REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Amnesty Internațional revine după ce a acuzat Ucraina că folosește civilii ca scuturi umane

Amnesty Internațional revine după ce a acuzat Ucraina că folosește civilii ca scuturi umane

Replica API 9 august 2022 | 00:00 703

Amnesty International și-a cerut scuze duminică pentru "suferința și furia" provocate de un raport care acuză Ucraina de punerea în pericol a civililor, care l-a înfuriat pe președintele Volodimir Zelenski și a provocat demisia șefului biroului său din Kiev.

Grupul pentru drepturile omului a publicat joi raportul în care se afirmă că prezența trupelor ucrainene în zonele rezidențiale a sporit riscurile pentru civili în timpul invaziei rusești, relatează Reuters.

"Amnesty International regretă profund suferința și furia pe care le-a provocat comunicatul nostru de presă privind tacticile de luptă ale armatei ucrainene", a declarat organizația într-un e-mail pentru Reuters.

"Prioritatea Amnesty International în acest conflict și în orice conflict este să se asigure că civilii sunt protejați. Într-adevăr, acesta a fost singurul nostru obiectiv atunci când am publicat această ultimă cercetare. Deși ne susținem pe deplin constatările noastre, regretăm durerea provocată".

Zelenski a acuzat grupul că încearcă să mute responsabilitatea de la agresiunea rusă, în timp ce șefa Amnesty pentru Ucraina, Oksana Pokalchuk, a demisionat, spunând că raportul a fost un cadou de propagandă pentru Moscova.

Oficialii ucraineni spun că încearcă să evacueze civilii din zonele de pe linia frontului. Rusia, care neagă că ar viza civili, nu a comentat raportul privind drepturile omului.

În e-mailul său de duminică, Amnesty a declarat că a găsit forțe ucrainene lângă reședințe civile în 19 orașe și sate pe care le-a vizitat, expunându-le la riscul unor tiruri rusești.

"Acest lucru nu înseamnă că Amnesty International consideră că forțele ucrainene sunt responsabile pentru încălcările comise de forțele rusești și nici că armata ucraineană nu ia măsuri de precauție adecvate în alte părți ale țării", a precizat organizația, citează stiripesurse.ro.

"Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forțele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările rusești".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Amnesty Int laureata a premiului Nobel ptr pace si a cerut scuze in glimele ptr ca au spus adevarul, iar la final au spus ca tot ce au spus in raport ramane neschimbat... asa ca nu mai mancati rahat
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272