REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
12.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Anul etnobotanicelor? Tot mai mulţi tineri din Constanţa sunt prinşi cu substanţe halucinogene

Anul etnobotanicelor? Tot mai mulţi tineri din Constanţa sunt prinşi cu substanţe halucinogene

Replica API 8 ianuarie 2014 | 00:00 155

Vezi efectele devastatoare!

Vezi efectele devastatoare!

Nici bine nu şi-a intrat în drepturi anul 2014 că adolescenţii au şi început să-şi etaleze teribilismul. Mai mulţi adolescenţi au fost surprinşi de jandarmi în timp ce se pregăteau să fumeze etnobotanice. Unul dintre cazuri s-a petrecut pe 3 ianuarie, în Tomis Nord, iar altul pe 6 ianuarie, în zona Gării. Din câte se pare, aceştia chiar nu conştientizează riscurile la care îşi expun sănătatea, ele fiind dintre cele mai grave.

În data 3 ianuarie a.c., ora 21.00, un echipaj de jandarmerie se afla în misiune de asigurare a ordinii şi siguranţei publice, în municipiul Constanţa, în zona Brotăcei, când a surprins nişte tineri ce-şi confecţionau ţigarete. Aceştia au început să se agite la vederea militarilor, au aruncat ţigările şi au mărit pasul. Au fost somaţi, s-au oprit şi li s-a făcut controlul corporal sumar şi al bunurilor pe care le deţineau. Asupra lui I.H., de 20 ani, din Constanţa, au găsit în buzunarul de la pantaloni, două plicuri care conţineau o substanţă de culoare verde. La cel de-al doilea, I.A., de 19 ani, din Constanţa, au găsit în buzunarul de la haină alte două pliculeţe cu aceeaşi substanţă şi o cutie în care erau foiţe pentru confecţionarea ţigărilor. Cei doi au declarat că-şi consumă substanţa uscată sub formă de ţigări etnobotanice. După numai câteva zile, jandarmii au surprins alţi tineri care-şi pregătea pentru consumul propriu patru plicuri care conţineau substanţe halucinogene. Vorbim de ziua de luni, 6 ianuarie a.c., ora 20.00, când un echipaj de jandarmerie care se afla în misiune de asigurare a ordinii şi siguranţei publice în zona Autogară Sud a observat doi tineri care-şi confecţionau ţigarete şi au început să se agite la vederea militarilor. Au aruncat ţigările şi au mărit pasul. Au fost somaţi, s-au oprit şi li s-a făcut controlul corporal sumar şi al bunurilor pe care le deţineau. Asupra lui M.B., de 24 ani şi M.M, de 20 ani, din Constanţa, jandarmii au găsit în buzunarele de la haină, patru plicuri care conţineau o substanţă de culoare verde. Cei doi au declarat că-şi consumă substanţa uscată sub formă de ţigări etnobotanice. Acestora, le-au fost întocmite actele de constatare a faptei, iar cele patru plicuri şi două ţigări descoperite asupra lor vor fi înaintate Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Constanţa, în vederea continuării cercetărilor.

Efectele devastatoare ale etnobotanicelor

Acest fenomen a luat amploare la noi în urmă cu câţiva ani, în cele din urmă declanşându-se un adevărat război la nivel local, dar şi naţional, magazinele de profil fiind închise. Însă, poate că şi astăzi mai funcţionează, acunse după diferite şiretlicuri. Dar, din câte se pare, adolescenţii îşi iau "marfa", în cele mai multe cazuri, de pe internet sau direct de la dealeri. Cadrele medicale trag un semnal de alarmă pe această cale, menţionând că substanţele acestea sunt sintetice şi foarte periculoase. Etnobotanicele nu au antidot şi afectează grav sistemul nervos central, determinând prăbuşirea imunitară. Cei care consumă etnobotanice ajung să facă septicemii, meningite, endocardite, bronhopneumopatii, survenind astfel şi decesul. În plus, reamintim că la mijlocul anului 2013, oamenii legii menţionau că foarte mulţi tineri, consumatori de etnobotanice, deveniseră tâlhari cu "acte-n regulă". Aceştia "vânau", în general, femeile mai în vârstă, mai multe cazuri întâmplându-se în acea perioadă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108