REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

A păgubit Primăria cu 100.000 de lei și a dat vina pe tratamentul soțului

A păgubit Primăria cu 100.000 de lei și a dat vina pe tratamentul soțului

Replica API 29 iunie 2022 | 00:00 2263

Liliana Cioc a fost condamnată la 1 an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată, 375 de acte materiale. Sentința a fost dată pe 25 ianuarie 2021, și a rămas definitivă după ce apelul înaintat de primăria Babadag a fost respins prin sentința din 22 iunie 2022 a Curții de Apel Constanța. Fost referent în cadrul primăriei Babadag, femeia este acuzată că a delapidat sumele primite de la contribuabili, cu titlu de impozite şi taxe, banii păstrându-i pentru ea. Femeia a păgubit astfel Primăria cu suma de 91.711 lei, reprezentând 375 de acte materiale.

Cum a acționat femeia

Liliana Cioc a fost angajată în funcția de casier la Serviciul Taxe și Impozite Locale din cadrul Primăriei oraș Babadag, calitate în care a încasat de la contribuabili sumele datorate cu titlul de impozite și taxe, eliberând chitanțe în două exemplare, din care unul era înmânat plătitorului, iar celălalt servea la întocmirea documentelor pe care inculpata le întocmea zilnic (desfășurătorul încasărilor și centralizatorul conținând totalul sumelor încasate, pe surse impozabile: terenuri, autovehicule, clădiri, etc.), ulterior fiind destinat arhivării. Femeia a anulat unele chitanțe, trecând în desfășurător 0 lei încasări, iar pentru altele a reeditat exemplarul 2, înscriind în acesta aceeași dată, dar o sumă încasată diminuată, iar ulterior distrugea exemplarul 2 real. Inculpata a mai arătat că ideea de a modifica chitanțele de încasare îi aparține, nefiind influențată de altcineva, însă a fost nevoită să procedeze astfel pentru a procura banii necesari tratamentului medical prescris soțului său ca urmare a unui infarct miocardic suferit în acea perioadă, astfel că din sumele de bani însușite din gestiune în modul arătat mai sus nu și-a procurat alte bunuri sau foloase. Liliana Cioc susține că a regretat în permanență faptele comise din cauza stării de sănătate a soțului său și a intenționat să depună sumele însușite, motiv pentru care a contractat împrumuturi, atât de la bancă, cât și de la Casa de Ajutor Reciproc Babadag, iar apoi a vândut unele bunuri, cu sumele de bani astfel obținute efectuând plăți în numele unor persoane de la care își însușise anterior sume de bani, pentru plata prejudiciului cauzat.

Primăria Babadag

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate

În cursul urmăririi penale, prin adresa nr. 2600/30.07.2021 Primăria oraș Babadag a formulat pretenții de natură civilă în cuantum de 145.856 lei, reprezentând prejudiciu compus din debite și accesorii neachitate. Din adresa menționată rezultă faptul că Liliana Cioc a achitat suma de 31.034 lei din prejudiciul cauzat. Apoi inculpata a depus ordinul de plată prin care face dovada achitării sumei de 114.822 lei către Primăria Babadag reprezentând contravaloare despăgubiri, inculpata achitând astfel întreg prejudiciu reclamat de către partea civilă.

Instanța a reținut, în ceea ce privește împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, că inculpata a profitat de atribuțiile de serviciu și de încrederea acordată de către angajator, a acționat pe o perioadă îndelungată de timp și a săvârșit un număr mare de acte materiale(375), dovedindu-se astfel că nu a existat o rezoluție infracțională pasageră ci un plan determinat și conștientizat pentru săvârșirea acesteia. În ceea ce privește circumstanțele personale ale inculpatei, instanța reține că acesta nu are antecedente penale, a recunoscut săvârșirea faptei încă din etapa urmăririi penale, a achitat întreg prejudiciul reținut în sarcina sa și a colaborat cu organele judiciare pe parcursul întregului proces penal.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A facut bine, asa ar trebui sa faca toti dau-ar strekea in voi de kriminali cu sistemul vostru privat de sanatate cu tot !
1
0
Muiee Gurzuu
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108