rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

ANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO

Anca Nedea Pavel, directorul Organizației Patronale Mamaia - Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, prin intermediul căruia a vorbit despre situația operatorilor economici, care este din ce în ce mai rea în această perioadă. Cum se va desfășura minivacanța de 1 Mai, sezonul estival, care sunt riscurile unui colaps dar și de ce se iau asemenea măsuri aspre, puteți urmări în materialul de mai jos.

Cel mai afectat domeniu, în această perioadă, este, fără doar și poate, HORECA. Sunt firme care au intrat în faliment, altele au reușit să se mențină pe linia de plutire. S-a tot spus că statul nu a ajutat mai deloc acest domeniu, însă putem spune că turismul, mai ales cel sezonier, este în colaps?

”Dacă privim turismul sezonier, litoralul românesc, dacă am opera și această vară în condiții ca cele de anul trecut, situația ar fi foarte dificilă, dar nu ar însemna un colaps. Pentru restaurante vorbim de un al treilea lockdown și multe dintre ele și-au închis porțile. Sunt foarte multe business-uri care și-au pus lacătul pe ușă, oamenii au de plătit datorii la furnizori, și-au declarat falimentul și au vândut afacerea. Pe partea de food and beverage situația este foarte gravă în Constanța. La nivel național, pe partea de capacitate de primire turistică, situația este foarte gravă față de litoral, în sensul că noi am avut o operare de două luni anul trecut, dar în destinațiile de oraș situația este un dezastru. Dacă ne-ar lăsa cu măsurile de rigoare și măcar periodic să funcționăm, am putea să supraviețuim. Nu se fac niște scenarii în care să se spună cum și în ce fel se va proceda în funcție de situație. Hotelierii se pregătesc cu toate măsurile, știm foarte bine că anul trecut nu au fost focare de infecție pe litoral. Este o situație excepțională în ciuda declarațiilor pe care le dădeau guvernanții. Rata de infectare a început să crească în noiembrie. Nu avea nicio legătură cu ce s-a întâmplat în timpul sezonului estival, era o distanță mult prea mare”, a spus Anca Nedea Pavel.

Anul acesta avem o atitudine mult mai agresivă față de mediul economic

”Anul acesta avem nu numai o lipsă de predictibilitate, dar avem o atitudine mult mai agresivă față de mediul economic, faptul că pentru destinațiile de city și alte zone afectate din România nu s-a întâmplat nimic, faptul că vorbim de închidere după închidere în partea de restaurație cu tot ce înseamnă restaurante și cafenele, nu mai vorbim de evenimente, ne duce într-o zonă foarte, dar foarte grea. Dacă vom opera anul acesta, vom putea sta pe o linie de plutire și anul acesta, dacă nu, înseamnă colaps fără dar și poate”, a spus directorul Organizației Patronale Mamaia - Constanța.

Nici o măsură de ajutorare pentru sezonieri

”Nu a fost nici măcar o măsură de ajutorare pentru sezonieri sau de impulsionare, deși s-a promis și pentru noi, dar și pentru domeniul agricol. Nu s-a făcut nimic. Dacă nu vine nici acest M2 până în mai, nu avem nici bani să aruncăm în cash flow și să facem angajări din aprilie, să putem să pregătim proprietățile, să luăm marfă. La un hotel de aproximativ 100 de camere numai achizițiile se ridică undeva la 30 - 40.000 de euro. Ai nevoie de un buget de aproximativ 50.000 de euro ca să poți să deschizi. O veste bună ar fi că ieri s-a reușit deblocarea programului ElectricUp, tot legat de măsurile acestea pe fondurile europene, am înțeles că, prin presiunile fostului ministru al economiei Virgil Popescu, s-a deblocat. Măsura M3 - Granturi pentru investiții, la care am aplicat și eu, este blocată, dar procedura nu a fost corectă și nu s-a făcut ceea ce trebuie către Uniunea Europeană ca să fie finanțată cum trebuie această măsură. Noi nu facem politică în turism, suntem apolitici, nici eu nu am simpatii sau antipatii, vom lucra întotdeauna cu cine este la guvernarea centrală sau locală. Nu înțelegem cum e posibil ca un ministru de resort să facă atâtea eforturi și demersuri pentru outgoing, să duci bani românilor afară și să-i faci să aleagă destinații străine și nu faci nimic în ceea ce privește turismul intern, forma de turism la care au achiesat toate țările în pandemie. Noi scoatem voucherele de vacanță de la niște oameni care se bazau pe ele, niște oameni care veneau la 2 sau 3 stele, nu 4 sau 5, și poate au văzut pentru prima oară litoralul românesc. Am avut foarte mulți turiști care au zis că a fost pentru prima oară când au reușit să-și aducă copiii la mare cu aceste vouchere”, a spus Anca Nedea Pavel.

