rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 1 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

ANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO

Anca Nedea Pavel, directorul Organizației Patronale Mamaia - Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, prin intermediul căruia a vorbit despre situația operatorilor economici, care este din ce în ce mai rea în această perioadă. Cum se va desfășura minivacanța de 1 Mai, sezonul estival, care sunt riscurile unui colaps dar și de ce se iau asemenea măsuri aspre, puteți urmări în materialul de mai jos.

Cel mai afectat domeniu, în această perioadă, este, fără doar și poate, HORECA. Sunt firme care au intrat în faliment, altele au reușit să se mențină pe linia de plutire. S-a tot spus că statul nu a ajutat mai deloc acest domeniu, însă putem spune că turismul, mai ales cel sezonier, este în colaps?

”Dacă privim turismul sezonier, litoralul românesc, dacă am opera și această vară în condiții ca cele de anul trecut, situația ar fi foarte dificilă, dar nu ar însemna un colaps. Pentru restaurante vorbim de un al treilea lockdown și multe dintre ele și-au închis porțile. Sunt foarte multe business-uri care și-au pus lacătul pe ușă, oamenii au de plătit datorii la furnizori, și-au declarat falimentul și au vândut afacerea. Pe partea de food and beverage situația este foarte gravă în Constanța. La nivel național, pe partea de capacitate de primire turistică, situația este foarte gravă față de litoral, în sensul că noi am avut o operare de două luni anul trecut, dar în destinațiile de oraș situația este un dezastru. Dacă ne-ar lăsa cu măsurile de rigoare și măcar periodic să funcționăm, am putea să supraviețuim. Nu se fac niște scenarii în care să se spună cum și în ce fel se va proceda în funcție de situație. Hotelierii se pregătesc cu toate măsurile, știm foarte bine că anul trecut nu au fost focare de infecție pe litoral. Este o situație excepțională în ciuda declarațiilor pe care le dădeau guvernanții. Rata de infectare a început să crească în noiembrie. Nu avea nicio legătură cu ce s-a întâmplat în timpul sezonului estival, era o distanță mult prea mare”, a spus Anca Nedea Pavel.

Anul acesta avem o atitudine mult mai agresivă față de mediul economic

”Anul acesta avem nu numai o lipsă de predictibilitate, dar avem o atitudine mult mai agresivă față de mediul economic, faptul că pentru destinațiile de city și alte zone afectate din România nu s-a întâmplat nimic, faptul că vorbim de închidere după închidere în partea de restaurație cu tot ce înseamnă restaurante și cafenele, nu mai vorbim de evenimente, ne duce într-o zonă foarte, dar foarte grea. Dacă vom opera anul acesta, vom putea sta pe o linie de plutire și anul acesta, dacă nu, înseamnă colaps fără dar și poate”, a spus directorul Organizației Patronale Mamaia - Constanța.

Nici o măsură de ajutorare pentru sezonieri

”Nu a fost nici măcar o măsură de ajutorare pentru sezonieri sau de impulsionare, deși s-a promis și pentru noi, dar și pentru domeniul agricol. Nu s-a făcut nimic. Dacă nu vine nici acest M2 până în mai, nu avem nici bani să aruncăm în cash flow și să facem angajări din aprilie, să putem să pregătim proprietățile, să luăm marfă. La un hotel de aproximativ 100 de camere numai achizițiile se ridică undeva la 30 - 40.000 de euro. Ai nevoie de un buget de aproximativ 50.000 de euro ca să poți să deschizi. O veste bună ar fi că ieri s-a reușit deblocarea programului ElectricUp, tot legat de măsurile acestea pe fondurile europene, am înțeles că, prin presiunile fostului ministru al economiei Virgil Popescu, s-a deblocat. Măsura M3 - Granturi pentru investiții, la care am aplicat și eu, este blocată, dar procedura nu a fost corectă și nu s-a făcut ceea ce trebuie către Uniunea Europeană ca să fie finanțată cum trebuie această măsură. Noi nu facem politică în turism, suntem apolitici, nici eu nu am simpatii sau antipatii, vom lucra întotdeauna cu cine este la guvernarea centrală sau locală. Nu înțelegem cum e posibil ca un ministru de resort să facă atâtea eforturi și demersuri pentru outgoing, să duci bani românilor afară și să-i faci să aleagă destinații străine și nu faci nimic în ceea ce privește turismul intern, forma de turism la care au achiesat toate țările în pandemie. Noi scoatem voucherele de vacanță de la niște oameni care se bazau pe ele, niște oameni care veneau la 2 sau 3 stele, nu 4 sau 5, și poate au văzut pentru prima oară litoralul românesc. Am avut foarte mulți turiști care au zis că a fost pentru prima oară când au reușit să-și aducă copiii la mare cu aceste vouchere”, a spus Anca Nedea Pavel.

Prelungirea anului școlar, încă o lovitură

”Ne-au luat două săptămâni din sezon pentru că s-au dus până pe 18 cu închiderea școlii, au mai adăugat încă o săptămână. Bugetele noastre pe care noi am construit acest an nu mai sunt valabile. Cei care veneau în perioada lunii iunie erau părinți cu copii, școlari preșcolari. Agenția Litoralul Românesc a făcut pe statistică și a dat un comunicat exact cu ce înseamnă asta. 45% din totalul rezervărilor pentru prima parte din sezon sunt părinți cu copii, din care 35% sunt părinți cu preșcolari. Oamenii care veneau atunci nu mai pot veni nici în iulie, nici în august, nici în septembrie. E perioada cu tarifele cele mai scăzute, ei nu-și permit să mai vină”, a explicat Anca Nedea.

E foarte greu, ne trezim în fiecare dimineață întrebându-ne ce surprize ne mai face Guvernul astăzi

”Economia este cea care ne duce pe toți, nu poți să duci economia în colaps și să te tot împrumuți pentru că scadența vine. Trebuie să găsești pârghii să ne lași să supraviețuim, să ne ajuți cu măsuri ca noi să supraviețuim ca noi producem în economie și să decartăm în continuare la stat. Între noi discutăm tot felul de chestii și e normal să te gândești, nu suntem bolnavi de scenarită, dar nici nu putem să fim orbi. România este o țară de subcontractori, spune domnul Daraban, suntem vasali. Sunt și lucruri de geostrategie, de securitate, sunt multe aspecte, dar pentru românul de rând contează că-și dorește un guvern, indiferent de culoarea politică, și sunt convinsă că având în vedere că în ultimii ani de la Revoluție, partidele nemaiavând o culoare politică clar definită, o ideologie la care spui că te raliezi ca principii și ca educație, românul, de fapt, își dorește un partid indiferent de cum o fi el ca să-i apere interesele de cetățean român și interesele naționale. Asta ne dorim și noi ca agenți economici, trebuie să se înțeleagă că am fost hrăniți ani de zile să urâm capitalul românesc, să urâm antreprenoriatul românesc. E foarte greu, ne trezim în fiecare dimineață întrebându-ne ce surprize ne mai face Guvernul astăzi. Dacă nu, autoritatea locală ce surprize ne mai face. Cu ce ne mai luptăm astăzi? Nu mai avem timp să ne focusăm pe afacerile noastre, noi stăm, scriem adrese, cerem audiențe, asta facem tot timpul. După lipsa de predictibilitate totală, faptul că mereu ne simțim agresați și hăituiți, vânați, ce să ne mai facă ca să ne îngroape pe toți, ne-a lăsat fără resurse”, a spus Nedea-Pavel.

Pregătiri pentru 1 Mai și sezon estival?

”Colegii mei din partea de nord a litoralului, sudul pornește mai greu pentru că nu are o destinație turistică cu niște servicii deschide tot timpul și este cu este, dar în Mamaia se pregătesc. Orice s-ar întâmpla, noi avem o datorie față de turiști și juridică. Ne pregătim să deschidem și, dacă suntem lăsați, vom și opera. Vom face eforturi în continuare, ne-am luat linii de credit pe niște costuri mari, ne-am îndatorat și mai mult, vom face și mai multe eforturi să deschidem dacă ne vor lăsa de Rusalii și de 1 Mai să facem turism și la mare. Avem o problemă legată de lipsa de comunicare, ce observăm și la nivel guvernamental și la nivelul autorităților locale este că totul este ermetizat, închis. Nu simțim că se îndreaptă către noi și că ne lasă să avem și noi o părere, să dialogăm. Nu deținem nici noi adevărul absolut și avem toată încrederea că dânșii sunt acolo cu bune intenții, dar din izolarea asta, noaptea minții naște monștri. Vrem o deschidere a autorităților locale să putem dialoga, inclusiv la nivel de prefect, pentru că prefectul poate capacita deconcentrate, dar și agenți economici la nivelul întregului litoral, să ne întâlnim, să discutăm împreună, să ne pregătim, să pregătim niște scenarii. Faptul că greu de tot intrăm într-un dialog cu reprezentanții asumați ai oganizațiilor care știu ce vorbesc, ne duce în niște temeri și incertitudini”, a mai explicat Anca Nedea – Pavel, directorul Organizației Patronale Mamaia - Constanța.

Mai multe detalii puteți urmări în materialul video de mai jos.

