REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

ANCOM: România şi-a depus candidatura pentru al 8-lea mandat în cadrul Consiliului UIT

ANCOM: România şi-a depus candidatura pentru al 8-lea mandat în cadrul Consiliului UIT

Replica API 23 aprilie 2022 | 00:00 478

România şi-a depus candidatura pentru cel de-al optulea mandat consecutiv în cadrul Consiliului Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT), informează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Alegerile vor avea loc în prima parte a ediţiei cu numărul 21 a Conferinţei Plenipotenţiarilor (PP-22) a UIT, ce se va desfăşura în Bucureşti, la Palatul Parlamentului, în perioada 26 septembrie - 14 octombrie 2022.

Potrivit sursei citate, la evenimentul din toamnă vor fi prezenţi peste 2.000 de delegaţi din cele 193 de state-membre ale Uniunii (miniştri de resort, preşedinţi de autorităţi de reglementare, reprezentanţi la nivel înalt ai companiilor de profil, ai organizaţiilor internaţionale relevante şi ai mediului academic). "Este cea mai mare reuniune, din punctul de vedere al statelor prezente, al numărului de participanţi şi al duratei, organizată în România de la admiterea sa ca stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1955", precizează ANCOM.

"Prin organizarea Conferinţei Plenipotenţiarilor UIT la Bucureşti, România beneficiază de o oportunitate deosebită pentru promovarea expertizei naţionale, având şansa de a se implica concret în dezvoltarea sectorului IT&C la nivel global. În calitate de ţară-gazdă, România are posibilitatea de a desemna persoana care va gestiona lucrările Conferinţei, facilitând negocierile între cele 193 de state membre pe subiecte complexe precum guvernanţa internetului, rolul telecomunicaţiilor în combaterea efectelor pandemiei sau evoluţia tehnologiilor emergente. Cu sprijinul Guvernului României, în iunie 2021, Ioan-Sabin Sărmaş, Preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor a fost desemnat Preşedinte al Conferinţei Plenipotenţiarilor UIT 2022 şi a început procesul de pregătire în colaborare cu Secretariatul General al Uniunii. Păstrând caracterul neutru şi imparţial specific unei astfel de funcţii, prioritatea Preşedintelui PP-22 este de a se asigura că deciziile adoptate pe parcursul conferinţei sunt în interesul Uniunii, al statelor membre şi al sectorului privat, contribuind la accelerarea progresului din domeniul IT&C", notează arbitrul pieţei telecom din România.

Conform Constituţiei UIT, Conferinţa Plenipotenţiarilor este organismul suprem al Uniunii şi are rolul de a adopta politica generală a organizaţiei, planurile strategice şi financiare şi de a alege conducerea acesteia (Consiliul UIT - mandatar al Conferinţei Plenipotenţiarilor, Secretarul General, Secretarul General adjunct, Directorul Biroului de Radiocomunicaţii, Directorul Biroului de Standardizare, Directorul Biroului de Dezvoltare şi membrii Consiliului pentru Reglementări Radio). Practic, în cadrul conferinţei se decide viitorul organizaţiei în ansamblul său, capacitatea de a influenţa direcţii specifice legate de domeniul IT&C, cum ar fi convergenţa tehnologiilor, dezvoltarea Internetului şi serviciul universal, fiind convocată o dată la patru ani.

În prezent, România deţine al şaptelea mandat consecutiv în cadrul Consiliului, depunând candidatura pentru un nou mandat la alegerile ce vor avea loc în timpul Conferinţei de la Bucureşti.

În urma aprobării, în cadrul şedinţei de Guvern din data de 3 aprilie 2019, a Memorandumului cu tema: "Aprobarea prezentării candidaturii României pentru organizarea PP-22", România şi-a prezentat oficial candidatura în cadrul lucrărilor Consiliului UIT de la Geneva, din perioada 10 - 20 iunie 2019, fiind obţinut acordul unanim al celor 48 de state membre, reprezentante în Consiliu.

La data de 9 iunie 2021, Guvernul României a aprobat Memorandumul cu tema: "Aprobarea pentru negocierea şi semnarea Acordului de Ţară Gazdă (Host Country Agreement) între Guvernul României şi Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, privind organizarea celei de-a 21-a ediţii a Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor la Bucureşti, în perioada 26 septembrie - 14 octombrie 2022, respectiv aprobarea unor aspecte organizatorice, ce revin părţii române". Drept urmare, Acordul de Găzduire a fost semnat, la data de 30 iunie.

De asemenea, Guvernul a adoptat, joi, 21 aprilie 2022, un act normativ, respectiv Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri bugetare destinate organizării şi desfăşurării celei de-a 21-a ediţii a Conferinţei Plenipotenţiarilor UIT, care stabileşte mecanismul pentru finanţarea cheltuielilor ocazionate de organizarea PP-22 la Bucureşti, astfel încât fiecare entitate implicată să îşi poată îndeplini atribuţiile proprii conform competenţelor ce îi revin.

În organizarea şi desfăşurarea acestui eveniment sunt implicate instituţii, precum Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Culturii, Societatea Română de Televiziune, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul de Protecţie şi Pază.

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este agenţia specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei, înfiinţată în anul 1865, cea mai veche dintre agenţiile specializate ONU. La ora actuală, organizaţia numără 193 de state-membre şi peste 700 de reprezentanţi ai sectorului privat şi din mediul academic, România fiind membru al acestei organizaţii încă din anul 1866.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272