REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Aproape 9 000 de cereri de restituire a taxelor auto, înregistrate la Constanţa de la începutul anului

Aproape 9 000 de cereri de restituire a taxelor auto, înregistrate la Constanţa de la începutul anului

Replica API 19 februarie 2018 | 10:27 637

Odată cu intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie, a prevederilor OUG 52/2017, privind recuperarea taxelor auto, constănţenii – beneficiari ai acestei ordonanţe – au luat cu asalt ghişeele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru a-şi depune cererile. Deşi Ordinul ministrului Mediului, publicat în Monitorul Oficial anul trecut, prevede ca cererile privind restituire acestor taxe, respectiv de poluare, de primă înmatriculare şi timbrul de mediu, pot fi depuse până la sfârşitul lunii august a.c., în numai o lună şi jumătate s-au înregistrat aproape nouă mii de solicitări.

Pentru cei care încă nu au aflat, persoanele care au de recuperat taxa auto o pot face depunând o cerere în acest sens până pe 31 august, termen care este unul de decădere, iar orice cerere depusă ulterior, nu mai poate fi soluţionată prin restituirea taxei, potrivit dintr-un ordin publicat în Monitorul Oficial.

”Fac obiectul prezentei proceduri sumele de restituit reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, precum şi dobânzile aferente stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri definitive, precum şi cheltuielile băneşti stabilite de aceste instanţe şi orice alte cheltuieli ocazionate de executarea silită, pentru care la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă nu au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire, precum şi cele care devin executorii după data de 31 august 2018”, se arată în ordinul privind normele metodologice pentru aplicarea OUG 52/2017, semnat de foştii miniştrii Mediului şi Finanţelor Publice, Graţiela Gavrilescu şi Ionuţ Mişa.

Potrivit reprezentaţilor ANAF Constanţa, de la începutul lunii ianuarie şi până la jumătatea lunii februarie, la nivelul judeţului Constanţa au fost depuse un număr de 8.696 de cereri, însă, în intervalul menţionat, numai 487 au fost soluţionate. Mai concret, pentru taxa de poluare au fost înregistrate 4.124 de cereri, dintre care au fost soluţionate 183, pentru taxa de primă înmatriculare au fost depuse 713 de solicitări, fiind soluţionate 304, iar pentru recuperarea timbrului de mediu au fost depuse 3.849, însă, de această dată, nu a fost soluţionată nici una dintre solicitări.

Potrivit ANAF, restituirea taxei se face ca urmare a unei cereri depuse de contribuabilul interesat la organul fiscal. Cererea trebuie însoţită de dovada de achitare a taxei, cum ar fi chitanţă fiscală sau extrasul de cont, în original sau în copie, precum şi cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare pentru autoturismul respectiv din care să rezulte calitatea de actual sau fost proprietar al autoturismului.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La care sediu al ANAF se depune cererea? Adresa? VA multumesc
0
0
Taxa nu se restituie in rate ci integral...documenteaza-te
3
0
Daca nu mai am chitanta de dovedire a plati, ce pot sa fac ?
0
3
Probabil este vorba de OUG 52 din 2017, nu?
1
2
Banii au fost platiti in integralitate, iar restituirea se face in cinci ani fara dobinda.Este cazul meu.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614