REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Anchetă la Spitalul Județean: o femeie s-a plâns că pacienții sunt legați și lăsați nesupravegheați!

Anchetă la Spitalul Județean: o femeie s-a plâns că pacienții sunt legați și lăsați nesupravegheați!

Replica API 23 februarie 2016 | 00:00 130

A fost sesizat Avocatul Poporului

A fost sesizat Avocatul Poporului

Avocatul Poporului a emis o Recomandare către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa, în urma petiției depuse de către o femeie, care a relatat mai multe evenimente neplăcute ce s-ar fi petrecut în unitatea spitalicească, precum practica personalului medical de a lega pacienții de mâini și de picioare și lăsarea acestora nesupravegheați de personalul ATI. Prin urmare, Avocatul Poporului a efectuat o anchetă, în urma căreia a emis o Recomandare.

Demersul Avocatului Poporului a fost întreprins ca urmare a unei petiții, în care era semnalată o posibilă încălcare a dreptului la viaţă intimă, familială şi privată şi a dreptului la ocrotirea sănătății, drepturi prevăzute de art. 26 şi art. 34 din Constituţia României. În memoriul adresat instituției, petenta a reclamat presupuse abuzuri ale personalului medical din Spitalul Clinic de Urgență Constanța, pe perioada spitalizării tatălui acesteia (decedat), precum practica personalului medical de a lega pacienții de mâini și de picioare; lăsarea pacientului nesupravegheat de personalul ATI și găsit înecat cu vomă; cumpărarea unor medicamente de către aparținători care nu au fost administrate pacientului; starea de mizerie existentă în salonul unde era internat pacientul. Totodată, petenta a sesizat și nerespectarea dispozițiilor Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacienților: dreptul pacienților la informația medicală, respectiv eliberarea unei copii a dosarului medical. Ca urmare a aspectelor sesizate, Avocatul Poporului a efectuat o anchetă, în urma căreia a emis o Recomandare prin care a solicitat Managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, ca în exercitarea atribuţiilor conferite de legislaţia în vigoare, să dispună măsurile legale pentru efectuarea demersurilor necesare pe lângă Ministerul Sănătăţii în vederea urgentării reglementării, la nivel național, a modului în care se pot aplica măsurile de contenționare în secțiile de alte specialități medicale decât cele de psihiatrie din cadrul unităților sanitare cu paturi; completarea ,,Protocolului medical – contenționarea pacienților” existent cu durata maximă a măsurii contenționării conform dispozițiilor legale și instruirea personalul medical în scopul aplicării corespunzătoare a protocolului existent, în legătură cu înregistrarea și evidența anuală în materie de contențiune și informarea pacientului și/sau aparținătorilor cu privire la dispunerea unei măsuri de restricționare a libertății de mișcare a pacientului, în toate secțiile sptalului în care se impune această măsură. Spitatul Clinic Județean de Urgență Constanța a informat că Recomandarea a fost însușită și au fost dispuse toate măsurile legale, în sensul celor solicitate de către Avocatul Poporului.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272