Prelungirea anului școlar, încă o lovitură

”Ne-au luat două săptămâni din sezon pentru că s-au dus până pe 18 cu închiderea școlii, au mai adăugat încă o săptămână. Bugetele noastre pe care noi am construit acest an nu mai sunt valabile. Cei care veneau în perioada lunii iunie erau părinți cu copii, școlari preșcolari. Agenția Litoralul Românesc a făcut pe statistică și a dat un comunicat exact cu ce înseamnă asta. 45% din totalul rezervărilor pentru prima parte din sezon sunt părinți cu copii, din care 35% sunt părinți cu preșcolari. Oamenii care veneau atunci nu mai pot veni nici în iulie, nici în august, nici în septembrie. E perioada cu tarifele cele mai scăzute, ei nu-și permit să mai vină”, a explicat Anca Nedea.

E foarte greu, ne trezim în fiecare dimineață întrebându-ne ce surprize ne mai face Guvernul astăzi

”Economia este cea care ne duce pe toți, nu poți să duci economia în colaps și să te tot împrumuți pentru că scadența vine. Trebuie să găsești pârghii să ne lași să supraviețuim, să ne ajuți cu măsuri ca noi să supraviețuim ca noi producem în economie și să decartăm în continuare la stat. Între noi discutăm tot felul de chestii și e normal să te gândești, nu suntem bolnavi de scenarită, dar nici nu putem să fim orbi. România este o țară de subcontractori, spune domnul Daraban, suntem vasali. Sunt și lucruri de geostrategie, de securitate, sunt multe aspecte, dar pentru românul de rând contează că-și dorește un guvern, indiferent de culoarea politică, și sunt convinsă că având în vedere că în ultimii ani de la Revoluție, partidele nemaiavând o culoare politică clar definită, o ideologie la care spui că te raliezi ca principii și ca educație, românul, de fapt, își dorește un partid indiferent de cum o fi el ca să-i apere interesele de cetățean român și interesele naționale. Asta ne dorim și noi ca agenți economici, trebuie să se înțeleagă că am fost hrăniți ani de zile să urâm capitalul românesc, să urâm antreprenoriatul românesc. E foarte greu, ne trezim în fiecare dimineață întrebându-ne ce surprize ne mai face Guvernul astăzi. Dacă nu, autoritatea locală ce surprize ne mai face. Cu ce ne mai luptăm astăzi? Nu mai avem timp să ne focusăm pe afacerile noastre, noi stăm, scriem adrese, cerem audiențe, asta facem tot timpul. După lipsa de predictibilitate totală, faptul că mereu ne simțim agresați și hăituiți, vânați, ce să ne mai facă ca să ne îngroape pe toți, ne-a lăsat fără resurse”, a spus Nedea-Pavel.

Pregătiri pentru 1 Mai și sezon estival?

”Colegii mei din partea de nord a litoralului, sudul pornește mai greu pentru că nu are o destinație turistică cu niște servicii deschide tot timpul și este cu este, dar în Mamaia se pregătesc. Orice s-ar întâmpla, noi avem o datorie față de turiști și juridică. Ne pregătim să deschidem și, dacă suntem lăsați, vom și opera. Vom face eforturi în continuare, ne-am luat linii de credit pe niște costuri mari, ne-am îndatorat și mai mult, vom face și mai multe eforturi să deschidem dacă ne vor lăsa de Rusalii și de 1 Mai să facem turism și la mare. Avem o problemă legată de lipsa de comunicare, ce observăm și la nivel guvernamental și la nivelul autorităților locale este că totul este ermetizat, închis. Nu simțim că se îndreaptă către noi și că ne lasă să avem și noi o părere, să dialogăm. Nu deținem nici noi adevărul absolut și avem toată încrederea că dânșii sunt acolo cu bune intenții, dar din izolarea asta, noaptea minții naște monștri. Vrem o deschidere a autorităților locale să putem dialoga, inclusiv la nivel de prefect, pentru că prefectul poate capacita deconcentrate, dar și agenți economici la nivelul întregului litoral, să ne întâlnim, să discutăm împreună, să ne pregătim, să pregătim niște scenarii. Faptul că greu de tot intrăm într-un dialog cu reprezentanții asumați ai oganizațiilor care știu ce vorbesc, ne duce în niște temeri și incertitudini”, a mai explicat Anca Nedea – Pavel, directorul Organizației Patronale Mamaia - Constanța.

Mai multe detalii puteți urmări în materialul video de mai jos.

