Ancheta în dosarul incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța bate pasul pe loc!
Ancheta în dosarul incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța bate pasul pe loc!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestParchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a deschis, în 2021, un dosar penal în cazul incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa, pentru ucidere din culpă, vătămare din culpă şi distrugere calificată. De mai bine de doi ani, ancheta bate pasul pe loc, iar ruda uneia dintre victime a contestat durata anchetei, la Judecătoria Constanța.
La mai bine de doi ani de la tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța când, în urma unui incendiu, au murit mai mulți pacienți, procurorii Parchetului Tribunalului au deschis o anchetă, pentru ucidere din culpă, vătămare din culpă şi distrugere calificată. Nici până astăzi, cercetările nu s -au încheiat, motiv pentru care ruda uneia dintre victime a cerut, la Judecătoria Constanța, ca instanța să dispună obligarea procurorilor la soluționarea anchetei. Magistrații vor lua o decizie pe data pe data de 10 mai.
Reamintim faptul că, imediat după tragedie, și Controlul Corpului de Control al Prim Ministrului a făcut o anchetă. Principalele concluzii? În urma controlului efectuat la instituțiile publice cu atribuții în autorizarea/acreditarea și verificarea bunei funcționări a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, echipa desemnată a identificat o serie de cauze, ce au favorizat producerea incidentului din data de 01.10.2021, soldat cu pierderi de vieți omenești și pagube materiale, și anume:
I. Cauze cu incidență directă:
1. Construcția în care funcționează spitalul este veche, respectiv o clădire construită în anul 1938, consolidată cu aviz PSI între anii 1999-2007.
2. Suprasolicitarea instalației electrice a spitalului, prin extinderea acesteia fără un proiect tehnic prealabil și în contextul pandemic care a condus la un număr mare de cazuri de pacienți internați, infectați cu virusul SARS-COV 2.
3. Lipsa funcționalității senzorilor de fum/temperatură amplasați în clădire în contextul inexistenței unei centrale de detecție și stingere a incendiilor încălcându-se prevederile art. 3.3.1.lit. C din Normativul P118/3/2015 al MLPAT1, coroborat cu art. 135 din O.M.A.I 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor.
II. Cauze cu incidență indirectă:
1. Funcționarea spitalului fără autorizație de securitate la incendiu, doar pe baza unui aviz de securitate, document cu caracter preliminar autorizării și care nu prevede obligativitatea dotării cu instalaţie de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu la construcţii şi/sau spaţii cu destinația pentru sănătate, cu aria desfăşurată mai mare de 150mp; atestă respectarea cerințelor legale cu privire la securitatea la incendiu, respectiv Legea nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor și HGR 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții şi amenajări care se supun avizării şi sau autorizării privind securitatea la incendiu.
2. Lipsa investițiilor necesar a fi derulate de Primăria Municipiului Constanța constând în consolidarea clădirii și refacerea instalației electrice, precum și mentenanța acesteia conform cerințelor actuale generate de contextul pandemiei Sars- cov 2.
Pentru remedierea deficiențelor constatate, CCPM a formulat propuneri și recomandări a căror implementare este monitorizată în cadrul acțiunilor de evaluare post-control.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News