REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.9° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Andrew Noble, despre exporturile ilegale de deşeuri: Încurajez autorităţile române să ia toate măsurile legale

Andrew Noble, despre exporturile ilegale de deşeuri: Încurajez autorităţile române să ia toate măsurile legale

Replica API 7 martie 2020 | 00:00 936

Andrew Noble

Ambasadorul britanic Andrew Noble a declarat că este îngrijorat de faptul că legăturile comerciale legale dintre Marea Britanie şi România au devenit ţinta unor posibile abuzuri de natură infracţională, în contextul informaţiilor privind exporturile ilegale de deşeuri din Marea Britanie în România.

"Dacă există dovezi care să ateste un comportament infracţional, încurajez autorităţile române să ia toate măsurile legale necesare împotriva celor responsabili. Astfel de subiecte sunt tratate cu maximă seriozitate în Marea Britanie", a afirmat ambasadorul Andrew Noble, potrivit unui comunicat al Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii, scrie Agerpres.

Conform sursei citate, Agenţia britanică de Mediu transmite că "exportul ilegal de deşeuri este o infracţiune".

"Marea Britanie nu va ezita să ia măsuri împotriva celor care se fac responsabili de astfel de fapte. Cei vinovaţi pot primi pedepse cu închisoarea de până la doi ani şi/sau amenzi în cuantum nelimitat", arată sursa menţionată.

Agenţia pentru Mediu britanică a înfiinţat, la începutul acestui an, un grup de lucru care "acţionează împotriva crimei organizate în domeniul deşeurilor, ce poate lua o varietate de forme, de la aruncarea deşeurilor periculoase în locuri nepermise la etichetarea falsă a deşeurilor în încercarea de a le exporta ilegal în alte ţări", informează comunicatul.

Totodată, obiectul principal al Agenţiei de Mediu este să împiedice transporturile ilegale prin interceptarea la sursă, pentru a preveni exporturile.

"În 2018/19, a inspectat 926 de containere în porturi şi a returnat 236 dintre acestea la sursă, pentru că deşeurile nu îndeplineau condiţiile legale pentru a fi exportate. În urma acestor intervenţii, în 2018/19, a prevenit exportul ilegal a 12.690 de tone de deşeuri. În anii financiari 2014/2015 şi 2018/19, Agenţia pentru Mediu din Marea Britanie a trimis în judecată, cu succes, şapte companii şi 15 persoane pentru infracţiuni legate de exportul ilegal de deşeuri. În plus, în iunie 2019, un alt caz important a fost judecat. Cei care sunt suspecţi de export ilegal de deşeuri pot fi trimişi în judecată şi pot primi pedepse cu închisoarea de până la doi ani şi/sau amenzi, urmând ca pagubele pe care le-au produs să poată fi acoperite prin sechestrarea sumelor de bani şi a bunurilor obţinute în urma activităţii infracţionale. În plus, Agenţia investighează circumstanţele tuturor solicitărilor de repatriere pentru a-i identifica pe cei responsabili de exportul ilegal de deşeuri şi a încerca să obţină returnarea voluntară a deşeurilor", mai precizează sursa citată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212