sprijin în lupta sa de a respinge Rusia. O sursă ucraineană a subliniat pentru CNN că Kievul a devenit îngrijorat în legătură cu ritmul livrărilor de arme către Ucraina – o teamă în creştere în contextul în care republicanii, dintre care unii sunt sceptici cu privire la ajutorul dat Ucrainei, au preluat conducerea Camerei Reprezentanţilor.

Reamintim că în ultimele zile trupele ruse și gruparea de mercenari Wagner au desfășurat puternice acțiuni în Donețk și Lugansk. Ofensive au fost începute și în zona Herson și Zaporojie.

Estimarea occidentală este că Rusia a concentrat trupe și material în Estul Ucrainei și în Belarus pentru o nouă ofensivă după preluarea conducerii operațiunilor de către generalul Gherasimov, șeful Marelui Stat Major al armatei ruse.

Vizita șefului CIA ar putea fi și un nou îndemn pentru președintele Zelenski și conducerea ucraineană să identifice variante și puncte de vedere care pot duce în viitorul previzibil la încetarea ostilităților.

Între timp aliații încearcă să întărească poziția Ucrainei prin furnizarea de armament mai greu și mai sofisticat. Ucrainenii cer tancuri grele și de ultimă generație și sisteme antiaeriene performante pe care însă unele țări occidentale ezită încă să le furnizeze Ucrainei. Sunt voci în SUA mai ales care condiseră că ucrainenii ar trebui să țintească Crimeea și obiective chiar și din Moscova pentru a pune presiune pe Rusia și opinia publică rusă, conform stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si mwie putin si rrassiia. La toti cu mult kkt !!!
1
0
Mwe sua mwe ucraina si mai ales multa mwe cu kkt zelenski
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102