REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Apicultorii trag semnalul de alarmă: Culturile tratate cu PESTICIDE UCID ALBINELE!

Apicultorii trag semnalul de alarmă: Culturile tratate cu PESTICIDE UCID ALBINELE!

Replica API 19 iunie 2018 | 00:00 327

Apicultorii trag semnalul de alarmă cu privire la depopularea masivă de albine din ultima perioadă! Vara aceasta se arată şi ea o adevărată provocare pentru crescătorii de albine din judeţul Constanţa, şi nu numai. Situaţia este devastatoare şi asta din cauza pesticidelor cu care sunt tratate plantele de către agricultorii români.

Producţia de miere de albine se află într-o continuă scădere! Criza a apărut în rândul apicultorilor constănţeni care se confruntă cu un caz special ce determină mortalitatea familiilor de albine. Mai exact, este vorba despre faptul că agricultorii nu mai ţin cont de calitatea sămânţei, ci de creşterea semnificativă a producţiei pentru a câştiga mai mult din punct de vedere financiar. Facem astfel referire la felul în care îşi tratează producţia o mare parte dintre fermierii din judeţul Constanţa, dar şi din ţară. Pesticidele pe care aceştia le folosesc pentru creşterea producţiei în ritm alert dăunează mediului înconjurător, iar semnalul de alarmă cel mai puternic este tras de apicultorii care privesc cu groază la mortalitatea crescută din rândul familiilor de albine. Cele mai dăunătoare sunt neonicotinoidele care produc moarte sigură albinelor.

“Ne confruntăm cu mortalitate ridicată în rândul albinelor, depopulări masive de albine şi mortalităţi iarna la familiile de albine. În anii anteriori rar se întâmpla să pierdem câte o familie pe iarnă, iar atunci o numeam “selecţie naturală”. Acum însă lucrurile stau cu totul altfel. 90% din albine mor. Agricultorii folosesc astfel de pesticide probabil că din dorinţa de a face culturile cât mai productive, însă nu se gândesc şi la partea cealaltă. Totuşi, pe lângă mortalitatea în rândul albinelor, este vorba şi despre ceea ce punem pe masă: fructe şi legume stropite cu pesticide. Nici floarea-soarelui nu mai este cum era cândva, nici parfumul specific de seminţe nu îl mai are. Totodată, menţionez faptul că nu doar neonicotinoidele şi celelalte pesticide sunt de vină, ci şi faptul că se formează hibrizi de plante.”, a declarat pentru “Replica” de Constanţa membru al Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Constanţa. Gheorghe Tablă.

“Oglinda stupului”, metoda care prezintă nivelul de toxicitate al culturii!

Crescătorii de albine au căutat soluţii pentru a combate mortalitatea şi au reuşit într-un fel sau altul. Aceştia aplică metoda “Oglinda stupului”, prin care aceştia pun în faţa stupului de albine o foaie de ziar, PFL sau linoleum pentru a determina cu exectitate valoare toxicităţii mierei de albine. Iar dacă mediul pare toxic, aceştia mută locul familiilor de albine pe o altă producţie. “După ce alegem producţia punem în faţa stupului o foaie de ziar, pfl sau linoleum pentru a ne da seama cât de toxică este cultura. Noi o numim oglinda stupului. ”, a adăuga acesta.

Mierea de albine nu este toxică!

Dat fiind faptul că vorbim despre toxicitate, pesticide şi moartea albinelor din cauza lor, cei mai mulţi dintre noi ne gândim şi la faptul că mierea de albine ar pute fi toxică. Experţii ne dau asigurări cu privire la asta şi, potrivit acestora, mierea de albină nu este toxică. “Nu există miere de albine care să aibă toxicitate în ea. În cazul în care ajung la suc, albinele nu le permit celor care au fost contaminate să intre în stup pentru că acolo se află puieţii.”, a declarat membru ACA Constanţa, Gheorghe Tablă, cu o experienţă în apicultură de peste 32 de ani.

Asociaţia Crescătorilor de albine din România, filiala Constanţa, prin reprezentanţii săi, îşi doresc ca agricultorii să aibă mai multă atenţie la ce pesticide folosesc, pentru că aplicând aceste metode pentru creşterea propriilor producţii, aduc grave probleme mediului înconjurător în special moartea albinelor. “Avem rugămintea să fie mai atenţi la ce produse folosesc în agricultură pentru că mortea albinelor conduce la lucruri mult mai grave de atât. Pe lângă mortalitatea albinelor, trebuie să se gândească la faptul că românii pun pe masă legumele şi fructele din producţia lor iar faptul că sunt tratate cu pesticide este din nou o problemă pentru sănătatea consumatorilor.”, a spus reprezentantul ACA Constanţa.

Asociaţia Producătorilor de Porumb din România şi-au manifestat îngrijorarea faţă de ultima comunicare a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară privind produsele de protecţie a plantelor din categoria neonicotinoide.

“Fiind utilizatorii direcţi ai acestor produse în culturile din România sperăm ca autorităţile naţionale să susţină în continuare activitatea agricolă şi să continue implicarea în proiecte de cercetare la nivel naţional pentru a găsi soluţii alternative pentru culturile cele mai afectate de tratamentul acestor produse. APPR va continua va continua şi anul acesta proiectl de cercetare ştiinţifică aplicată în câmp pentru a prezenta informaţii concludente pentru cultura de porumb şi floarea-soarelui pentru condiţiile locale. Vom susţine alte soluţii identificate ca fiind utile pentru fermieri în condiţiile în care aceste soluţii vor fi testate în reţelele noastre de testare şi cercetare aplicată îşi vor dovedi eficacitatea.”, potrivit reprezentanţilor APPR.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Neonicotinoidele Clothianidin, Imidacloprid si Thiamethoxam vor fi complet interzise in Uniunea Europeana. Daca unii nu pot face agricultura fara a folosi pesticide atat de daunatoare, mai bine sa dea faliment. Legile se bazeaza pe studii de toxicitate. Incidenta cancerului a crescut in ultimele decenii si datorita ultilizarii pe scara larga a unor compusi toxici care apoi ajung la noi in farfurie.Albinele sunt cele mai valoroase insecte pentru culturile de pomi fructiferi si plante cu flori. Astia cu porumbul lor american normal ca vor sa foloseasca pesticidele astea toxice.
0
0
Foarte rau, dar pe spaga lasa asta chimicale ca saucida albinele
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614