REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

ANR, OBLIGATĂ să PLĂTEASCĂ diferențe salariale unor ANGAJAȚI

ANR, OBLIGATĂ să PLĂTEASCĂ diferențe salariale unor ANGAJAȚI

Replica API 1 mai 2021 | 13:50 2657

Autoritatea Navală Română a fost chemată în judecată de către şase angajaţi care solicită plata sumelor corespunzătoare diferenţelor nete dintre salariul de bază la nivel maxim aflat în plată în cadrul autorităţii pârâte și cel efectiv plătit reclamanţilor, precum și la plata sumelor corespunzătoare diferenţelor nete dintre valoarea sporurilor cu caracter permanent aferente salariului de bază maxim aflat în plată și valoarea sporurilor corespunzătoare salariului de bază efectiv încasat, sume ce urmează a fi actualizate în funcție de indicele de inflație. Cei șase reclamă faptul că la nivelul ANR există salarii diferite în cazul unor persoane care desfășurau aceeași activitate și aveau aceeași vechime.

Cine sunt cei şase şi ce funcţii au

Cei şase angajaţi sunt: Gabriel G., șef serviciu în cadrul Căpităniei Zonale Constanţa — Serviciul Cercetare, Poluare și Autorizare Agenţi Economici; Cătălin Mircea P., căpitan de port specialist în cadrul Căpităniei Zonale Constanţa — Serviciul Cercetare, Poluare și Autorizare Agenţi Economici; Raul N., căpitan port specialist în cadrul Căpităniei Zonale Constanţa — Serviciul Siguranţa Navigaţiei zona Nord; Laurenţiu R., căpitan port specialist în cadrul Căpităniei Zonale Constanţa — Serviciul Siguranţa Navigaţiei zona Nord; Eugen M., căpitan de port specialist în cadrul Căpităniei Zonale Constanța — Serviciul Cercetare, Poluare și Autorizare Agenți Economici și Valentin P., căpitan de port tr. II în cadrul Căpităniei Zonale Constanța — Serviciul Siguranța Navigației zona Nord. Conform unor informații vehiculate în interiorul instituției, reclamanții au aflat că instituția a nesocotit principiile reglementarii salarizării unitare, în sensul că la nivelul ANR existau în plată salarii diferite în cazul unor persoane care desfășurau aceeași activitate și aveau aceeași vechime în funcție. În anumite situații, respectivele diferențe salariale erau considerabile, aplicarea sporurilor permanente valabile la nivelul instituției determinând o accentuare a acestor discrepanțe.

Ce a spus instanța

În cauză, instanța a constatat că instituția nu a respectat dispozițiile legale în vigoare în ceea ce îi privește pe reclamanți, în sensul că nu a acordat drepturile salariale cuvenite, începând cu aprilie 2015, prin raportare la nivelul maxim al salariului de bază din cadrul instituției pentru funcțiile similare. Acordarea unor salarii de bază mai mici a generat în cazul reclamanților o diminuare a salariului brut rezultat prin aplicarea sporurilor, iar aceste diferențe s-au mărit considerabil.

În consecință, se constată că sunt întrunite cerințele privind identitatea nivelului de studii și a criteriilor de salarizare dintre reclamanți și salariatul comparabil, precum și existența în cadrul instituției a unui salariu de bază mai mare decât cel acordat acestora, fapt ce naște în sarcina pârâtei, în calitate de angajator, obligația de a plăti diferențele salariate rezultate. Instanța a hotărât obligarea ANR la plata către reclamanți a sumelor corespunzătoare diferențelor nete dintre salariul de bază la nivel maxim aflat în plata în cadrul autorității și cel efectiv plătit reclamanților, precum și la plata sumelor corespunzătoare diferențelor nete dintre valoarea sporurilor cu caracter permanent aferente salariului de bază maxim aflat în plată și valoarea sporurilor corespunzătoare salariului de bază efectiv încasat, sume ce urmează a fi actualizate în funcție de indicele de inflație.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Frate Mitrea, doar unul ? Pandemie 6 mai 12:27 adevar spui.
4
0
Acolo in Garnizoana Herastrau este unul cu probleme la mansarda. Trebuie control psihiatric.
23
0
Care nu cunoaste situatia de la Herastrau sa nu mai comenteze aiurea. Nu este deloc usor pentru olea.
5
1
Acela estte doar o umbra a ceea ce a fost. Singur intre dusmani. Poate ca merita.
0
0
Dar fostul mare director din MT chiar nu poate face nimic, sau participa si el la ce se vorbeste ?
1
1
Omul sfinteste locul, spune un vechi proverb. Tot omul il si impute, la propriu si la figurat cel mai elocvent exemplu in garnizoana Herastrau. Ce miros ! Pacat de loc, de pozitie si de atmosfera de altadata. CZ Giurgiu SRL stie ?
26
0
Cum sa faci economie in pandemie intr-o institutie publica ! Cu masina de serviciu si sofer. Tudor, nu toate sunt SRL, doar cea de la Giurgiu.
16
1
Sindicatul arca nu se implica ? Grupele sindicale de pe la capitaniile zonale SRL au voie sa vorbeasca despre subiect ?
7
0
Si eu astept sa-mi dea ANR ul banii si subalternul meu, olea. Permise de barca nu vreti ? Haideti la mine la academie.
21
1
Adica toti spagarii de la Marpol, care au saptamanal 1000 EUR de nave, se plang de salarii???
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108