REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Angajaţii amanetului Garant acuză muşamalizarea dispariţiei a 15 kg de aur!

Angajaţii amanetului Garant acuză muşamalizarea dispariţiei a 15 kg de aur!

Replica API 4 martie 2016 | 00:08 313

Protest

Protest

Mai mulţi reprezentanţi ai amanetului Garant din Constanţa au anunţat că vor organiza un protest, la data de 3 martie a.c., în faţa Parchetului de pe bulevardul Mircea cel Bătrân. Ei bine, s-au ţinut de promisiune şi au luat cu asalt platoul din faţa Parchetului. Această acţiune a mobilizat aproximativ 30 de persoane să iasă în stradă, în frunte cu consilierul juridic şi administratorul firmei. Aceştia erau nemulţumiţi de faptul că nu pot ajunge de mai bine de două luni la nici o audienţă la prim-procurorul de la Parchet, dar şi că cele 15 kg de aur confiscate de oamenii legii de mai bine de 8 ani nu au fost găsite nici până la ora actuală. La faţa locului au fost prezente două echipaje de jandarmi, un echipaj de poliţie şi un echipaj de pompieri.

Înainte ca protestatarii să îşi înceapă manifestaţia, doi reprezentanţi ai Parchetului s-au prezentat cu dorinţa de a purta discuţii amiabile cu aceştia în interiorul instituţiei. Însă, angajaţii amanetului Garant au insistat să protesteze, urmând ca apoi să discute cu prim-procurorii prezenţi. “Noi am venit întâi să facem un protest, suntem autorizaţi şi de Primărie. La sfârşitul protestului, o să venim la dumneavoastră să purtăm o discuţie.”, le-a comunicat Nicolae Badea, administrator al amanetului. Îmbrăcaţi cu veste galbene pe care era inscripţionat numele amanetului, angajaţii coordonaţi de Nicolae Badea şi Diana Dula, consilierul juridic al firmei, au scandat mesaje precum “Poliţiştii hoţi/ La pârnaie toţi”, “Daţi drumul la dosar”, “Dosar neglijat/ Miroase a blat”. Şi mesajele de pe pancartele angajaţilor au fost la fel de dure, “Muşamalizare sau dezinteres?”, “Respect şi pentru proprietatea privată”, “Alchimiştii au încercat să transforme tinichele în aur şi n-au reuşit. Însă poliţiştii au transformat aurul în tinichele”. Protestul a constat în nemulţumirea angajaţilor în ceea ce priveşte nesoluţionarea cazului în care este implicată firma pe care o reprezintă. “Având în vedere că am venit de câteva ori şi nu am fost primiţi în audienţă şi am făcut câteva cereri să fim primiţi în audienţă de prim-procurorul, ne-am gândit să fim auziţi”, a explicat Diana Dula. Părere susţinuţă şi de Nicolae Badea. “Dacă nu puteam să discutăm din birou, altă variantă nu mai aveam decât să discutăm de afară, din stradă. Dacă reuşeam să discutăm cu cineva, renunţam la protest. Că nu-i convine nimănui să stăm aici, în faţa instituţiei.”, a menţionat administratorul. De asemenea, Diana Dula, consilier juridic, a fost nemulţumită şi de faptul că pe lângă cele 15 kg de aur care au fost înlocuite cu gablonţuri, o cantitate de monede de aur nu apar în inventar, deşi acestea au fost ridicate. “Acele monede nu apar în inventarul acela de predare dintre SIF şi ANPC, deşi au fost confiscate.”, a declarat Diana Dula. Totodată, Nicolae Badea îi acuză în mod direct pe poliţiştii care au confiscat aurul în 2007, că ei sunt cei au furat cele 15 kg de aur care sunt de negăsit. “În dosarul sin 2011 am observant că lipsesc cele 15 kg de aur care au fost înlocuite cu tinichele. Eu personal cred că au fost înlocuite de poliţişti. Altminteri, ce interes aveau să ridice sacii în absenţa noastră? “, a precizat Badea.

După încheierea protestului, Diana Dula a participat la o discuţie cu Zafer Sadâc, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa şi Gill Julien Grigore Iacobici, procuror şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. Nici discuţia oficiată de aceştia nu a fost lipsită de divergenţe. Au existat păreri diferite în ceea ce priveşte institutia care are pe rol actualmente dosarul. “Acest dosar, după cum am cunoscut cu toţii, s-a aflat o perioadă mică de timp pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. Pe data de 1 martie 2016, dosarul a fost preluat în vederea efecutării urmării penale proprii de către Parchetul Curţii de Apel din Constanţa, având în vedere calitatea persoanelor cercetate şi gradul de complexitate al dosarului”, a declarat Gill Julien Grigore Iacobici. Susceptibilă faţă de răspunsul prim-procurorului, Diana Dula a fost de părere că datorită faptul că protestul a fost anunţat public, demersurile au avut loc într-un mod rapid. “Probabil că dacă nu aş fi făcut publice cauzele acestui protest, nu cred că lucrurile s-ar fi mişcat atât de repede.”, a declarat consilierul juridic. De asemenea, procurorul Iacoboci a explicat de ce până la această dată reprezentanţii amanetului nu au fost primiţi în audienţă, aceasta fiind încă o nemulţumire din cauza căreia a avut loc protestul. “Procuroul de caz la care dumneavoastră aţi fost în audienţă în data 18 februarie 2016 mi-a transmis faptul că aţi afirmat că aveţi încredere în domnia sa că va efectua o anchetă obiectivă şi că nu aţi solicitat expres şi explicit să staţi de vorbă cu mine în audienţă. Acesta este motivul pentru care nu v-am primit în audienţă”, a conchis Iacobici.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am lucrat si eu la ei,am fost obligat sa ma duc la protest,contra sumei de 50 lei si liber platiti in acea zi,adica daca te duceai nu mai mergeai la serviciu dar luai si 50 lei si salariu pe acea zi.Am refuzat,apoi am fost chemat la firma sa dau declaratie de ce nu am fost la protest si am fost amenintat cu demisia,dupa o vreme mi am dat singur demisia.m am angajat iar dupa cativa ani si in 2019 si 2020,, au mai fost proteste unul la Bucuresti,contra sumei de 100 lei si liber platit pe aceaa zi,iar nu am fost,am fost iar chemat,cica nu sunt de partea patronului,mi am dat demisia,ar trebui sa se sesizeze politia,procuratura,oamenii au fost obligati sa mearga daca nu urma sa fie concediati
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212