Angajații gigantului american ADM, care deține terminale de cereale în Portul Constanța, vor să intre în grevă generală
Angajații gigantului american ADM, care deține terminale de cereale în Portul Constanța, vor să intre în grevă generală
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAngajații uneia dintre cele mai mari firme din Portul Constanța, ADM România Logistics, sunt la cuțite cu conducerea societății. Aceștia, prin Unirea Sindicatul Portuar Român, au ajuns în instanță, nemulțumiți de faptul că, în urma negocierilor salariale, nu au ajuns la un numitor comun, timp în care contractul de muncă a expirat. Salariații au pus la cale o grevă generală, stabilită pentru 1 septembrie, numai că... ce să vezi! Instanța a declarat-o ilegală!
Începând cu sfârșitul lunii mai a acestui an, între salariații ADM România Logistics și angajator au fost purtate negocieri în vederea semnării unui nou contract colectiv de muncă, întrucât cel aflat în vigoare expira la sfârșitul lunii iulie. Ca urmare a faptului că nu au ajuns la un comun acord până la expirarea contractului, Unirea Sindicatul Portuar Român a anunțat o grevă de avertisment pentru data de 21 august a.c.. Dacă revendicările nu erau satisfăcute, s-a programat și o grevă generală pentru ziua de 1 septembrie a.c.
S-a ajuns în instanță
ADM România Logistics a susținut că organizatorii grevei nu i-au comunicat hotărârea de declanșare a acesteia de la Biroul Permanent. După ce au primit notificarea de grevă pe 21 august, reprezentanții companiei au solicitat clarificări și documente esențiale de la sindicat, pe care nu le-au primit, deși acestea sunt obligatorii conform Legii dialogului social.
În plus, compania a observat nereguli în procesul-verbal al sindicatului, cum ar fi lipsa unei semnături și absența unei date clare de începere a grevei, precum și a listei cu angajații participanți. Ca urmare, compania a mers în instanță, solicitând judecătorilor să constate greva ilegală.
dosarul înregistrat la Tribunalul Constanța
Tribunalul a declarat greva legală, Curtea de Apel... ilegală
Reprezentanții sindicatului au explicat că prima comunicare a fost trimisă angajatorului pe 21 august a.c. și că, în timpul negocierilor colective, s-a aflat că doar personalul ambarcat a primit bonusuri suplimentare, excluzând ceilalți angajați. Greva a fost inițiată la cererea unei părți din angajați, iar Biroul Permanent a decis declanșarea acesteia după consultări. La momentul deciziei nu s-a putut preciza data exactă a grevei, deoarece nu era clar câți angajați vor semna și vor fi de acord. Ulterior, s-au întocmit liste pe care angajații au ales dacă vor participa sau nu la grevă. Pe fond, Tribunalul Constanța a respins cererea firmei ADM România Logistics, adică a constatat că grevele sunt legale.
dosarul înregistrat la Curtea de Apel Constanța
Firma a formulat apel, la Curtea de Apel Constanța. Aici, surpriză: instanța a admis apelul firmei angajatoare și a declarat grevele... ilegale. Precizăm că decizia pronunțată pe 2 septembrie este definitivă.
Despre ADM România Logistics
ADM România Logistics SRL este o firmă din Constanța, înființată în 1992, care are obiectul de activitate „Manipulări”. În anul fiscal 2023, firma a înregistrat cifre de afaceri de 216.307.704 de lei, profit de 105.334.420 de lei și datorii de 33.633.323 de lei, cu 239 de angajați. Ca administratori configurează Claudia Marina Tomescu, elvețianul Jerome Daven și Cristina Mihaela Pintoiu. Unic asociat este firma olandeză Archer Daniels Midland Europe BV.
ADM, afaceri, în trecut, cu Liviu Ghebaur
Conglomeratul agroindustrial american ADM, unul dintre cei patru giganţi ai comerţului mondial cu materii prime agricole, a ajuns, în 2015, la un acord pentru preluarea terminalelor de cereale North Star Shipping şi Minmetal din portul Constanţa de la oamenii de afaceri români Liviu Ghebaur şi Ion Vasile. Cei doi afaceriști şi-au vândut toate acţiunile pe care le aveau la operatorii portuari North Star Shipping (NSS) şi Minmetal americanilor de la Archer Daniels Midland (ADM). În urma tranzacției, au încasat zeci de milioane de euro.
Retragerea lui Ghebaur din Minmetal şi NSS venea în contextul în care afaceristul a fost trimis în judecată de DIICOT într-un dosar de evaziune cu cereale cu un prejudiciu produs statului de 30 milioane euro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News