REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

ANAF a blocat conturile unui bărbat, în plină pandemie de coronavirus!

ANAF a blocat conturile unui bărbat, în plină pandemie de coronavirus!

Replica API 14 aprilie 2020 | 09:07 3126

Prin decizia de instituire a măsurilor asiguratorii din 20 februarie a.c., emisă de D.G.R.F.P. Galaţi, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanţa, s-au dispus măsuri asiguratorii poprirea asiguratorie asupra disponibilităților bănești din conturile bancare ale lui Cosmin B., din Constanţa, până la concurența sumei de 3.357.440 lei, întrucât s-a constatat existența pericolului de a se sustrage de la urmărire, ascunderea sau risipirea patrimoniului sau îngreunând în mod considerabil colectarea.

Suma reprezintă obligații fiscale principale și accesorii ale societăţii Euro Zone SRL, în cadrul căreia deține calitatea de asociat cu 50% din părțile sociale. ANAF a blocat conturile constănţeanului, deşi debitele au fost înregistrate pe societate, şi nu pe persoană juridică. Omul a mers rapid în instanţă, în contextul în care îi era imposibil să asigure mijloacele de trai necesare întreținerii familiei, îns pecial a celor doi copii. Magistraţii i-au dat dreptate şi a dispus deblocarea, de urgenţă, a conturilor bancare.

În urma inspecției fiscale efectuată la societatea de construcţii Euro Zone SRL, în anul 2016 a fost emisă Decizia de impunere F-CT 764/29.11.2016 prin care s-au stabilit în sarcina acesteia obligații fiscale suplimentare în cuantum total de 1,808.617 lei, din care 723.447 lei impozit pe profit și 1.085.170 lei TVA. La acestea s-au calculat accesorii, sens în care în prezent suma datorată de Euro Zone SRL este de 3.547.440 lei. Întrucât sumele stabilite nu au fost achitate la scadență, împotriva societății a fost declanșată executarea silită de către AJFP Constanţa. În aceste împrejurări SC Euro Zone a fost în imposibilitatea de a-și relua activitatea, de a realiza venituri și de a achita obligațiile datorate bugetului de stat.

ANAF l-a lăsat fără bani în plină pandemie de coronavirus

Cosmin B. s-a trezit, la sfârşitul lunii februarie, cu poprire pe toate conturile, nemaidispunând de resurse pentrua supravieţui, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus. Acesta şi-a angajat un avocat şi a cerut anularea deciziei de impunere în instanţă. El a relatat magistraţilor că obligațiile fiscale ale Euro Zone SRL nu au fost achitate la scadență, nu din rea-credință, ci din motive obiective, respectiv din lipsa fondurilor necesare. Urmare a măsurilor asigurătorii, activitatea societății Euro Zone SRL a fost blocată, aceasta fiind în imposibilitatea de a-și plăti furnizorii, angajații, utilitățile etc., adică de a mai desfășura activitatea pentru care a fost autorizată.

Situația este cu atât mai dramatică cu cât lichiditățile de care dispune împreună cu familia sunt limitate, iar față de incertitudinea care planează cu privire la durata situației de urgență, există riscul imposibilității asigurării mijloacelor de trai necesare întreținerii familiei (fiind căsătorit și are doi copii minori în întreținere).

Faptul că Euro Zone SRL nu dispune de fondurile necesare plății obligațiilor restante la bugetul de stat nu reprezintă un argument pertinent pentru luarea măsurilor asigurătorii asupra veniturilor și bunurilor asupra persoanei fizice, în condițiile în care dispozițiile art.213 alin.2 Cod procedură fiscală reglementează expres și limitativ condițiile în care se pot dispune măsuri asigurătorii, iar lipsa fondurilor necesare pentru plata obligațiilor fiscale restante nu se încadrează în condițiile prevăzute de lege. Legea spune că, pentru obligaţiile de plată restante ale debitorului declarat insolvabil în condiţiile prezentului cod, răspund solidar cu acesta următoarele persoane: persoanele fizice sau juridice care, anterior datei declarării insolvabilităţii, cu rea-credinţă, au dobândit în orice mod active de la debitorii care şi-au provocat astfel insolvabilitatea. Însă, în acest caz nu se poate vorbi de rea voinţă.

Magistraţii au suspendat decizia ANAF: “Este recomandată plata cu cardul, iar reclamantul este în imposibilitatea de a efectua astfel de plăți”

Aspect constatat şi de magistraţi, care au dispus suspendarea deciziei emisă de ANAF, de blocare a conturilor. Magistraţii au constat că este îndeplinită condiția pagubei iminente, măsurile asigurătorii instituite asupra veniturilor păgubitului, punând în pericol atât pe acesta cât și familia sa, prin imposibilitatea procurării celor necesare traiului de zi cu zi. Aceasta cu atât mai mult, în contextul stării de urgență, când este recomandată plata cu cardul a produselor alimentare și nealimentare și a facturilor de utilități, iar reclamantul, prin blocarea conturilor este în imposibilitatea de a efectua astfel de plăți, acesta fiind în imposibilitate și de a-și procura lichidități întrucât conturile au fost poprite. Decizia a fost pronunţată pe 8 aprilie a.c..

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
3.5 milioane datorie si nu poate asigura hrana familiei. Imi dau lacrimile, asa ca vino mai prapaditule ca iti dau eu 10 lei pe S-Class-ul tau ca sa poti sa cumperi cateva paini.
2
0
Ce boi sint astia de la Anaf ----ptr 3400 de lei si o intirziere mica asa masura ?
1
3
bai nene, cand ai trei milioane jumate datorie la anaf... sapte sute de mii de euro nu e de colea. la ce te astepti? bomboane?
4
1
sugaciule fa-ti firma ,munceste 20 pe zi si apoi sa mananci cacat ....boule
3
5
cred ca nu erai sigur cum sa faci rost de niste muie n cur
3
4
una spun si alta fac. astia sunt liberalii avizi dupa lovele. taie capul catarului mort sa-i ia clopotul.
2
2
Firmele private sunt mari evazioniste. Trebuie executate fara mila.
4
9
Catelul musca de foame tot ce prinde Asta pana ii dai un sut in cur si o poarta deschisa
2
0
Am fost oprit de Politie, cred ca erau vreu 30masini, am crezut ca ma vor anihila... au fost niste civilizati, le am dat tot ce au cerut, ajuns la Cazino am constata ca erau vreo 5 doamne cu copilul la plimbare pe faleza, oare cum au ajuns acolo?? ce or fi zis Politiei? la plibare cu copilul?
7
1
Ce vreau sa stiu e daca atunci cand instanta constata o poprire ilegala a ANAF, pe cei din urma ii fute cineva in gura sau raman asa cretini forever?
17
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272