REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Anghinarea și alte 9 alimente ideale pentru detoxifiere

Anghinarea și alte 9 alimente ideale pentru detoxifiere

Replica API 31 octombrie 2020 | 00:00 1098

Nu trebuie să pici în capcană din spatele unui mit renumit: acela că organismul tău are nevoie de ajutor din exterior, pentru a efectua un proces natural fiziologic, acela de detoxifiere.

De fapt, corpul fiecăruia dintre noi este capabil să facă față toxinelor și să le elimine pe toate de unul singur, fără a-l ajută prin "cure de detoxifiere" ori "cure cu sucuri" sau printr-o "detoxifiere cu ceaiuri". Corpul uman are multe sisteme care îl ajută în procesul de detoxifiere, zi de zi, scrie doc.ro.

Rinichii, ficatul și intestinele sunt cele implicate în acest proces. Rinichii sunt cei care lucrează pentru a elimina toxinele și produșii reziduali (de care organismul nu mai are nevoie) sub formă de urină. Ficatul face în mare parte același lucru, eliminând lucrurile nedorite sub formă materiilor fecale. Intestinul subțire descompune alimentele și ajută fluxul sanguin să absoarbă nutrienții ce rezultă de aici, iar apoi intestinul gros procesează orice produși reziduali și ajută la transformarea lor în materii fecale.

Așadar, detoxifierea este de fapt un proces fiziologic normal, care are loc în fiecare zi prin intermediul acestor sisteme și organe. Desigur, în anumite situații, dacă dorești, poți opta pentru alimente sănătoase și bogate în nutrienți, care ajută la facilitarea procesului de detoxifiere din corp, însă nu ele, în sine, îți "detoxifica" organismul, ci doar dau o mâna de ajutor în tot acest proces fiziologic complex.

Dacă dorești, poți include în alimentația ta, pe o anumită perioada, cât mai multe alimente cu rol diuretic și care facilitează procesul de detoxifiere, precum cele de mai jos.

Anghinare

Anghinarea este excelență pentru funcționarea ficatului. Fiindcă funcția hepatică are rolul de a elimina toxinele din organism, este de la sine înțeles că orice aliment care susține această funcție la randament maxim are, implicit, beneficii pentru detoxifiere.

Sparanghel

O legumă-vedetă pentru un organism sănătos, sparanghelul nu ajută doar la facilitarea procesului de detoxifiere, ci și în lupta împotriva îmbătrânirii și împotriva cancerului. Sparanghelul contribuie la drenajul ficatului și are un conținut destul de mare de apă, util pentru rinichi.

Usturoi

Nelipsit din aproape orice bucătărie de la noi, usturoiul are capacitatea unică de a lupta aproape instantaneu cu bacteriile. Este util pentru că facilitează procesul de detoxifiere a colonului și a ficatului. În plus, este un bun ingredient pentru a condimenta mâncărurile în zilele de post.

Ghimbir

Nu putea să lipsească din lista noastră ghimbirul, un aliment recomandat deseori pentru ficatul gras. Poți consumă ghimbirul oricum: în ceai, sucuri, salate, supe sau în mâncărurile gătite.

Ceai verde

Antioxidanții din ceaiul verde sunt ideali pentru orice perioada în care vrei să îți ajuți organismul în procesul de eliminare a toxinelor. Mai mult decât atât, fiindcă hidratarea este esențială, ceaiul verde este o bună varianta de completare a apei.

Mere

Pectină din mere ajută la facilitarea procesului de detoxifiere și la eliminarea metalelor și aditivilor alimentari care s-au acumulat în corpul, așa că vechea zicala "Un măr pe zi ține doctorul la distanță" are argumente solide în acest sens.

Avocado

Poți mânca, desigur, avocado sub formă de guacamole sau poți să pui câteva felii de avocado pe pâinea ta prăjită, la micul dejun, dar nu uită că acest fruct ce conține grăsimi sănătoase este, de fapt, un adevărat superstar când vine vorba de a facilita procesul de detoxifiere. Avocado conține o substanță care ajută ficatul să filtreze chimicalele sintetice, ajutându-ți corpul să scape de toxinele nedorite.

Busuioc

Că plantă aromată, busuiocul are multe beneficii, pe lângă faptul că da savoare preparatelor tale. El ajută descompunerea metabolică și ajută la eliminarea substanțelor chimice din sânge. Este suficient să îl adaugi în salate sau chiar să îl pui pe pizza.

Sfeclă roșie

Această legumă roșie conține fitochimicale și minerale care fac din sfeclă un excelent "purificator" al sângelui și un bun agent care ajută la bună funcționare a ficatului. Sfeclele sunt cunoscute drept unele dintre cele mai bune legume care sporesc performanță sportivilor și te pot ajută să te miști mai bine în cazul antrenamentelor pe intervale de intensitate ridicată.

Broccoli

Deliciosul broccoli nu doar că are în compoziție glutation, care ajută ficatul să transforme toxinele într-o formă care poate fi cu ușurință eliminată din organism, dar oamenii de știință chiar au găsit o legătură între aceste legume crucifere și o viață mai lungă.

Varză de Bruxelles

Bogate în sulf, micuțele verze sunt și bogate și în antioxidanți, sulforafan și alte substanțe care s-au dovedit a fi excelenți "luptători" împotriva cancerului.

Introdu aceste alimente în alimentația ta zilnică și vei stimula procesul de eliminare a toxinelor din organism. E important, pentru rezultate foarte bune, să combini consumul acestora cu practicarea zilnică a unor activități sportive, precum și cu adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate în fiecare zi.

Pe termen lung, asigura-te că nu mai consumi alimente nesănătoase, prăjeli, alimente bogate în grăsimi, care aduc în organism o serie de substanțe nedorite.

Consumul de apă și odihnă sunt, de asemenea, foarte importante. Un stil de viață sănătos te va face să te simți, dar și să arăți mult mai bine.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614