REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

ANRE a pierdut un proces de 1 milion de euro cu fostul președinte al instituției

ANRE a pierdut un proces de 1 milion de euro cu fostul președinte al instituției

Replica API 21 iulie 2022 | 00:00 1852

Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei nu a reușit nici acum să recupereze un prejudiciu de aproape 1.000.000 de euro, descoperit în urmă cu 8 ani, cu ocazia unui control al Curții de Conturi. ANRE încearcă să obțină suma respectivă de la Niculae Havrileț, președinte al instituției în perioada iunie 2012 – octombrie 2017, însă acțiunile în instanță împotriva acestuia au fost respinse pe linie.

Curtea de conturi: Ordinele președintelui ANRE trebuiau publicate în Monitorul Oficial

La mijlocul lunii iunie, Niculae Havrileț a câștigat procesul cu ANRE și în faza de apel, după ce anterior, îl câștigase pe fond. Decizia nu este încă definitivă și poate fi atacată de oricare din părți, în 30 de zile de la data comunicării.

Tot scandalul a început în 2014, când Curtea de Conturi a constatat că este o problemă legată de plata salariilor membrilor Comitetului de Reglementare și personalului angajat al ANRE. Mai exact remunerarea acestor categorii de personal se face printr-un act administrativ cu caracter normativ, însă cele ordine semnate de președintele ANRE de la acea dată, care stabileau modul de remunerare, nu au fost publicate în Monitorul Oficial, deci nu au avut bază legală.

De aici a reieșit un prejudiciu de 4,57 milioane lei (în jur de 1 milion de euro la momentul respectiv), despre care Curtea de Conturi a consemnat că trebuie recuperate în condițiile legii.

ANRE a contestat măsurile în cadrul Comisiei de soluționare a contestațiilor din cadrul Curții de Conturi, însă contestația a fost respinsă. În paralel, autoritatea a promovat o acțiune în contencios la care judecătorii Curții de Apel i-au dat câștig de cauză. Curtea de Conturi a făcut recurs, iar în 2018, ANRE a luat la cunoștință că trebuie să pună în aplicare măsurile Curții de Conturi, decizia fiind definitivă.

Prejudiciul i-a fost imputat lui Niculae Havrileț, fost președinte ANRE. În paralel, 270 de angajați au fost puși să dea banii înapoi

La acel moment, lui Niculae Havrileț îi încetase mandatul, dar s-a trezit cu un proces pe rol, în care i se cerea acoperirea întregului prejudiciu. În paralel, ANRE a chemat în instanță peste 270 de angajați care încasaseră ilegal salariile, chiar dacă nu din vina lor.

Ambele acțiuni au fost respinse în prima fază de judecată pe motiv că cererea ANRE a depășit termenul de prescripție. Mai exact, judecătorii au stabilit că termenul de prescripție a început să curgă de la data punerii în aplicare a ordinelor Curții de Conturi, respectiv din martie 2013, iar acesta s-a împlinit după 3 ani, adică în martie 2016.

Cum ANRE nu a făcut nimic concret pentru recuperarea sumelor prejudiciate (în afară de a le contesta), în prezent ele rămân pierdute, au arătat, în instanță, avocații lui Havrileț.

Havrileț susține că banii trebuiau recuperați până în 2016. În acea perioadă, tot el conducea ANRE

Situația este cel puțin curioasă, pentru că în acel moment, tot Niculae Havrileț era președinte ANRE, lucru care a făcut posibil un paradox: Havrileț de astăzi să câștige un proces cu Havrileț din 2013.

În plus, arată avocații fostului președinte ANRE, acesta nu a greșit cu nimic, pentru că ordinele date de el au fost, de fapt, legale, doar că ”a fost stabilită inexistența lor ca urmare a nepublicării în Monitorul Oficial”.

Dar, spun reprezentanții lui Havrileț, ”printre atribuțiile Președintelui ANRE nu se enumera și obligația de a proceda la publicarea în Monitorul Oficial a actelor adoptate”, deci ”condiția faptei ilicite poate fi reținută în sarcina persoanei răspunzătoare cu publicarea în Monitorul Oficial”. Fără să rostească nume, avocații fostului șef ANRE au arătat cu degetul către departamentul juridic al instituției.

Și totuși, cine și cum se va recupera milionul de euro pe care o instituție a statului român l-a pierdut din cauza unei ”mici” scăpări? Deocamdată, nimeni nu știe, iar șansele ca prejudiciul să mai fie acoperit sunt, în acest moment, aproape de zero.

Niculae Havrileț este considerat unul dintre cei mai buni specialiști români în doemniul energiei

Niculae Havrileț este considerat unul dintre cei mai competenți specialiști în domeniul energiei și gazelor naturale din România, cu peste 25 de ani de experiență în poziții de top-management și peste 10 ani în Administrația Publică Centrală.

După ce a plecat de la ANRE, el a devenit consilier la Ministerul Energiei, după care a preluat conducerea DEER (Distribuție Energie Electrică România), până în martie 2022, când a anunțat că părăsește poziția. El a mai trecut prin consiliile de administrație sau supraveghere la: Romgaz, Electrica SA, Turbomecanica sau OMV Petrom, scrie fanatik.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Alte puslamale care au salarii de belferi.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108