REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Anul acesta, de Paște, vom avea miei mai grași

Anul acesta, de Paște, vom avea miei mai grași

Andreea VREJOIU 24 ianuarie 2023 | 21:47 828

Chiar dacă anul acesta Paștele cade mai devreme decât anul trecut, mieii vor fi mari. Pentru că iarna a fost mai blândă, au apărut deja primii miei.

Anul acesta, de Paste, vom avea miei mai grasi

Mulți vor depăși, înainte de Sărbtori, 15 kilograme. Singura necunoscută rămâne, deocamdată, prețul care este influențat și de cererea de pe piața arabă.

La stânele din Gorj, oile au fătat primii miei în ajun de Crăciun. Acum au deja câteva kilograme.

Reporter: "Caută lumea miel mai mare?".

Aron Sandru, crescător de oi: "Da, în general lumea caută miel peste 15 kilograme de carne, să nu fie crud, să fie mai bătrân, cum se spune".

Nicolae Vaidianu, crescător de oi: "Da, sunt fătate în jurul Sărbătorilor, pe la Crăciun, și sunt și oi mai târzii, care fată acum. Ăia o să meargă către țările arabe, că nu o să avem unde să-i mai dăm".

Arabii consumă anual minimum 3.000 de tone de carne de miel din România

Piața arabă consumă anual între 3.000 și 4.000 de tone de carne de miel din România. În funcție de prețul de acolo, ciobanii noștri decid cât mai vând și pe piața internă.

Însă care va fi prețul? Fermierii așteaptă încă să vadă este oferta țărilor arabe, pentru că acestea importă mulți miei de la noi.

Nicolae Vaidianu, crescător de oi: "Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile. Totul depinde de țările arabe, dacă la ei merge treaba, se dă drumul, că la noi mulți nu se mai ocupă să-I taie, îi dă la tir și dacă va fi prețul rău la arabi, va fi și la noi".

Pe piața internă deocamdată sunt aceleași prețuri ca anul trecut. Între 20 de lei în viu, și 40 de lei, tranșat, direct de la productor. Și între 50 și 65 de lei, în măcelării și supermarketuri.

Aron Sandru, cioban: "Cerealele, anul ăsta, au fost cu 20-30 la sută mai scumpe ca anul trecut, depinde de ce căutare are, câți români vor să mănânce tradițional".

Un fermier de lângă Aiud, județul Alba, crește peste 500 de oi din rasa țigaie și suffolk, iar o parte dintre ele au fătat la sfârșitul anului trecut.

În aceste conditii, un miel poate ajunge la două familii.

Ioan Moga, fermier: "Sunt și așa de vin două familii și împart mielul în două, unul mai mare și atunci merge. Carnea are un gust bun, nu miroase a oaie deloc".

Anul acesta Paștele ortodox este sărbătorit pe 16 aprilie, iar cel catolic cu o săptămână mai devreme, conform știrileprotv.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272