Video:

Liliana IONIȚĂ

sâmbătă, 27 martie 20213611
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
mai mult...Interviuri
8 apr 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Trebuie să fim PRECAUȚI, astfel încât deschiderea sezonului ESTIVAL să nu se transforme într-un fiasco. Video

Prefectul județul Constanța, Silviu Coșa, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, acolo unde au fost aduse...1548

12 mar 15:55InterviuriȘEFUL ISU Dobrogea, AMARANDEI: AUTOSPECIALELE de lucru cu apă și spumă au între 20-30 de ani6128
18 mar 00:19InterviuriSabina SPĂTARIU: Pentru mai mulți ELEVI, EDUCAȚIA s-a OPRIT în luna martie. VIDEO!2732
16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!

Secyl Suliman și Mihai Vîlcu sunt noii subprefecți ai județului Constanța. Aceștia au activat în mediul privat,...4744

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video1403
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video2816
24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2914

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO3912
6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene3909
5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7326

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival8247
3 mar 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video3516
Vremea
7.9°7.9° - 8.2° duminică, 18 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 81%
Vânt: 3.52 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/4912223662337
5/4023223141920
joker211025143
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 apr 22:38SportSimona Halep direct în turul doi la Stuttgart. O veste bună și una rea pentru româncă

Simona Halep, locul 3 WTA şi favorită 2, va juca direct în turul doi la turneul de la Stuttgart, iar vestea proastă...5

19 apr 00:00SportCupa României la spadă a fost câștigată de Bianca Benea (CSM Oradea)

Bianca Benea (CSM Oradea) a câştigat Cupa României la spadă, duminică, în Sala de Scrimă ''Ana Pascu'' din...5

19 apr 00:00SportAtac ironic al echipei lui Ianis dupa victoria cu Celtic din Cupa: "Cea mai buna echipa din tara!" Ce au postat

Dupa victoria categorica din campionat, Rangers a eliminat-o pe rivala Celtic si din Cupa Scotiei. Echipa lui Gerrard...4

19 apr 22:29SportAlertă pentru starurile lui Clinceni! Poenaru, furios la finalul meciului cu CFR Cluj: "Nu accept! Daca nu joacă, iau măsuri și văd ei!"

Ilie Poenaru a declarat ca echipa sa tinteste la locul 4. Acest lucrul s-a vazut si in declaratia sa dupa esecul cu CFR...6

Local
19 apr 23:55LocalÎnghesuială mare la hainele second-hand, în plină pandemie COVID

Zeci de persoane au ignorat complet regulile de distanţare şi s-au înghesuit în faţa unui magazin second hand de...1008

19 apr 23:56LocalCOVID-19: 67 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanța, 2265 la nivelul țării

Pe teritoriul României, până duminică, 18 aprilie, au fost confirmate 1.029.304 cazuri de persoane infectate cu noul...673

19 apr 23:56LocalPiața Grivița, închisă pentru igienizare

340

19 apr 23:56Local41 de migranți descoperiți de polițiștii de frontieră la graniță

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș și Nădlac au descoperit 41 de cetățeni...289

19 apr 23:57LocalACCIDENT RUTIER cu o VICTIMĂ, la ieșire din Constanța

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină duminică, 18 aprilie, la ieșire din constanța...712

19 apr 23:57LocalO mașină s-a făcut SCRUM! Focul ar fi fost pus INTENȚIONAT

618

Politică
19 apr 21:52PoliticăDirector DSP, mesaj pentru Vlad Voiculescu: Îi doresc odihnă plăcută!

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, liberalul Flavius Cionca, i-a transmis, ironic, fostului ministru...622

19 apr 21:31PoliticăUtilizarea plasmei convalescente contra COVID-19 a redus cu 40% numărul internărilor în spital, în SUA

În timp ce la noi în țară locurile de la ATI sunt complet ocupate și sunt tot mai mulți pacienți internați în...222

19 apr 19:19PoliticăFlorin Cîțu a solicitat explicații de la STS, după acuzațiile lui Vlad Voiculescu

481

19 apr 19:23PoliticăVlad Voiculescu: Am primit mai multe amenințări cu moartea

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat într-un interviu acordat actorului Marius Manole în...399

19 apr 19:20PoliticăVlad Voiculescu, acuzații FĂRĂ PRECEDENT: Nicușor Dan și PNL nu și-au ținut cuvântul

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a vorbit, duminică, despre candidatura la funcţia de viceprimar al...418

19 apr 19:21PoliticăPreședintele Senatului: Nu mai avem încredere în premierul Florin Cîțu

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că în USR PLUS nu există disensiuni, iar Ministerul Sănătăţii...543

19 apr 19:16PoliticăALDE își alege noua conducere a partidului: Călin Popescu Tăriceanu nu mai candidează

ALDE, partidul condus până anul trecut de Călin Popescu Tăriceanu, își alege sâmbătă, 17 aprilie a.c., noua...442

