REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Anchetă DIICOT: ţepe pe eBay date de la Constanţa!

Anchetă DIICOT: ţepe pe eBay date de la Constanţa!

Replica API 14 octombrie 2015 | 00:00 1610

Trimis în judecată

Trimis în judecată

Cumpărăturile efectuate pe internet pot fi, de multe ori, riscante. Chiar dacă site-urile cu renume asigură o siguranţă de neatins a tranzacţiei, clientul nu trebuie să-şi piardă vigilenţa întrucât escrocii se pot infiltra oriunde. Cu mintea limpede şi axată pe înşelăciuni, indivizii vor găsi mereu metode noi. În cazul de faţă facem referire la cunoscutul site eBay (unde se vând diverse bunuri), care a mai fost parte vătămată şi în dosare penale din ţară. Însă, de data aceasta, „atacul” a fost dat de la malul mării. Pe 12 octombrie anul curent, la Tribunalul Constanţa a fost înregistrat un dosar cu obiectul „înşelăciunea”, parte vătămată fiind eBay Inc SUA prin reprezentant Tiberius Rusu - Ambasada Statelor Unite Ale Americii, pe când inculpat este Viorel Scându.

Potrivit art 215 Cod Penal, alin 1, 2 şi 3, este vorba despre inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani; înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.

Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni; inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alineatele precedente, după distincţiile acolo arătate.

Totodată, potrivit Legii 161/2003, art. 41, 44 şi 48, este vorba despre „Fapta de a modifica, șterge sau deteriora date informatice ori de a restricționa accesul la aceste date, fără drept, constituie infracțiune și de pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani şi fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani”.

Precizăm că aceste informaţii au la bază trimiterea în judecată a inculpatului constănţean Viorel Scându, pentru, potrivit portalului instanţelor „înşelăciunea (art. 215 C.p.) art 215 alin 1, 2 şi 3 art 48 din Lg 161/2003, art 41 alin 1 şi 2 din Lg 161/2003, art 44 alin 1 din Lg 161/2003”.

Cum se dau ţepele pe eBay

Potrivit informaţiilor noastre, ancheta de la malul mării a fost derulată de către DIICOT Constanţa. În general, ţepele date pe internet, fiind vorba despre siteurile ce implică vânzări – cumpărări de bunuri, în cazul de faţă eBay, se leagă de anunţuri false. Acestea sunt foarte atrăgătoare ca şi calitate-preţ însă plata se cere a fi făcută prin Western Union, nicidecum direct pe site. Prin urmare, mai multe persoane din ţară care au plătit bani grei pentru laptopuri, tablete sau telefoane de ultimă generaţie, s-au trezit că au primit colete burduşite cu sticle cu apă, cu creioane sau jucării.

Însă, de multe ori, clienţii nu au primit nici un colet. De asemenea, o altă metodă este aceea de „clonare” a datelor unei societăţi de renume. Spre exemplu, sunt postate anunţuri la fel de ispititoare, vânzătorul „pozând” în calitate de reprezentant al unei firme cunoscute sau nu, cu date la vedere, pentru a nu da bănuieli. Însă, de asemenea, şi aici intervim mici „chichiţe” care ar trebui să pună cumpărătorul pe gânduri. La fel ca şi la prima metodă, este specificat că plata se face numai prin Western Union, nu prin Paypal, cum ar fi normal. „Hoinărind şi eu pe cel mai mare magazin online, ajung, întâmplător, la nişte produse super-mega interesante.

În primul rând, fiind oarecum familiar cu sistemul cu cumpărări de pe eBay, nu înţelegeam cum un produs se poate vinde în sistem , fără a fi activ butonul de . M-a intrigat această situaţie şi am zis să investighez... În descrierea produsului era trecută cu litere mari, special pentru a ieşi în evidenţă, o adresa de email: sameautomatic9636@gmail.com, unde erai sfătuit să trimiţi mail pentru a cere detalii.ără> ără>

Am trimis şi am primit răspuns de la la un individ pe nume Cătălin Alexandru Maftei, care impersona un manager de operaţiuni al firmei Idealo Internet Gmbh, şi care mi-a răspuns frumos la toate întrebările cerute. Mai apoi, am ajuns la partea de date de contact pentru factură, i-am dat ceva date aiurea şi am aşteptat să văd unde se ajunge... În scurt timp, am primit o factură de la un cont de email (ce se voia a fi de la eBay-ul original) pentru produsul ales de mine, cu menţiunea că plata se face doar prin Western Union şi nu prin Paypal cum era reclama de pe eBay...

Asta am aşteptat încă de la început, să mi se confirme bănuiala cu plata prin Western..., căci auzisem de metoda asta de înşelăciune ce circulă pe eBay (asemănătoare şi cu scrisoare Nigeriană şi multe altele). Ca orice român care se respectă, în acel moment i-am anunţat pe cei de la Idealo că există un individ care se impersonează în angajat al lor şi fraudează oameni şi mai apoi am raportat userul la eBay”, a scris un bărbat pe internet pentru a informa şi alţi potenţiali cumpărători. Cât despre Viorel Scându, trimis în judecată pentru asemenea ţepe, menţionăm că el a mai fost cercetat în trecut şi pentru trafic de droguri, etnobotanice mai exact.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218