5.6° Constanța Sâm., 26 Nov. 2022
Anul XX Nr. 6194
5.6° Constanța Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022 Anul XX Nr. 6194

Angela Merkel, dezvăluiri incredibile despre planul pe care-l avea cu PUTIN și Ucraina

Valentina CAMARA 25 noiembrie 2022 138

Fostul cancelar german Angela Merkel a dezvăluit că spre finalul ultimului său mandat a încercat să-şi convingă partenerii europeni asupra necesităţii de a găsi un format european adecvat pentru a discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin despre Ucraina, dar şi-a dat seama că nu avea sorţi de izbândă, întrucât la acel moment nu prea mai avea influenţă, relatează Reuters, potrivit interviului acordat săptămânalului german Der Spiegel.

Merkel: Acordul de la Minsk din 2014 între Rusia și Ucraina, „neaplicat pe deplin”

Merkel a menționat că a avut această iniţiativă întrucât Protocolul de la Minsk, semnat în 2014 de Rusia, Ucraina şi provinciile Doneţk şi Lugansk pentru soluţionarea conflictului din aceste regiuni separatiste proruse devenise perimat, potrivit Reuters, citată de agerpres.ro.

„Acordul de la Minsk a rămas neaplicat. În vara lui 2021, după ce preşedinţii (american şi rus) Biden şi Putin s-au întâlnit, eu am dorit să stabilesc un format de dezbatere european independent cu Putin şi cu (preşedintele francez) Emmanuel Macron în Consiliul UE”, a reamintit Angela Merkel.

VIVO - Ad.
VIVO - Ad.

Guvernul federal condus de Merkel, împreună cu Franța, a mediat între Ucraina și Rusia în așa-numitul format Normandia pentru a căuta o soluție la conflictul din estul Ucrainei. Acolo, trupele guvernamentale ucrainene luptau cu separatiștii susținuți de ruși încă de când 2014. Merkel a jucat un rol esențial în Acordul de la Minsk din 2015, dar planul de pace nu a fost niciodată aplicat pe deplin. La câteva luni după încheierea mandatului lui Merkel, Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie a acestui an.
Merkel acuză, voalat, liderii europeni, pentru LIPSA discuțiilor cu Vladimir Putin pe subiectul Ucraina

„Unele persoane au ridicat obiecţii, iar eu nu mai aveam forţe să mă impun pentru că toţi ştiau că în toamnă nu voi mai fi” cancelar, a afirmat Merkel, precizând că le-a cerut explicații altor lideri ai statelor UE pentru că nu intervin.

„De ce nu intervii? Hai, spune ceva! Unul mi-a spus: este prea mult pentru mine. Altul doar a ridicat din umeri (spunând): asta trebuie să o facă cei mari”, a declarat Merkel despre discuţiile de atunci pe care le-a avut în Consiliul European.

Merkel și noul plan Rusia-Ucraina. De ce a plecat din politică

Merkel a dezvăluit că  „nu a fost surprinsă că conflictul din Ucraina se va transforma în război. Acordul de la Minsk a fost <<golit>>”. După discuțiile dintre Biden și Putin din vara anului 2021, Merkel a dorit și „să stabilească un format de discuție european independent cu Putin”. Dar propunerea sa s-a lovit de poziția contradictorie din Consiliul UE cu ceilalți șefi de guvern, scrie focus.de.

În plus, Angela Merkel face o afirmație puternică. Fostul cancelar german susține că ar fi insistat pe acest subiect - Ucraina-Rusia - într-un mod diferit dacă ar mai fi candidat încă o dată pentru un mandat de cancelar, în septembrie 2021, la alegerile federale germane.

Fosta şefă a guvernului de la Berlin a ales să se retragă din viaţa politică după patru mandate în acest post. Merkel s-a retras din politică după 16 ani la putere în urma alegerilor din septembrie 2021 din Germania și i-a predat oficial conducerea lui Olaf Scholz în decembrie acelaşi an.

Fostul lider conservator a declarat despre plecarea sa din politică că a fost „timpul pentru o nouă abordare” din cauza lipsei de progrese din partea guvernului său nu doar în subiectul Ucrainei, ci și în conflictele din Moldova, Georgia, Siria şi Libia.

Merkel, despre ultima întâlnire cu Putin: „Pentru el contează doar puterea. Senzația era: ești terminată”

Merkel a vorbit despre aceeaşi senzaţie de neputinţă, resimțită în cadrul discuțiilor cu liderii europeni, şi la ultima sa întâlnire cu Putin la Kremlin, unde venise într-o vizită de rămas bun înainte de a părăsi postul de cancelar.

Referindu-se la vizita sa de adio la Moscova în august 2021, Merkel, care vorbeşte fluent limba rusă, a declarat, cu amărăciune, pentru Spiegel, că: „Senzaţia a fost foarte clară: în ce priveşte puterea, politica puterii, eşti terminată. Pentru Putin doar puterea contează”. Merkel a relatat că, deşi se aştepta să se întâlnească cu Putin doar între patru ochi, acesta a venit la întâlnire însoţit de ministrul său de externe Serghei Lavrov. „L-a adus cu el pe Lavrov la această ultimă vizită, altfel noi ne întâlneam adesea în privat”, a spus Merkel.

Declarațiile fostului cancelar german Angela Merkel pentru publicația Der Spiegel vin după ce Kremlinul a anunțat, tot joi, că Ucraina ar putea "pune capăt suferinţei" populaţiei sale dacă ar îndeplini "cerinţele" Rusiei pentru rezolvarea conflictului. Nu a precizat însă și care sunt aceste cerinţe. La rândul lui, Kievul susține că războiul se va încheia doar atunci când Moscova îşi va retrage forţele de pe întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv din zonele pe care le ocupă din 2014, potrivit realitatea.net .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

REPLICA

LOTO

6/49
172532291849
5/49
304017142116
joker
4512883917