19 apr 19:16PoliticăMinistrul Educației: După ce se va încheia pandemia vom continua cu predarea online unde e potrivit

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că școala online nu a fost eficientă pentru că profesorii nu au...488

19 apr 19:14PoliticăCristian Tudor Popescu: Mă înfioară cei de la USR-PLUS. Mestecă talaș de partid fără să clipească

615

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2816

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2914

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3912

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3909

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7326

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8247

Monden
19 apr 19:22MondenRegina Elisabeta a II-a, scrisoare de adio lăsată pe sicriul soțului ei

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a lăsat o scrisoare emoționantă pe sicriul soțului ei, Prințului Philip....500

19 apr 19:20MondenAmanta lui Ciprian Marica, transformare totală

Transformarea incredibilă a amantei lui Ciprian Marica! Cum arată acum celebra roșcată cu care a fost prins...2374

19 apr 19:17MondenŢiriac: „Dacă ai puţină minte în cap, nu ai cum să nu te vaccinezi anti-COVID. Eu am vrut să-l fac pe cel rusesc“

969

19 apr 19:17MondenImagini de la funeraliile Prinţului Philip. VIDEO

Au apărut primele imagini de la înmormântarea Prinţului Philip. La ceremonie vor participa membrii familiei regale,...540

19 apr 19:18MondenLovitură pentru Mirela Vaida! A fost clasată acuzaţia de tentativă de omor din dosar. „Mă simt în pericol“

O nouă lovitură pentru Mirela Vaida, în dosarul deschis după ce a fost atacată cu bolovani chiar în timpul...595

19 apr 19:19MondenGina Pistol și Smiley, ceartă aprinsă după publicarea unei poze în care prezentatoarea apare topless

1921

Mapamond
19 apr 21:33MapamondJohnson & Johnson crede că și alte vaccinuri provoacă cheaguri de sânge

Compania americană Johnson & Johnson a cerut producătorilor rivali de vaccinuri anti-COVID-19 să i se alăture în...468

19 apr 21:34MapamondCoronavirus: EMA va anunţa marţi recomandările sale în privinţa vaccinului Johnson&Johnson

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) va anunţa marţi recomandările sale în privinţa vaccinului...468

17 apr 00:00MapamondRusia expulzează zece diplomaţi americani şi pune capăt activităţii unor fonduri şi ONG-uri americane

530

17 apr 19:51MapamondOMS: Numărul de noi cazuri de COVID-19 raportate săptămânal s-a dublat la nivel global în ultimele două luni

Numărul de noi cazuri de COVID-19 raportate săptămânal aproape s-a dublat la nivel global în ultimele două luni,...500

17 apr 00:00MapamondIncident armat la un birou al FedEx: Mai multe persoane au fost rănite, atacatorul s-a sinucis

Mai multe persoane au fost rănite joi seara în SUA într-un incident cu armă de foc la o facilitate a companiei de...449

17 apr 00:00Mapamond'Imaginile insuportabile' cu un poliţist care ucide un adolescent de 13 ani şochează SUA

691

Sănătate
19 apr 00:00SănătateSindromul impostorului - ce este și cum știi dacă îl ai?

Sindromul impostorului afectează, potrivit cercetătorilor, mai bine de 70% din populația adultă. Află în cele ce...4

19 apr 00:00SănătateSmochine - 5 beneficii pentru organism

Smochinele și frunzele de smochin sunt pline de substanțe nutritive care oferă o varietate de beneficii potențiale...7

19 apr 00:00SănătateMituri și adevăruri despre alimentele congelate

7

19 apr 00:00SănătateScăderea temperaturii corporale ar putea ajuta creierul în caz producerii unui stop cardio-respirator

Scăderea temperaturii corporale ar putea reduce riscul de leziuni cerebrale în cazul pacienților comatoși care au...5

19 apr 00:00SănătateRezistența la antibiotice se dezvoltă mai repede decât se credea

Bacteriile patogene dezvoltă rezistență la antibiotice mult mai repede decât se aștepta comunitatea științifică....10

19 apr 00:00SănătateTeamă de întuneric, la copii și la adulți. Ce este de făcut și când apelezi la un specialist

Frică de întuneric este o fobie întâlnită atât la copii, cât și la adulți. În cazul micuților, fie că vorbim...8

19 apr 01:41SănătateStudiu: Prăjelile cresc riscul de boli cardiovasculare

Consumul de alimente prăjite este legat de un risc crescut de boli cardiace majore și accident vascular cerebral,...12

19 apr 00:00SănătateCel mai bun regim alimentar pentru cei cu anemie

Anemia are loc atunci când corpul tău nu are suficiente eritrocite (globule roșii în sânge). Afecțiunea este, în...5

19 apr 01:38SănătateHelicobacter Pylori - Cauze, simptome și tratament

11

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT