REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

ANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO

ANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO

Replica API 27 martie 2021 | 23:46 6775

Anca Nedea Pavel, directorul Organizației Patronale Mamaia - Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, prin intermediul căruia a vorbit despre situația operatorilor economici, care este din ce în ce mai rea în această perioadă. Cum se va desfășura minivacanța de 1 Mai, sezonul estival, care sunt riscurile unui colaps dar și de ce se iau asemenea măsuri aspre, puteți urmări în materialul de mai jos.

Cel mai afectat domeniu, în această perioadă, este, fără doar și poate, HORECA. Sunt firme care au intrat în faliment, altele au reușit să se mențină pe linia de plutire. S-a tot spus că statul nu a ajutat mai deloc acest domeniu, însă putem spune că turismul, mai ales cel sezonier, este în colaps?

”Dacă privim turismul sezonier, litoralul românesc, dacă am opera și această vară în condiții ca cele de anul trecut, situația ar fi foarte dificilă, dar nu ar însemna un colaps. Pentru restaurante vorbim de un al treilea lockdown și multe dintre ele și-au închis porțile. Sunt foarte multe business-uri care și-au pus lacătul pe ușă, oamenii au de plătit datorii la furnizori, și-au declarat falimentul și au vândut afacerea. Pe partea de food and beverage situația este foarte gravă în Constanța. La nivel național, pe partea de capacitate de primire turistică, situația este foarte gravă față de litoral, în sensul că noi am avut o operare de două luni anul trecut, dar în destinațiile de oraș situația este un dezastru. Dacă ne-ar lăsa cu măsurile de rigoare și măcar periodic să funcționăm, am putea să supraviețuim. Nu se fac niște scenarii în care să se spună cum și în ce fel se va proceda în funcție de situație. Hotelierii se pregătesc cu toate măsurile, știm foarte bine că anul trecut nu au fost focare de infecție pe litoral. Este o situație excepțională în ciuda declarațiilor pe care le dădeau guvernanții. Rata de infectare a început să crească în noiembrie. Nu avea nicio legătură cu ce s-a întâmplat în timpul sezonului estival, era o distanță mult prea mare”, a spus Anca Nedea Pavel.

Anul acesta avem o atitudine mult mai agresivă față de mediul economic

”Anul acesta avem nu numai o lipsă de predictibilitate, dar avem o atitudine mult mai agresivă față de mediul economic, faptul că pentru destinațiile de city și alte zone afectate din România nu s-a întâmplat nimic, faptul că vorbim de închidere după închidere în partea de restaurație cu tot ce înseamnă restaurante și cafenele, nu mai vorbim de evenimente, ne duce într-o zonă foarte, dar foarte grea. Dacă vom opera anul acesta, vom putea sta pe o linie de plutire și anul acesta, dacă nu, înseamnă colaps fără dar și poate”, a spus directorul Organizației Patronale Mamaia - Constanța.

Nici o măsură de ajutorare pentru sezonieri

”Nu a fost nici măcar o măsură de ajutorare pentru sezonieri sau de impulsionare, deși s-a promis și pentru noi, dar și pentru domeniul agricol. Nu s-a făcut nimic. Dacă nu vine nici acest M2 până în mai, nu avem nici bani să aruncăm în cash flow și să facem angajări din aprilie, să putem să pregătim proprietățile, să luăm marfă. La un hotel de aproximativ 100 de camere numai achizițiile se ridică undeva la 30 - 40.000 de euro. Ai nevoie de un buget de aproximativ 50.000 de euro ca să poți să deschizi. O veste bună ar fi că ieri s-a reușit deblocarea programului ElectricUp, tot legat de măsurile acestea pe fondurile europene, am înțeles că, prin presiunile fostului ministru al economiei Virgil Popescu, s-a deblocat. Măsura M3 - Granturi pentru investiții, la care am aplicat și eu, este blocată, dar procedura nu a fost corectă și nu s-a făcut ceea ce trebuie către Uniunea Europeană ca să fie finanțată cum trebuie această măsură. Noi nu facem politică în turism, suntem apolitici, nici eu nu am simpatii sau antipatii, vom lucra întotdeauna cu cine este la guvernarea centrală sau locală. Nu înțelegem cum e posibil ca un ministru de resort să facă atâtea eforturi și demersuri pentru outgoing, să duci bani românilor afară și să-i faci să aleagă destinații străine și nu faci nimic în ceea ce privește turismul intern, forma de turism la care au achiesat toate țările în pandemie. Noi scoatem voucherele de vacanță de la niște oameni care se bazau pe ele, niște oameni care veneau la 2 sau 3 stele, nu 4 sau 5, și poate au văzut pentru prima oară litoralul românesc. Am avut foarte mulți turiști care au zis că a fost pentru prima oară când au reușit să-și aducă copiii la mare cu aceste vouchere”, a spus Anca Nedea Pavel.

Prelungirea anului școlar, încă o lovitură

”Ne-au luat două săptămâni din sezon pentru că s-au dus până pe 18 cu închiderea școlii, au mai adăugat încă o săptămână. Bugetele noastre pe care noi am construit acest an nu mai sunt valabile. Cei care veneau în perioada lunii iunie erau părinți cu copii, școlari preșcolari. Agenția Litoralul Românesc a făcut pe statistică și a dat un comunicat exact cu ce înseamnă asta. 45% din totalul rezervărilor pentru prima parte din sezon sunt părinți cu copii, din care 35% sunt părinți cu preșcolari. Oamenii care veneau atunci nu mai pot veni nici în iulie, nici în august, nici în septembrie. E perioada cu tarifele cele mai scăzute, ei nu-și permit să mai vină”, a explicat Anca Nedea.

E foarte greu, ne trezim în fiecare dimineață întrebându-ne ce surprize ne mai face Guvernul astăzi

”Economia este cea care ne duce pe toți, nu poți să duci economia în colaps și să te tot împrumuți pentru că scadența vine. Trebuie să găsești pârghii să ne lași să supraviețuim, să ne ajuți cu măsuri ca noi să supraviețuim ca noi producem în economie și să decartăm în continuare la stat. Între noi discutăm tot felul de chestii și e normal să te gândești, nu suntem bolnavi de scenarită, dar nici nu putem să fim orbi. România este o țară de subcontractori, spune domnul Daraban, suntem vasali. Sunt și lucruri de geostrategie, de securitate, sunt multe aspecte, dar pentru românul de rând contează că-și dorește un guvern, indiferent de culoarea politică, și sunt convinsă că având în vedere că în ultimii ani de la Revoluție, partidele nemaiavând o culoare politică clar definită, o ideologie la care spui că te raliezi ca principii și ca educație, românul, de fapt, își dorește un partid indiferent de cum o fi el ca să-i apere interesele de cetățean român și interesele naționale. Asta ne dorim și noi ca agenți economici, trebuie să se înțeleagă că am fost hrăniți ani de zile să urâm capitalul românesc, să urâm antreprenoriatul românesc. E foarte greu, ne trezim în fiecare dimineață întrebându-ne ce surprize ne mai face Guvernul astăzi. Dacă nu, autoritatea locală ce surprize ne mai face. Cu ce ne mai luptăm astăzi? Nu mai avem timp să ne focusăm pe afacerile noastre, noi stăm, scriem adrese, cerem audiențe, asta facem tot timpul. După lipsa de predictibilitate totală, faptul că mereu ne simțim agresați și hăituiți, vânați, ce să ne mai facă ca să ne îngroape pe toți, ne-a lăsat fără resurse”, a spus Nedea-Pavel.

Pregătiri pentru 1 Mai și sezon estival?

”Colegii mei din partea de nord a litoralului, sudul pornește mai greu pentru că nu are o destinație turistică cu niște servicii deschide tot timpul și este cu este, dar în Mamaia se pregătesc. Orice s-ar întâmpla, noi avem o datorie față de turiști și juridică. Ne pregătim să deschidem și, dacă suntem lăsați, vom și opera. Vom face eforturi în continuare, ne-am luat linii de credit pe niște costuri mari, ne-am îndatorat și mai mult, vom face și mai multe eforturi să deschidem dacă ne vor lăsa de Rusalii și de 1 Mai să facem turism și la mare. Avem o problemă legată de lipsa de comunicare, ce observăm și la nivel guvernamental și la nivelul autorităților locale este că totul este ermetizat, închis. Nu simțim că se îndreaptă către noi și că ne lasă să avem și noi o părere, să dialogăm. Nu deținem nici noi adevărul absolut și avem toată încrederea că dânșii sunt acolo cu bune intenții, dar din izolarea asta, noaptea minții naște monștri. Vrem o deschidere a autorităților locale să putem dialoga, inclusiv la nivel de prefect, pentru că prefectul poate capacita deconcentrate, dar și agenți economici la nivelul întregului litoral, să ne întâlnim, să discutăm împreună, să ne pregătim, să pregătim niște scenarii. Faptul că greu de tot intrăm într-un dialog cu reprezentanții asumați ai oganizațiilor care știu ce vorbesc, ne duce în niște temeri și incertitudini”, a mai explicat Anca Nedea – Pavel, directorul Organizației Patronale Mamaia - Constanța.

Mai multe detalii puteți urmări în materialul video de mai jos.

Video:

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920