Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol, dispusă la comerț în altă monedă
Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol, dispusă la comerț în altă monedă
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestArabia Saudită, cel mai mare exportator de țiței din lume, este deschisă să discute despre decontările comerciale cu petrol în alte monede decât dolarul american, a declarat marți ministrul saudit de Finanțe, Mohammed Al-Jadaan, într-un interviu acordat Bloomberg TV la Davos.
Semnalul că saudiții ar putea fi deschiși la discuții despre comerțul cu petrol aranjat în alte monede decât dolarul ar putea fi o altă amenințare la adresa actualei dominații a dolarului american în comerțul global cu petrol.
"Nu există nicio problemă în ceea ce privește discutarea modului în care ne aranjăm angajamentele comerciale, fie că este vorba de dolarul american, fie că este vorba de euro, fie că este vorba de rialul saudit", a declarat Al-Jadaan pentru Bloomberg TV.
"Nu cred că respingem sau excludem orice discuție care va contribui la îmbunătățirea comerțului în întreaga lume", a adăugat ministrul saudit.
Rialul saudit este ancorat la dolarul american de zeci de ani, în timp ce exporturile de petrol saudite continuă să susțină sistemul petrodolar din anii 1970, în care principalul exportator mondial de petrol își stabilește prețul țițeiului în dolari americani.
Cu toate acestea, Arabia Saudită este dispusă să își aprofundeze cooperarea strategică în comerțul cu petrol cu China, cel mai mare importator de țiței din lume.
Luna trecută, China și Arabia Saudită au căzut de acord să extindă comerțul cu țiței, în timp ce și-au ridicat relațiile la un parteneriat strategic în timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping în capitala saudită Riad.
China, la rândul său, intenționează să facă ca propria monedă, yuanul, să devină mai importantă în comerțul internațional cu petrol.
În timpul unei vizite în Arabia Saudită luna trecută, Xi Jinping s-a angajat să intensifice eforturile de promovare a utilizării yuanului în tranzacțiile energetice, sugerând, în cadrul unui summit din capitala saudită, că țările din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) ar trebui să utilizeze pe deplin Bursa de Petrol și Gaze Naturale de la Shanghai pentru a efectua decontările comerciale în yuani, conform stiripesurse.ro.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News