REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.8° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.8° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

ANSVSA: În perioada 13 iulie - 22 august nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecţie alimentară pe litoral

ANSVSA: În perioada 13 iulie - 22 august nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecţie alimentară pe litoral

Replica API 25 august 2020 | 00:00 772

Pe litoralul românesc nu s-au înregistrat suspiciuni sau episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea publică, în perioada 13 iulie - 22 august, în care au avut loc controale efectuate de reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), se menţionează într-un comunicat remis luni de instituţie.

În cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020, medicii veterinari din cadrul ANSVSA şi din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa au verificat, în perioada 13 iulie - 22 august, un număr de 1.341 de unităţi de alimentaţie publică, astfel: 117 baruri, 2 cafe-baruri, 18 snack-baruri, 42 braserii, 105 unităţi tip bufet, 8 bistro-uri, 163 de fast food-uri, 57 de rulote, o carmangerie, 464 restaurante, 21 de pizzerii, 3 pensiuni, un depozit, 7 cofetării/patiserii, 80 de laboratoare patiserie/cofetărie, 216 magazine alimentare, 4 supermarketuri, 12 tonete, un magazin de peşte, 5 autoutilitare, 8 gelaterii, 3 standuri cu produse alimentare şi 3 unităţi cu produse congelate, potrivit comunicatului ANSVSA, scrie Agerpres.

Medicii veterinar au verificat modul în care operatorii din industria alimentară au respectat condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare în unităţile de alimentaţie publică de pe litoral.

Principalele neconformităţi constatate au fost: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare şi depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neînregistrate sanitar-veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile unde se manipulează şi prelucrează alimente, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea materiilor prime sau semi-preparatelor în acelaşi spaţiu cu produsele finite care nu mai suferă un tratament termic, nerespectarea condiţiilor de depozitare şi păstrare a peştelui, ouălor şi cărnii de pasăre.

Reprezentanţii ANSVSA şi ai DSVSA Constanţa au aplicat 343 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.163.800 de lei, pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

De asemenea, au fost emise două ordonanţe de interzicere a activităţii şi 8 ordonanţe de suspendare a activităţii la unităţi de alimentaţie publică.

În perioada 13 iulie - 22 august au fost confiscate şi retrase de la vânzare peste 292 de kilograme de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare, se menţionează în comunicatul ANSVSA.

Au fost recepţionate şi soluţionate 3 apeluri realizate către linia telefonică dedicată, dintre care un singur apel a fost legat de sesizarea unei neconformităţi la o unitate de alimentaţie publică de pe litoral, restul sesizărilor făcând obiectul investigaţiilor a două unităţi de comercializare a alimentelor din municipiul Constanţa.

"Principalul obiectiv al acţiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care au activat în cadrul Comandamentului, respectiv protejarea sănătăţii publice a fost atins: nu s-au înregistrat suspiciuni sau episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea publică", se menţionează în comunicatul ANSVSA referitor la rezultatele activităţii Comandamentului Sezon Estival 2020, prezentate sâmbătă în prezenţa preşedintelui ANSVSA, Robert Chioveanu, şi a reprezentanţilor (DSVSA) Constanţa.

ANSVSA va sancţiona toţi operatorii economici care nu respectă normele privind prevenţia apariţiei riscului şi a pericolelor privind siguranţa alimentară, se precizează în comunicat.

Pe de altă parte, pentru asigurarea respectării măsurilor privind prevenirea transmiterii virusului SARS CoV-2 au fost constituite echipe mixte ale ANSVSA şi DSVSA Constanţa împreună cu reprezentanţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa şi ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului.

Aceste echipe mixte au desfăşurat acţiuni de control la fiecare final de săptămână, respectiv în zilele de vineri şi sâmbătă, care au vizat în special zone şi obiective unde în mod curent se produc aglomerări de persoane. Controalele au vizat atât respectarea normelor şi cerinţele de igienă alimentară, cât şi a celor privind distanţarea fizică a clienţilor aflaţi la terase şi în alte unităţi de alimentaţie publică, a purtării măştilor de protecţie pentru personalul angajat şi realizarea de dezinfecţii şi igienizări cu substanţe virucide care să asigure atât dezinfectarea mâinilor clienţilor, dar şi a echipamentelor care sunt în unitatea respectivă.

DSVSA Constanţa va continua să pună la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon 0786.577.007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor, conform comunicatului ANSVSA

Numărul de telefon al liniei ANSVSA dedicate domeniului siguranţei alimentelor, 0.800.826.787, poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru sesizarea neregulilor din domeniu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212