REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
11° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Anglia, între incendieri, jafuri şi apel la ordine şi solidaritate

Anglia, între incendieri, jafuri şi apel la ordine şi solidaritate

Replica API 10 august 2011 | 00:00 148

Cameron anunţă suplimentarea numărului de poliţişti

Cameron anunţă suplimentarea numărului de poliţişti

Din cauza haosului care se înregistrează de aproape o săptămână pe străzile din Marea Britanie, premierul britanic David Cameron a anunţat convocarea Parlamentului britanic în sesiune extraordinară. Pentru început, Cameron a anunţat că se va suplimenta numărul de poliţişti care vor patrula pe străzile Londrei de la 6.000 la 16.000, premierul accentuând că forţele de ordine "vor face tot ce este necesar pentru a restabili ordinea", relatează BBC News Online. Cameron a adăugat că revoltele reprezintă "criminalitate, pur şi simplu", care trebuie "confruntată şi învinsă" şi a precizat că toate concediile poliţiştilor din Londra au fost anulate, iar forţele de ordine din capitală vor fi suplimentate. "Veţi simţi întreaga forţă a legii. Şi, dacă sunteţi suficient de mari ca să comiteţi aceste infracţiuni, atunci sunteţi destul de mari ca să vă confruntaţi şi cu pedeapsa", a adăugat premierul britanic care şi-a întrerupt vacanţa în Toscana pentru a lua măsurile necesare stopării turbulenţelor care zguduie Regatul Unit. În plus, se pare că oficialii britanici au decis să se folosească doar gloanţe din plastic ca să nu mai existe incidente mortale de genul celui petrecut luni seara când un tânăr de 26 de ani a fost ucis. Deşi au dat semne că s-au mai domolit, revoltele au izbucnit cu o şi mai mare intensitate în Londra, afectând şi Birmingham unde s-a înregistrat incendierea a două maşini.

Serviciul Blackberry Messenger, calea de instigare la revolte

Violenţele care au izbucnit la Londra sâmbăta trecută au fost "întreţinute" de serviciul Blackberry Messenger (BBM), care se pare că a jucat un rol cheie în revoltele din capitala Marii Britanii, scrie Daily Mail. Mai mulţi britanici au cerut ca acest serviciu să fie închis. Reacţia celor de la BBM a fost aceea de a asigura autorităţile că îi vor ajuta în investigaţia lor, ei refuzând însă să suspende serviciul de mesagerie instant.

"Vinovatul moral" al haosului, un mafiot de 29 de ani

Reamintim că violenţele au fost declanşate de uciderea unui tânăr de 29 de ani în timpul unui schimb de focuri dintre acesta şi poliţişti. Bărbatul, Mark Duggan, este înfăţişat diferit de presa britanică: el apare în unele poze postate pe pagina de Facebook ca un un rapper, scrie Le Figaro. O altă fotografie îl înfăţişează de Duggan la cimitir cu mâinile pe umerii soţiei sale, lângă mormântul fetiţei lor, moartă cu doi ani în urmă. Paradoxul, scrie publicaţia franceză, este că Marg Duggan este descris ca un gangster, un infractor bine cunoscut de către poliţie, un dealer de marijuana, iar de către apropiaţi ca un bun tată de familie. Locuitor al unei suburbii devastate de şomaj şi criminalitate, Broadwater Farm Estate, la Tottemham, Duggan, cunoscut şi ca Starrish Mark (Mark Steaua), era supravegheat de poliţie, care bănuia că va încerca să răzbune moartea unuia dintre verii săi, un rapper. De la moartea acestuia, se pare că Duggan purta în permanenţă asupra sa un revolver. Potrivit Daily Mail, Mark Duggan ar fi fost membru al Tottenham Man Dem, o bandă din nordul Londrei care avea legături cu Yardies, criminalii jamaicani responsabili de o serie de crime în capitală, înainte de a-şi crea propria sa bandă, "Star Gang". În schimb, familia acestuia îl apără spunând că era un om minunat care îşi iubea enorm copiii. De altfel, primele relatări despre moartea bărbatului au spus că poliţia ar fi urmărit un taxi în care se afla Duggan, au blocat maşina, i-au scos pe cei doi, pe şofer şi pe gangster afară şi apoi i-a întins la pământ, după care s-ar fi auzit patru focuri de armă. Poliţia însă spune că nu a fost vorba despre o execuţie, iar Duggan era înarmat în momentul incidentului. Ancheta poliliţiei va dovedi dacă Duggan a fost într-adevăr ucis de poliţişti sau de un membru al vreunei bande rivale.

Un bărbat de culoare, nevoit să se dezbrace pe stradă

După izbucnirea revoltelor, mass media britanică a făcut publice numeroase orori care au loc pe străzile britanice. Astfel, într-o poză un tânăr din Deptford este obligat să-şi dea hainele jos în mijlocul străzii de un bărbat de culoare, probabil înarmat. În altă poză, apare o femeie lăsată în pielea goală de hoţii care i-au luat absolut tot, surprinsă chiar lângă un agent de poliţie. Internetul este plin de astfel de mărturii despre incidente similare, produse noaptea trecută la Londra şi Birmingham. De-a dreptul terifiantă este o înregistrare, în care o bandă de răufăcători opresc un tânăr, aparent turist asiatic, cu faţa plină de sânge, şi îi scotocesc prin rucsac. Deşi se opune, victima este lăsată fără o cameră de luat vederi. Şi asta, la lumina zilei. Toată lumea se întreabă unde sunt poliţiştii şi promisiunile autorităţilor că nu vor tolera actele de vandalism şi jafurile.

O "doză" de normalitate vine tot de la...reţelele de socializare

În încercarea de a restabili ordinea şi de a curăţa ceea ce protestatarii au lăsat în urma lor, unii londonezi au ieşit, înarmaţi cu mături şi maşini de tractare să cureţe străzile Marii Britanii de resturi de maşini, cioburi şi alte mizerii şi să repare acolo unde este cazul. Celebrităţi, incluzând actorul Simon Pegg şi comedianul Dave Gorman sunt în spatele acestei mişcări online, ei postând poze cu zonele cele mai afectate şi cu voluntarii care s-au oferit să înlăture urmele dezastrului. În ciuda masivei operaţiuni de curăţare a oraşului, reprezentanţii Asociaţiei Britanice de Asigurări au afirmat că costurile distrugerilor se ridică la peste zeci de milioane de lire. Mesajul care i-a făcut pe londonezi receptivi a fost: "Nu este vorba despre curăţenie. Este vorba despre curăţători cărora le pasă şi care vor să ajute comunitatea". Una dintre voluntare, de 20 de ani, a afirmat: "Am fost devastată să văd ce s-a întâmplat aseară (n.r. ieri seară). M-a înfuriat enorm şi m-am gândit să folosesc această furie într-un mod constructiv. Ne-am adunat aici, fără să ne fi cunoscut înainte, doar ce am vorbit pe Twitter în această dimineaţă".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108