REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.5° Constanța Lun., 4 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6658
8.5° Constanța Luni, 4 Martie 2024 Anul XX Nr. 6658
 

Anunț OFICIAL despre anchetarea lui Kovesi - Ar fi dispus achitarea cheltuielilor pentru un ofițer SRI. Declarații contradictorii privind relația cu Ghiță

Anunț OFICIAL despre anchetarea lui Kovesi - Ar fi dispus achitarea cheltuielilor pentru un ofițer SRI. Declarații contradictorii privind relația cu Ghiță

Replica API 15 februarie 2019 | 02:52 516

Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie anunta ca Laura Codruta Kovesi ar fi primit peste 260.000 lei pentru extradarea lui Nicolae Popa de la Sebastian Ghita,mentionand ca, in calitate de procuror general, a implicat institutia in extradare, solicitând achitarea cheltuielilor de deplasare pentru politistii care l-au insotit pe Popa, precum si pentru un ofiter SRI. Procurorii fac referire si la extinderea urmaririi penale in rem privind comunicate transmite de Parchetul general pe aceasta tema, conform stiripesurse.ro.

"Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) au dispus la data de 13 februarie 2019 extinderea urmăririi penale, începerea urmăririi penale in rem și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un fost procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 7 alin. 1 lit. b din Legea nr. 78/2000, abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal (5 acte materiale) și mărturie mincinoasă, prev. de art. 273 Cod penal.

Din probele administrate până în prezent în această cauză s-a reținut următoarea situație de fapt:

În cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi pretins și primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia — Jakarta.

Totodată, în perioada 2010-aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcției de procuror general al PÎCCJ, magistratul ar fi implicat instituția pe care o conducea în procedura extrădării respectivei persoane condamnate, cu încălcarea dispozițiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competența autorităților centrale române în materie penală, a disp. art. 70 și următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea și atribuțiile Ministerului Public și ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligația să asigure aducerea în țară a persoanei condamnate și care făceau parte din Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGPR, precum a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI.

Printre demersurile efectuate în vederea urgentării finalizării procedurii de extrădare ar fi fost organizarea unei vizite a unei delegații de procurori indonezieni în România, la sfârșitul anului 2010, deplasarea efectuată în Indonezia, la Jakarta, cu prilejul organizării unei conferințe, plata biletelor de avion ale persoanelor care au făcut parte din delegația desemnată să procedeze la aducerea în țară a condamnatului din bugetul PÎCCJ. De asemenea, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi determinat, prin autoritatea de care dispunea, ca Ministerul de Interne să pună la dispoziția IGPR suma de bani necesară plății transportului Jakarta — București.

Procurorii din cadrul SIIJ au mai reținut că la data de 10.04.2017, pe parcursul procedurilor judiciare efectuate într-un dosar penal instrumentat de PÎCCJ - Secția de urmărire penală și criminalistică, magistratul menționat anterior a fost audiat, în calitate de martor, prilej cu care acesta ar fi declarat în mod nereal că relația pe care a avut-o cu persoana vătămată a fost o relație pur instituțională, negând existenta unei relații private, deși această relație ar fi constituit o împrejurare esențială pentru cauza penală.

Menționăm că în aceeași cauză, printr-o ordonanță din data de 14 februarie 2019, procurorii SIIJ au dispus extinderea urmăririi penale și începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 Cod penal, și fals în declarații, prev. de art. 326 Cod penal, constând în aceea că, la data de 9 ianuarie 2017, PÎCCJ, prin Biroul de informare și relații publice, ar fi comunicat, în mod nereal, faptul că procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică ar fi dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă într-o cauză penală", transmite Sectia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Kovesi, daca a luat bani de la Ghita, nu i-a bagat ea mana in buzunar! Stia Ghita pentru ce i-a dat si ce-a facut Kovesii cu ei. A adus un HOT, Nicolae Popa, excrocul de la FNI care a nenorocit milioane de romani fugind cu banii oamenilor in Indonezia. Si, pentru acest lucru este de felicitate LCK ca nu a cheltuit banii tarii ci pe ai unui alt mare HOT. Brava ei!
0
0
Kovesi si Coldea trebuie anchetati si pedepsiti pentru grup infractional organizat, alaturi de Ghita si Ponta!
2
1
Ghita fost deputat PSD e un KGB-ist si asta e stilul lor manipulator, asa actioneaza si postacii rusi pe facebook, incep sa spuna un adevar pentru credibilitate si pe urma termina in minciuni si manipulari! Ghita reprezinta vechea Securitate care a ajutat politicienii sa fure timp de 30 de ani 400 DE MILIARDE DE EURO PANA CAND ROMANIA A INTRAT IN FALIMENT SI 5 MILIOANE DE ROMANI AU FUGIT DIN TARA PENTRU CA ASTA ESTE PLANUL LUI PUTIN: DIZOLVAREA ROMANIEI!
2
2
pentru partizanii lui Kovesi: nu mai pariati pe un cal mort. Va intreb: sunteti atat de lipsiti de stima de sine, incat sa va faceti de ras, incercand s-a scoateti din kkt pe indivada asta? In fata unor lucruri atat de evident incriminatoare, orice om rational, cu macar doi neuroni functionali, isi ia un spatiu de rezerva, nu se arunca in cap pentru o cauza pierduta. Respectati-va voi insiva, daca aspirati la respectul celor de langa voi, nu va trasformati in presul Codrutei, care, in sinea ei, va dispretuieste, caci ea stie ce a facut...
5
5
Sa imi luati clitorisul la lins prostii mei.Aduceti lalele si la puscaria Targsor unde ma veti gasi in curand.Te astept Kkauss manglitorule de ogeacuri
4
6
Nu ne intereseaza cum a facut, dar l a adus pe Popa din Indonezia! De ce nu ii aduc acum pe Mazare, Ghita, Udrea, Bica, etc?
6
6
Stie kodruta ceva despre cum s-a distrus imaginea fabricii de lactate bradet in 2016?! Fabrica romaneasca,bineinteles!
7
2
Bai idiotilor voi credeti ca noi toti suntem spalati pe creier? Pai asta ar fi deturnare de fonduri. Cum poate un om intreg la minte sa creada ca taman sefa DNA se ocupa cu asa ceva?
10
9
Nu este nicio diferenta intre hotiile noastre si ale dna.Vom urma noi escrocii internationali.
9
7
Kovesi si Coldea trebuie anchetati pentru grup infractional organizat, alaturi de Ghita si Miki Ponta!
13
9

REPLICA

LOTO

6/49
4815544473
5/49
1646443303-03-20246 8 4 7 2 1 1
joker
1812120439