REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ansamblul Rupestru de la MURFATLAR va prinde VIAȚĂ!

Ansamblul Rupestru de la MURFATLAR va prinde VIAȚĂ!

Replica API 20 aprilie 2021 | 23:11 2474

Vești bune pentru iubitorii istoriei constănțene. Unul dintre cele mai importante obiective cultural – istorice din județul Constanța, Ansamblul rupestru de la Murfatlar urmează să fie reabilitat. Astfel, a fost inițiată procedura de achiziție pentru serviciile de proiectare a Ansamblului Rupestru de la Murfatlar. Mai exact, se dorește achiziționarea de servicii și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiție ,,Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar. Valoarea totală a proiectul este de 2.641.176 lei.

Atât bisericuțele din cretă, cât şi galeriile şi inscripțiile din cadrul monumentului, au suferit de-a lungul timpului degradări semnificative cauzate, în mare măsură, de infiltrațiile de apă şi de vibrațiile generate de fosta carieră din apropiere. Obiectul achiziţiei constă în prestarea de servicii de proiectare (SF/ DALI, PT+DDE, PAC, a documentaţiilor complete necesare depunerii, obţinerii şi predării către beneficiar a tuturor avizelor, acordurilor sau autorizaţiilor) și servicii de asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiție „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar”.

Iată ce lucrări vor fi edificate!

Mai exact, se are în vedere: conservarea și restaurarea monumentului istoric – faleza de cretă și bisericuțele, chiliile și încăperile săpate în ea; cuprinde măsuri de stabilizare a versantului; captare, dirijare și evacuare a apelor de suprafață, de infiltrație și freatice; conservare și restaurare a suprafețelor murale incizate sau sculptate; Demontarea construcțiilor de protecție abandonate din anii ’70 ai secolului XX și a construcției de protecție temporară; Realizarea unei construcții cu funcție mixtă: protecție a sitului arheologic, accesibilizare a monumentelor componente; muzeu de sit; spațiu destinat serviciilor pentru vizitatori; Amenajare peisagistică a sitului; Funcțiuni conexe – parcare, utilități etc.

Lucrările vor fi edificare în orașul Murfatlar, pe strada Muzeului, numărul 1. Prin proiectul „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar”, UAT Constanța urmărește restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Ansamblul Rupestru Murfatlar, prin intermediul mecanismelor financiare oferite de Uniunea Europeană și Bugetul Statului Român.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca se vrea reabilitarea , este rau , daca ar lasa in paragina , iar este rau . Cum ar fii bine carcotasilor ?
0
0
Cum sa prinda viata o mortaciune?!
0
3
ansambluri! investim in ele ! angajam muzeografi, ghizi turistici! si tot felul de pilosi cu bani multi cheltuiti fara un aport serios si durabil dezvoltarii fortei de munca atat de benefica tineretului !
5
0
sa vedem cum ce firme! nu ale lui cacagheorhe sau altii de prin usr
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108