APELE ROMÂNE TOACĂ BANI LA GREU LA REABILITAREA LITORALULUI
APELE ROMÂNE TOACĂ BANI LA GREU LA REABILITAREA LITORALULUI
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestContracte atribuite în aceeaşi zi
Contracte atribuite în aceeaşi zi
Sursa foto: eforie.city
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a plătit 31 milioane de lei (peste 7.000.000 euro), fără TVA, pentru lucrări suplimentare în cadrul proiectului de reabilitare a litoralului, despre care guvernanţii anunţau în luna octombrie ba că trebuie să fie gata în decembrie 2015, ba că peste alte 9 luni, de fapt. Contractele au fost atribuite în aceeaşi zi de 15.12.2015, prin negociere fără anunţ de participare.
Valoarea totală a proiectului este de 170.450.084 de euro, din care 84,59% reprezintă fonduri nerambursabile europene. Obiectivul general îl reprezintă realizarea măsurilor de protecţie şi reabilitare a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care afectează zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord, pe o lungime de peste 7,3 km. La finalizarea lucrărilor, plajele din zonele menţionate se vor mări cu 33 de hectare şi vor fi mai late chiar şi cu 100 de metri.
Cele mai mari cheltuieli suplimentare le presupun lucrările pentru reabilitarea plajei din Eforie Nord. Potrivit ABADL, constructorul Van Oord Dredging and Marine Contractors BV- Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti va primi în plus 17.517.357,95 lei, fără TVA. De lucrări suplimentare este nevoie şi la obiectivul de protecţie şi reabilitare a plajei din zona municipiului Constanţa- Tomis Centru, pentru care ABADL va plăti 9.069.386,96 lei, fără TVA, bani care vor merge către acelaşi constructor sus-menţionat.
În fine, lucrările suplimentare pentru reabilitarea plajei din zona municipiului Constanţa- Mamaia Sud vor costa 4.499.795,65 lei, fără TVA, beneficiară fiind asocierea Porr Bau GmbH- Franco Giuseppe SRL- Dinamica SRL. Pe 9 octombrie a.c., Guvernul Ponta anunţa finalizarea lucrărilor de reabilitare a plajelor în decembrie 2015. Pe 20 octombrie a.c., acelaşi Guvern Ponta emitea hotărârea 869/2015 privind modificarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului, la finalul căreia se arăta că durata de execuţie rămasă este de 9 luni, ceea ce ar însemna luna iulie din 2016. În aceeaşi hotărâre, valoarea totală a investiţiei este de 582.066.000 lei (circa 130 milioane de euro), cu precizarea că „se va actualiza potrivit evoluţiei ulterioare a preţurilor”.
Cristian ANTON
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News