REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
10.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Anton: Guvernul a plafonat preţul gazelor doar pentru consumatorii casnici şi pentru CET-uri

Anton: Guvernul a plafonat preţul gazelor doar pentru consumatorii casnici şi pentru CET-uri

Replica API 30 martie 2019 | 00:00 217

Guvernul a decis în şedinţa de vineri modificarea OUG 114/2018, astfel încât preţul gazelor de producţie internă să fie plafonat la 68 de lei pe MWh doar pentru consumatorii casnici şi pentru CET-urile care livrează agent termic populaţiei, a anunţat ministrul Energiei, Anton Anton, la finalul şedinţei de Guvern.

"La OUG 114, la partea de energie s-au făcut patru intervenţii. Prima dintre ele: aşa cum am spus, noi vrem să protejăm consumatorul casnic, în consecinţă preţul reglementat de 68 de lei (pe MWh - n.r.) la producător se referă la gazele care vor fi vândute spre consumatorul casnic şi spre CET-uri, pentru partea de gaze care se referă la încălzire, adică protejăm în continuare numai consumatorul casnic", a spus Anton.

OUG 114/2018 prevedea plafonarea preţului gazelor la 68 de lei pe MWh atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali.

"Am redus cei 2%, faimosul 2% (contribuţia de 2% din cifra de afaceri - n.r.), l-am redus pentru producătorii de energie electrică pe bază de cărbune şi am spus chestia asta de multe ori şi o s-o spun în continuare: producătorii de energie electrică pe cărbune sunt împovăraţi îngrozitor de certificate (de emisii poluante - n.r.) şi atunci nu mai are niciun rost să-i împovărăm şi cu o taxă de 2%", a arătat oficialul guvernamental.

El a subliniat că toate aceste măsuri au apărut în urma discuţiilor avute cu absolut toţi actorii implicaţi.

O a treia modificare a OUG 114 pe partea de energie a fost majorarea ratei reglementate de rentabilitate a operatorilor de distribuţie de la 5,6% la 6,9%.

"În discuţiile pe care le-am avut rata de rentabilitate a capitalului investit în acest an a scăzut dramatic, de la 7 şi ceva (7,7% - n.r.) la 5,6 printr-o decizie a ANRE şi pentru că toată lumea ne-a cerut ca această rată să nu scadă aşa de dramatic şi să rămână totuşi la o valoare rezonabilă, valoarea pe care am discutat-o şi am agreat-o împreună, am trecut în lege valoarea de 6,9 (% - n.r.). Rata aceasta nu reprezintă altceva decât investiţiile pe care le recunoaştem în costuri distribuitorilor", a susţinut Anton.

De asemenea, el a anunţat că OUG 114/2018 va fi modificată, din nou, în următoarea şedinţă de Guvern.

"În fine, a patra modificare mi-ar fi făcut foarte mare plăcere să vă spun că este legată de un act normativ pe care l-am adoptat astăzi în Guvern, probabil că o să-l adoptăm în următoarea şedinţă de Guvern. Este legată de extensia reţelelor de gaze pentru populaţie, extensie pe care, prin modificările aduse la 114, putem să o facem utilizând şi fonduri publice, Până acum existau nişte restricţii referitoare la utilizarea fondurilor publice", a precizat ministrul.

Într-un răspuns al Consiliului Concurenţei către Ministerul Energiei se arăta că reducerea contribuţiei de la 2% din cifra de afaceri la 0,2% pentru producătorii de energie pe cărbune, aşa cum propune Ministerul Energiei, ridică suspiciuni privind acordarea unui ajutor de stat şi ar trebui agreată cu Comisia Europeană şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108