Video:

Liliana IONIȚĂ

sâmbătă, 27 martie 20215643
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
mai mult...Interviuri
31 iul 00:22InterviuriStelian GIMA: Ministerul Transporturilor NU consideră IMPORTANTĂ Varianta Techirghiol! Video

Stelian Gima, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța din partea PNL a fost prezent în studioul Replica,...1675

14 iul 23:47InterviuriCÎRJALIU: Prin absurd, ÎNLĂTURAREA mea ABUZIVĂ va reprezenta un DEZASTRU pentru Agigea6193
1 iul 00:06InterviuriGeorge MĂNDILĂ: Se va înființa o ORGANIZAȚIE care se va ocupa de promovarea stațiunii Mamaia2441
10 iul 23:45InterviuriConsilierul PNL Mihaela ANDREI: Proiectul „Constanța coffee break“ va aduce un suflu nou orașului

Mihaela Andrei, consilierul local municipal din partea Partidului Național Liberal, a fost prezentă în studioul...1528

3 iul 00:02InterviuriMedicul Constantin Dina: Varianta DELTA a VIRUSULUI este foarte AGRESIVĂ, INFECTEAZĂ DUBLU! Video2888
15 iul 00:07InterviuriLUPTĂTORUL Alex FILIP se RETRAGE din SPORT și intră în SHOWBIZ. VIDEO2420
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1199

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video2060
19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video11463
26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1450

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video2214
25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!2710
Vremea
29.5°29.5° - 29.7° duminică, 1 august 2021
ConstanțaUmiditate: 61%
Vânt: 5.94 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/4923482026638
5/404212093311
joker2113434310
Horoscop
mai mult...SPSportRT
1 aug 00:00SportCFR Cluj vs Chindia Târgoviște 1-0 / Denis Alibec, decisiv pentru campioană

CFR Cluj a obținut a treia victorie din noul sezon de Liga 1, sâmbătă seară, pe teren propriu, scor 1-0, în fața...64

1 aug 00:00SportFC Voluntari, prima victorie a sezonului (2-1 vs U Craiova 1948)

FC Voluntari a obținut prima victorie din noul sezon de Liga 1, sâmbătă, pe teren propriu, scor 2-1, în fața...111

1 aug 01:19SportRomânia a coborât pe locul 23 în clasamentul pe medalii / China se menține pe prima poziție

România a coborât de pe locul 21 pe 23 în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la finalul zilei...146

1 aug 00:00SportIanis Hagi, gol spectaculos în prima etapă - A deschis scorul pentru Rangers, dar a părăsit terenul după un fault dur al unui adversar

Ianis Hagi a debutat perfect în noul sezon din Scoția: internaționalul român a înscris un gol spectaculos pentru...192

Local
31 iul 23:51LocalUn CONTAINER s-a DESPRINS și a AVARIAT o MAȘINĂ, între Castelu și Murfatlar!

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că traficul rutier este întrerupt,...1580

31 iul 23:52LocalPERCHEZIȚII DIICOT: Un individ prins în MAMAIA!

La data de 29.07.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din...1428

31 iul 23:52LocalLinia estivală City Tour, DEVIATĂ. VEZI pe ce RUTĂ!

612

31 iul 23:52LocalȘEDINȚĂ de Consiliu Local, la Medgidia. Vezi ce proiecte s-au aprobat!

Joi, 29 iulie 2021, s-a desfășurat ședința ordinară a lunii iulie în cadrul Consiliului Local Municipal Medgidia....603

31 iul 23:53LocalRAEDPP scoate la LICITAȚIE trei AUTOTURISME

Regia Autonomă ,,Exploatarea Domeniului Public şi Privat” Constanţa organizează licitație publică cu plic...1127

31 iul 23:53LocalO MAȘINĂ s-a RĂSTURNAT și a ajuns în ȘANȚ, la HÂRȘOVA! ȘOFERUL era MORT de BEAT

713

Politică
31 iul 00:13PoliticăCioloș: Nu renunţăm la alegerea primarilor în două tururi

Copreşedintele USR PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, vineri, la Teleorman, că formaţiunea sa...293

31 iul 00:15PoliticăRăsăuțeanu îl atacă pe Caragheorghe: „De ce jucați teatru?”

Ședința de Consiliu Local Municipal nu se putea desfășura nici de această dată în liniște și prietenește....577

31 iul 00:16PoliticăBăsescu tună și fulgeră: Drulă trebuie să demisioneze!

