REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
17.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

ANCHETĂ la Ovidius, după SCANDALUL cu teze de doctorat plagiate, sub coordonarea lui ÎPS Teodosie

ANCHETĂ la Ovidius, după SCANDALUL cu teze de doctorat plagiate, sub coordonarea lui ÎPS Teodosie

Replica API 25 mai 2021 | 14:57 3006

Acuzele privind doctoratele ce ar fi fost plagiate sub coordonarea ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, au fost discutate la ședința de marți a conducerii Universității Ovidius din Constanța.

În cadrul ședinței Consilului de Administrație al Universității Ovidius, desfășurată marți, 25.05.2021, a fost discutată și situația semnalată de către presă cu privire la activitatea Școlii Doctorale de Teologie din cadrul Universității Ovidius din Constanța. Consiliul de Administrație a hotărât înființarea unei comisii de analiză, la nivel de universitate, cu scopul examinării cu celeritate a acestei situații.

Reacția vine după ce în presă a apărut informația potrivit căreia 9 din cele 15 teze de doctorat coordonate de ÎPS Teodosie, în calitate de director la Şcoala Doctorală de Teologie de la Universitatea „Ovidius”, au fost invalidate de CNATDCU pentru plagiat.

Documente oficiale, dar și sursele din învățământul academic teologic ortodox consultate de PressOne, indică mai multe încălcări grave atât ale legislației universitare, cât și ale eticii academice produse la Școala Doctorală de Teologie de la Universitatea „Ovidius”, unele constatate oficial de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU): cel puțin 15 de teze de doctorat au fost invalidate de CNATDCU imediat după susținerea publică începând cu 2016; dintre cele 15 de teze invalidate, nouă au fost coordonate de ÎPS Teodosie; două titluri de doctor au fost retrase definitiv de CNATDCU pentru plagiat; 4 coordonatori, printre care și ÎPS Teodosie, au în îndrumare peste 20 de doctoranzi, fapt ce încalcă prevederile interne ale Universității „Ovidius”, care a stabilit o limită maximă de 20 de doctoranzi coordonați simultan.

Răspunsul lui ÎPS Teodosie la acuzațiile de plagiat

ÎPS Teodosie a răspuns, într-o conferință de presă susținută vinerea trecută, acuzațiilor potrivit cărora nouă teze de doctorat coordonate de el au fost invalidate pentru plagiat.

”Conducătorii de doctorat nu au studenți-doctoranzi peste limita legală. Conform art.19 din Regulamentul instituțional de organizare a studiilor doctorale în cadrul Universității „Un conducător de doctorat poate îndruma la UOC maximum 20 doctoranzi, indiferent de stadiul în care se află studenţii-doctoranzi”. Actualmente, IPS Teodosie are 17 doctoranzi, iar ceilalți profesori nu depășesc limita de 20 de doctoranzi, cum eronat a fost prezentat public.

2. Referitor la invalidările prezentate public, din anul 2016 și până în prezent, IPS Teodosie, ca îndrumător, a avut invalidate un număr de opt teze de doctorat, conform deciziei întâi a CNATDCU, adică nu sunt invalidate definitiv. În această fază, CNATDCU propune diferite modificări necesare tezelor, după care tezele sunt reanalizate. Din cele opt teze, două au fost deja confirmate pozitiv și doctoranzii au primit titlul de doctor, cinci sunt în curs de modificare, urmând a fi reanalizate și doar una a fost invalidată definitiv, CNATDCU considerând că teza nu a fost modificată corespunzător.

3. Referitor la „calculatorul” invocat de IPS Teodosie, situația este următoarea: softul antiplagiat determină ce procent dintr-o teză constituie similitudine, iar ghidul de interpretare menționează că suspiciunea de plagiat începe de la un procent de 5% din teză. În cazul tezelor coordonate de către IPS Teodosie, nici una dintre teze nu a depășit procentul de 5%, altfel n-ar fi putut pleca către CNATDCU.

În concluzie, nu există nouă doctorate plagiate, sub îndrumarea IPS Teodosie, cum iarăși eronat s-a afirmat public”, transmite Arhiepiscopia.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
PSIT PSIT SE POATE VERIFICA OARE SI CUM CEI DE LA SEMINAR SINT PUSI SA CARE DECEDATI LA SC UL TREASFINTITULUI.NU DE ALTA DAR ASA NU SE MAI POATE.SA IA CIVA MASURI IN CAESTA PRIVINTA.
1
0
Noi seminaristi chiar tre sa caram mereu si mereu mortii de la sc ul preafericitului.Intelegem ca ii administrat de un preot cu ifose dar pt asta sa ne pregatim oare.Nimeni nu face nimic
1
0
Daca invatati ce e greul si traiati imainte de 1989 erati mai educati,vorbeatiai frumod .
2
1
Asistent universitar doresc sa fac baita cu IPS
2
0
Popivu tase..0apusarul sau papusa lui teo ce mai fa e.. sa l ia si pe el. Nu ii mai ajunge covidat si mergea prin casele oamenilor dupa bani
3
2
Dar cu Mercedes...
15
3
Mars in pwla mea de labar
10
7
Cred ca BO R va trebui sa-l schimbe din functie pe acest personaj care ne face de ris
31
8
Sa-ti tragem falcile in poola creier de maimuta care mai crede in basme
23
5
Nu mai scapam de spurcaciunea ,numai la nenorociri ii merge mintea
25
5
Bai Theo sa declare CNATDCU ca informatia cum ca ei au anulat 9 teze de doctorat conduse de tine este falsa si te-ai scos ca pe tine nu te crede nici dracu,l-ai speriat si pe ala cu ispravile tale.
27
3
Prea multi analfabeti cu doctorate prin justitie,politie,parlament,biserica etc."Copy paste "este minunea mintii si gandirii in ro.
40
3
MOARTE TIE ERETICULE ! PE RUG! FOCUL IADULUI SA TE MISTUIE VESNIC IN CHINURI satana SPURCATA!
8
24
Mwie la toti batmani cu gandire de evul mediu
20
12

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468