REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Apel umanitar... fals, pentru o mamă bolnavă de cancer! Nu picați în capcana escrocilor

Apel umanitar... fals, pentru o mamă bolnavă de cancer! Nu picați în capcana escrocilor

Ana Maria Lipan 9 ianuarie 2023 | 00:00 1901

Atenție la falsele apeluri umanitare ce circulă pe platformele de socializare! Numeroase conturi false se folosesc de povești înduioșătoare pentru a obține donații de la utilizatori dornici să ajute. Această metodă este larg răspândită, de multe ori același text, însoțit însă de fotografii diferite, fiind distribuit pe multiple platforme, în speranța că oamenii, motivați de solidaritate, le vor cădea în plasă.

Într-o eră în care internetul a devenit indispensabil vieții cotidiene și fluxul rapid de informații ne ajută atât să rămânem la curent cu mai multe noutăți decât orice alt tip de media, cât și să păstrăm legătura cu persoane aflate la mii de kilometri distanță, șarlatanii s-au adaptat circumstanțelor actuale și au profitat de avantajele comunicării virtuale pentru a-și rotunji conturile.

Fie că este vorba despre crearea unor postări false pe reţelele de socializare sau fraudarea parolelor pentru conturi financiare, infractorii nu se limitează la o singură metodă pentru a ajunge la banii victimelor.

Unul dintre cele mai ilustrative exemple ale acestei lipse de corectitudine morală este reprezentată de apelurile umanitare false, ce au ca unic scop obținerea unui profit de pe urma oamenilor ce empatizează cu o cauză. Un întreg val de astfel de cazuri de fraudă au avut loc odată cu începerea conflictului dintre Ucraina și Rusia, când utilizatorii ce au dat crezare surselor neverificate, au căzut în plasa hoților.

De asemenea, o simplă căutare pe rețelele de socializare scoate la iveală numeroase postări ale unor conturi false, ce se folosesc de imaginea unei persoane, însoțită de un mesaj menit să stârnească mila cititorului, pentru a lansa o cerere de donații în numele solidarității.

Același text însoțit de fotografii diferite încurajează cititorii să efectueze donații pentru a ajuta o tânără mamă, ce suferă de cancer, să poată beneficia de tratamentul necesar însănătoșirii. Postarea a fost distribuită pe diverse grupuri, cu fotografiile mai multor femei, dar însoțite de același cont bancar, către care utilizatorii, impresionați de apelul umanitar și dornici să ajute, să vireze banii.

Autoritățile au atras de numeroase ori atenția publicului cu privire la aceste practici frauduloase, sfătuind să se realizeze o cercetare amănunțită și o verificare a surselor acestor apeluri umanitare, înainte de a efectua o donație.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu de pe feisbuc mam hotărât ca să nu mă vacinez. Ști ce zic?
0
0
ÎMPRUMUTURI ONLINE ÎNTRE PERSOANE FIZICE FĂRĂ COMISIOANE O ECHIPĂ FOARTE DINAMICĂ ESTE LA LUCRU. Bună ziua, dragi indivizi. Suntem aici pentru a-i sprijini pe cei mai săraci și în lupta împotriva sărăciei și oferim împrumuturi pe termen scurt, mediu și lung. Aveți probleme financiare, sunteți în faliment sau aveți nevoie de finanțare pentru a vă pune pe picioare proiectele, un credit imobiliar. Oferim împrumuturi persoanelor fizice și juridice la o rată de 2% pe an, cu cea mai mare viteză și fiabilitate. Cei care au nevoie ne pot contacta pentru satisfacție: Email: poulaintherese4@gmail.com
1
1
MAMA PRO STILOR E MEREU INSARCINATA ASA CA DEPENDENTILOR DE STIRI VERIFICATE DE PE FEISBUC LI SE DESCHIDE O MARE OPRTUNITATE SA ISI PLATEASCA PRO STIA
5
0
pe mine cand vad aceste anunturi sincer.....nu ma impresioneaza poate nu e corect nu e omenesc dar asta e
2
0
daca tot si-l doreste asa de mult!
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272