REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
19.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Antibioticele, inutile pentru copiii cu răceli și dureri în gât

Antibioticele, inutile pentru copiii cu răceli și dureri în gât

Replica API 29 decembrie 2020 | 00:00 847

O nouă cercetare de peste hotare a ajutat la reducerea prescrierii de antibiotice (care nu erau necesare, de-altfel) copiilor din zonele rurale ale Chinei.

Sursă foto: Shutterstock

O colaborare între oamenii de știință din Marea Britanie, Canada și China a ajutat la reducerea prescrierilor excesive de antibiotice la copiii din zonele rurale ale Chinei, potrivit unei cercetări publicate la sfârșitul lunii octombrie 2017 în revista Lancet Global Health.

Copiilor din unele zone ale Chinei li s-au dat antibiotice, de cele mai multe ori fiind administrate intravenos, pentru a trata o răceală, o infecție în gât sau o infecție a urechii, însă medicamentele nu sunt eficiente împotriva bolilor bazate pe virusuri, scrie sciencedaily.com, citat de doc.ro.

Folosirea inadecvată a antibioticelor este un factor de risc major în ceea ce privește dezvoltarea unor super-microorganisme care ajung să fie rezistente la medicamente.

Un proiect elaborat de oamenii de știință pentru a reduce prescrierea antibioticelor la copiii cu infecții ale tractului respirator superior a înregistrat rezultate îmbucurătoare: folosirea antibioticelor s-a redus la jumătate.

Colaborarea cercetătorilor a adus laolaltă spitalele din două zone rurale din China, cât și oficialii și academicienii chinezi, britanici și canadieni.

Scopul lor a fost de a elabora și de a evalua un sistem de "administrare antimicrobiană" care ar putea fi folosit în alte părți ale sistemului de sănătate chinez și care le-ar oferi astfel medicilor încrederea de a spune "nu" cererilor de tratamente inadecvate cu antibiotice.

Programul acesta de administrare a fost testat pe un grup de spitale dintr-o provincie din China. O mare cerere de antibiotice în unele zone din China vine din partea părinților și bunicilor care au copii cu infecțîi ale tractului respirator superior, cum ar fi dureri în gât sau dureri de ureche. Acești copii primeau adeseori antibioticele pe cale intravenoasă. Însă răcelile, majoritatea durerilor în gât și cele mai multe infecții ale urechilor sunt cauzate de virusuri și nu de bacterii, iar un tratament cu antibiotice nu este necesar și este ineficient.

John Walley, profesor la Universitatea din Leeds, unul dintre cei care au participat la această cercetare, spune că medicii care lucrează în spitalele acestea sunt supuși unei mari presiuni din partea părinților, pentru a prescrie antibiotice copiilor care au infecții la nivelul tractului respirator superior. Medicii simt că, dacă ei nu le prescriu antibiotice micuților, părinții lor vor merge în altă parte și vor obține tratamentul dorit. Acestea sunt niște decizii foarte dificile pentru medicii chinezi. De pildă, ei pot avea în față un copil foarte bolnav și nu au o paleta largă de rezultate de la teste pe care să se bazeze. Așa că trebuie să facă o judecată clinică în legătură cu riscurile pe care le implică faptul că nu ar prescrie antibitice.

Academicienii canadieni, britanici și experții chinezi au alcătuit o serie de recomandări clinice bazându-se pe cele elaborate de autoritățile din domeniul sănătății din Marea Britanie, pentru a-i ajută pe doctorii chinezi să decidă când ar fi indicat să prescrie antibiotice copiilor și acest set de recomandări să ii alerteze în legătură cu semnalele de alarmă ale unor boli mai grave.

După o anumită perioada de timp, după ce medicii au fost instruiți în legătură cu modul în care trebuie să le explice părinților de ce antibioticele nu sunt necesare, cercetătorii au observat o reducere cu 48% în rată de prescriere a antibioticelor la copiii cu infecții ale tractului respirator superior.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272