REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Aparatul obligatoriu pentru toți românii. Fiecare locuință trebuie să îl aibă montat

Aparatul obligatoriu pentru toți românii. Fiecare locuință trebuie să îl aibă montat

Victor ROTARU 3 decembrie 2022 | 14:39 5339

Contorizarea inteligentă devine obligatorie și pentru energia electrică. În România, au fost montate în jur de două milioane de contoare inteligente din cele nouă milioane necesare.

Fiecare locuință va trebui să aibă montat un contor de acest tip până la finalul anului 2028. Însă, există o categorie de consumatori care vor trebui să le aibă montate mult mai devreme.

Astfel, potrivit ANRE, clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de instituție, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.

Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028.

Aceste dispoziții apar într-o ordonanță de urgență adoptată recent. Potrivit actului normativ, pragurile de consum diferă de la un operator de distribuție la altul, de la un minim de 2.400 kWh pe an (200 kWh pe lună) în zona de rețea Transilvania Nord a operatorului Distribuție Energie Electrică România (DEER) la un maxim de 3.500 kWh pe an (circa 292 kWh pe lună) în rețeaua Distribuție Energie Oltenia, relatează profit.ro.

Potrivit aceluiași at normativ, toți consumatorii de energie electrică, casnici sau industriali, vor fi obligați să suporte direct din buzunar, în mod individual, cel puțin o parte din costurile instalării de contoare inteligente de măsurare a consumului. În ultimii ani, costul montării unui astfel de contor a scăzut sub 100 euro.

Contorul inteligent nu utilizează și nici nu generează semnale WiFi

Până acum, contoarele inteligente erau montate pe cheltuiala distribuitorilor, costurile fiind recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție, parte a prețurilor finale la energie electrică plătite de toți consumatorii pe facturi.

Parte a noii generații de aparate de măsură, contorul inteligent este un dispozitiv care funcționează la adevărata capacitate numai când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, iar alături de alte contoare transmite informații către un concentrator de date, care le trimite către sistemul central, în mod securizat.

Datele, adică informații despre consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, sunt transmise prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication). Contorul inteligent nu utilizează și nici nu generează semnale WiFi.

Contoarele inteligente respectă toate normele și cerințele de mediu românești și intracomunicare.

Contorul este marcat CE și este însoțit de certificatul de conformitate prin care se atestă faptul că produsul nu pune viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă în pericol și nu are un impact negativ asupra mediului, potrivit fanatik.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Și dacă îl ai montat și tot tu suni să dai indexul ce rezolvă?
2
0
Ai dracu banditi ,cine cere treaba asta ,ala care cere ala trebuie sa plătească nu tot noi consumatorii ca nu cerem noi ,mie îmi este foarte bine cu contorul asta nu am nevoie sa vina ei sa schimbe nimic ,am tot schimbat de 33 de ani și nu am ajuns nicăieri, iar are vreunul interes aici. Hai sictir golanilor
3
2
Pulometru și Kizdometru ieste , altceva?
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367