724

31 iul 00:16PoliticăBarna execută ordinul lui Cîțu: Va fi primit în audiență de Patriarhul României

Dan Barna i-a cerut lui Florin Cîțu să implice mai mult Biserica Ortodoxă Română în campania de vaccinare...470

31 iul 00:18PoliticăMinistrul Muncii anunță noi ajutoare: banii merg către românii lăsați fără avuții de inundații

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunţat că 82 de familii şi persoane singure din şapte judeţe vor primi ajutoare...320

31 iul 00:19PoliticăBarna: Problema este viteza reformelor. Intenţie de schimbare există la toate partidele din coaliţie

350

Interviuri
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1199

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...2060

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

11463

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1450

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2214

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

2710

Monden
31 iul 00:00MondenEmisiunea de talente The X Factor a lui Simon Cowell, anulată după 17 ani

Emisiunea de talente „The X Factor” a lui Simon Cowell a fost anulată de ITV după 17 ani, informează The Sun,...313

31 iul 00:00MondenRegé-Jean Page va fi Sfântul, într-o nouă adaptare Paramount a romanelor scrise de Leslie Charteris

Actorul Regé-Jean Page, care a devenit cunoscut graţie rolului din serialul „Bridgerton”, va interpreta rolul...223

31 iul 00:00MondenGérard Depardieu va filma un lungmetraj în Rusia

Actorul francez Gérard Depardieu, cetăţean rus din 2013, va filma în Rusia un lungmetraj despre un regiment francez...217

31 iul 00:00MondenActorul Bob Odenkirk se află "în stare stabilă", după ce a leşinat în timpul filmărilor pentru un serial TV

Actorul american Bob Odenkirk se afla în stare stabilă miercuri într-un spital în care a fost internat de urgenţă...220

31 iul 00:00MondenSerialul de animaţie pentru copii „Arthur“ se va încheia după 25 de ani de difuzare

Serialul ''Arthur'', cel mai longeviv serial de animaţie pentru copii din Statele Unite, se va încheia după 25 de ani...180

31 iul 00:00MondenCântăreţul Johnny Ventura, vedetă a stilului merengue, a decedat la 81 de ani

205

Mapamond
31 iul 00:00MapamondUn oraş polonez pierde fonduri europene şi norvegiene pentru că s-a declarat „zonă liberă de LGBT“

Oraşul Swidnik, din estul Poloniei, nu va mai putea obţine fonduri europene şi norvegiene în valoare totală de 8,8...237

31 iul 00:00MapamondGermania: Bilanţul exploziei din uzina de tratare a deşeurilor din Leverkusen a crescut la cinci morţi

Trei cadavre au fost descoperite în ruinele incineratorului de deşeuri care a fost distrus în această săptămână...194

31 iul 00:00MapamondCoronavirus: ECDC avertizează împotriva călătoriilor în insulele elene din sudul Mării Egee

193

31 iul 00:00MapamondAustria a descoperit peste 200 de cazuri de COVID-19 în rândul participanţilor la un festival în Croaţia

Austria a identificat cel puţin 215 cazuri de COVID-19 în rândul unor tineri care au călătorit în Croaţia pentru...199

31 iul 00:00MapamondCoronavirus: Autorităţile din Atena oferă servicii de vaccinare la domiciliul persoanelor care nu se pot deplasa

Autorităţile sanitare din Atena lansează o unitate mobilă de vaccinare în scopul inoculării la domiciliu...185

31 iul 00:00MapamondCoronavirus: Portugalia ridică interdicţia privind circulaţia pe timpul nopţii

192

Sănătate
31 iul 00:00SănătateTerapia comportamentală online, eficientă pentru copii și adolescenți cu tulburare obsesiv-compulsivă

Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Suedia, terapia cognitv-comportamentală online poate fi la fel de...180

31 iul 21:17SănătateExfolierea buzelor: ce ingrediente naturale poți folosi?

Află în cele ce urmează de ce e bine să-ți exfoliezi regulat buzele, cum procedezi și ce ingrediente naturale...190

31 iul 21:15SănătateCum îți afectează perna tenul și părul și ce poți face în acest sens

221

30 iul 10:05SănătateMINISTRUL SĂNĂTĂȚII: Ne așteptăm la un număr MARE de INFECȚII cu tulpina DELTA!

Tulpina Delta începe să devină dominantă, iar România s-ar putea aștepta un o creștere importantă a numărului...808

31 iul 00:00SănătateNutrienți esentiali pentru dezvoltarea copilului

Pentru a crește și a se dezvolta sănătos, un copil are nevoie de proteine, carbohidrați și grăsimi, dar și de...188

31 iul 00:00SănătateActivități de vacanță care îi mențin pe copii curioși și le îmbunătățesc atenția

Vacanța de vara poate fi un adevărat paradis pentru copii când vine vorba de învățare și educație, dacă știi...184

31 iul 21:12SănătateGazpacho și tarator: rețete de supe reci de vară

În zilele caniculare, când vrei să scapi de căldura de la aragaz, apelează cu încredere la supele reci de vară,...219

31 iul 00:00SănătateMuzica în căști pentru alergare te ajută să fii mai motivat

Cercetările arată că persoanele care preferă să aibă muzică în căști pentru momentele de alergare se simt mai...193

31 iul 00:00SănătateCe beneficii au îmbrățișările pentru sănătate?

210

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT