REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
8.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Ancheta în dosarul incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța bate pasul pe loc!

Ancheta în dosarul incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța bate pasul pe loc!

Mirela PASCAL 25 aprilie 2024 | 00:00 1268

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a deschis, în 2021, un dosar penal în cazul incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa, pentru ucidere din culpă, vătămare din culpă şi distrugere calificată. De mai bine de doi ani, ancheta bate pasul pe loc, iar ruda uneia dintre victime a contestat durata anchetei, la Judecătoria Constanța.

La mai bine de doi ani de la tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța când, în urma unui incendiu, au murit mai mulți pacienți, procurorii Parchetului Tribunalului au deschis o anchetă, pentru ucidere din culpă, vătămare din culpă şi distrugere calificată. Nici până astăzi, cercetările nu s -au încheiat, motiv pentru care ruda uneia dintre victime a cerut, la Judecătoria Constanța, ca instanța să dispună obligarea procurorilor la soluționarea anchetei. Magistrații vor lua o decizie pe data pe data de 10 mai.

Ancheta in dosarul incendiului de la Spitalul de Boli Infectioase Constanta bate pasul pe loc!

Reamintim faptul că, imediat după tragedie, și Controlul Corpului de Control al Prim Ministrului a făcut o anchetă. Principalele concluzii? În urma controlului efectuat la instituțiile publice cu atribuții în autorizarea/acreditarea și verificarea bunei funcționări a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, echipa desemnată a identificat o serie de cauze, ce au favorizat producerea incidentului din data de 01.10.2021, soldat cu pierderi de vieți omenești și pagube materiale, și anume:

Ancheta in dosarul incendiului de la Spitalul de Boli Infectioase Constanta bate pasul pe loc!

I. Cauze cu incidență directă:

1. Construcția în care funcționează spitalul este veche, respectiv o clădire construită în anul 1938, consolidată cu aviz PSI între anii 1999-2007.

2. Suprasolicitarea instalației electrice a spitalului, prin extinderea acesteia fără un proiect tehnic prealabil și în contextul pandemic care a condus la un număr mare de cazuri de pacienți internați, infectați cu virusul SARS-COV 2.

3. Lipsa funcționalității senzorilor de fum/temperatură amplasați în clădire în contextul inexistenței unei centrale de detecție și stingere a incendiilor încălcându-se prevederile art. 3.3.1.lit. C din Normativul P118/3/2015 al MLPAT1, coroborat cu art. 135 din O.M.A.I 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor.

II. Cauze cu incidență indirectă:

1. Funcționarea spitalului fără autorizație de securitate la incendiu, doar pe baza unui aviz de securitate, document cu caracter preliminar autorizării și care nu prevede obligativitatea dotării cu instalaţie de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu la construcţii şi/sau spaţii cu destinația pentru sănătate, cu aria desfăşurată mai mare de 150mp; atestă respectarea cerințelor legale cu privire la securitatea la incendiu, respectiv Legea nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor și HGR 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții şi amenajări care se supun avizării şi sau autorizării privind securitatea la incendiu.

2. Lipsa investițiilor necesar a fi derulate de Primăria Municipiului Constanța constând în consolidarea clădirii și refacerea instalației electrice, precum și mentenanța acesteia conform cerințelor actuale generate de contextul pandemiei Sars- cov 2.

Pentru remedierea deficiențelor constatate, CCPM a formulat propuneri și recomandări a căror implementare este monitorizată în cadrul acțiunilor de evaluare post-control.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fmm de hodorog senil, oamenii aia putrezesc la doi metri sub pamant si tu mai vrei un mandat de primar
6
0
Cine poate fi de vina decat primarul si managerul ? Nu vedeti ce urat arata acest spital ? In toamna a fost spoit gardul si partea de jos a gardului refacuta si acum arata vai si amar . Apoi in curtea s-a implementat acest spital modular care arasta jalnic . Zici ca este o intreaga instalatie de rafinarie . Urat arata acest spital , jalnic . Si mai este si in centru de se intreaba toti turistii ce este ? De fapt jalnic arata intreg orasul refacut . Unde mai pui si parcul garii caruia i s-a facut gard . Cine a incasat sute de mii de euro pentru imprejmuirea ? Parca va fi un loc unde se vor recreea cei din detentie ? Sau se gandesc cei care vor intra pe viitor . Urat . urat , jalnic .
8
2
Cine este vinovat? Simplu....managerul spitalului din momentul incendiului. De aia era pusa acolo,sa asigure bună funcționare ca își lua salariu de nesimțit. În loc sa fie condamnata este repusa în funcție,si i se mai da și salariile din urma!! Bravo!!!
8
4
Chiar daca managerul spitalului a dat ordin sa se monteze mai multe ventilatoare suprasolicitand instalatzia elecrica a spitalilului dupa care a urmat incediu si oameni mortzi in chinuri ca la spitalul din Piatra Neamtz,nu managerul plateshte despagubiri in civil ci min.Sanatatzi adica totzi romani contribuabili la bugetul de stat,ca si la Colectiv caci asha sunt legile in Romania cand shefi greshesc prostimea plateshte poate dasta dureaza atat procesul asta,caci daca plateau vinovatzi atunci dna.Halchidichi nu mai dadea ea un ordin care sa suprasolicite retzeaua ci spunea:"eu imi dau demisia dar asha ceva nu fac pentru ca intru in pushcarie",dar cum nu e lege in Romania,curcubeti hierti cum spun mackedoni,
6
2
Alți corupți și 8ncompetenti și la Constanța, se așteaptă și moartea rudelor sa nu ceara despagubiri
6
2
Pai incepeti cu ala care a refuzat ondurile pentru montarea sistemului de avertizare,unul chitac.
12
1
Si nici dnu. Primar, nimic?! Nu raspunde de nimic , mangeatul Spitalului de atunci , tot nimic??!! Numai la noi este asa, " mortul este vinovat", au luat foc singuri dim vina lor sa li se faca dosare penale!!! CORUPTIA UCIDE !!!!
9
1
lucrarile de orice fel se fac " fără un proiect tehnic prealabil " nu numai cele electrice; in tara cu cel mai mare risc seismic din europa unde disciplina in constructii e zero toate parlamentele si guvernele fiind vinovate de asta s-au facut zeci de mii de modificari ale constructiilor multe afectand structura de rezistenta fara proiecte sau cu nerespectarea proiectelor ptr ca nimeni nu mai verifica existenta pv de receptie la terminarea lucrarilor care ar trebui sa fie cel mai important document dar nu este ptr ca atat i-a dus mintea pe parlamentarii nostri in cardasie cu mafia imobiliara
6
2
Timpul trece leafa bună mai trece ceva timp și se pregătesc de pensionare ce rost mai are să se streseze
9
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212