REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Apele Române demarează procedurile pentru refacerea falezei din Costinești

Apele Române demarează procedurile pentru refacerea falezei din Costinești

Replica API 6 aprilie 2020 | 00:00 1723

Ultimele lucrări, în 2012

Ultimele lucrări, în 2012

Faleza staţiunii Costineşti se poate dărâma de la o zi la alta, reprezentând un real pericol pentru turişti, dar și pentru locuitori. Din cauza eroziunii la care a fost supusă, au ieșit la suprafață blocurile din beton. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a propus ca faleza să fie pusă pe „Lista obiectivelor de investitiții pe anul 2020 cu finanțare integrală sau parțială din surse proprii”, în vederea rebilitării.

Şeful ABADL: Există pericol de prăbuşire

Directorul instituției, Bogdan Bola, speră să treacă mai repede această situație critică, generată de pandemia de coronavirus, pentru a putea derula procedurile pentru renovarea falezei din Costinești.

„Trebuie neapărat să reușim să punem în mișcare acest proiect de reabilitare, deoarece de el depinde siguranța constănțenilor care locuiesc în zonă, dar și o mai bună promovare a turismului în Costinești. Cu toate că zona falezei, unde există pericol de prăbușire, este închisă, mulți inconștienți se aventurează sub plăcile și grinzile grele de sute de kg, pentru amuzamentul propriu. Sper doar ca blocajul economic în care ne aflăm, din cauza epidemiei cu coronavirus, să treacă mai repede și sunt convins că vom putea găsi astfel, fondurile necesare pentru începerea lucrărilor”, a spus Bogdan Bola.

Faleza din Costinești a fost lăsată de izbeliște din anul 2012

De-a lungul timpului, faleza din Costinești a cunoscut multe greutăți din partea autorităților în procedura pentru refacere. Din 2012 nu s-au mai efectuat lucrări, iar situația s-a agravat acum două ierni, când au avut loc și alunecări de teren în această zonă. „Ultimele lucrări de stabilizare a țărmului mării în zona falezei Costinești au avut loc în 2012, dar și acelea au fost cu caracter provizoriu. Starea falezei s-a agravat însă extrem de mult în iarna anului 2018-2019, când fenomene hidrometeorologice complexe au dus la punerea în pericol a stabilității întregii faleze și a construcțiilor din zonă. De atunci, se întâmplă des fenomene de alunecare și de prăbuşire a falezelor, care, în contextul nerealizării de urgență a lucrărilor de stabilizare, conduc la un impact negativ asupra țărmului mării”, mai spune directorul ABADL, Bogdan Bola.

Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
la constanta numai este cazul pt ca mazarel a vandut faleza
2
0
Stimate dle Bola Bogdan, cu tot respectul, cred ca va luptati cu morile de vant. Degradarea zonelor costiere e o problema in lumea intreaga datorita schimbarilor climatice. Impactul este mai sever azi decat acum 50 de ani. De ce? Nu numai pentru ca aceste evenimente sunt mai intense decat inainte, dar si pentru ca sunt mult mai multi locuitori care locuiesc in zonele costiere. Conform Natiunilor Unite, 40% din populatia mondiala traieste la mai putin de 100km de coasta. Daca va uitati la exemplul tarilor costiere, veti observa ca tendinta nu este de a finanta niste lucrari titanice....
2
1
La cat sa furat cand sa construit Faleza unde este fieru
9
0
Nu va grabiti, ca nu se inghesuie turistii anul acesta.
6
4
PNL SE PIAPTANA sau se vopseste
7
2
Ma surprinde grija lui Bola de oamenii din zona care au case in zona. Se stie ca acolo au case tot felul de smecheri care acum preseaza pe toate caile sa se faca lucrarile de protectie. Lasati-i sa le ia casele intai si apoi reabilitati, ca asta merita smecherii.
6
4
In primul rand trebuie sustinuta faleza mica existenta, prin introducerea unor pietre de sustinere sub ea si se poate chiar injecta sub ea putin beton . Nu sunt cheltuieli mari, dar daca va fi sa cada, abia atunci vor fi costuri f mari . Avem in credere in Bola spre deosebire de spagagiu Hristu Uzma
1
6
Saracul Bola cum il mai pacalesc directorii din subordine ca sa cheltuie bani doar pentru a umple buzunarul unor constructori dedicati si celor care le dau lucrari. Pai daca sunt bani europeni cu gramada exact pentru protectia eroziunii costiere in zona Costinesti, de ce mai trebuie altii cheltuiti din fonduri guvernamentale?
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367