REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Aranjament financiar la Spitalul Judeţean: Căpăţână cumpără o instalaţie 3D cu o sută de mii de euro!

Aranjament financiar la Spitalul Judeţean: Căpăţână cumpără o instalaţie 3D cu o sută de mii de euro!

Replica API 14 octombrie 2015 | 00:15 198

Prima unitate sanitară din România care se încumetă la o asemenea investiţie

Prima unitate sanitară din România care se încumetă la o asemenea investiţie

Dănuţ Căpăţână

O sută de mii de euro! Atât este dispus să plătească Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanţa pentru o instalaţie laparoscopică 3D. Dacă planurile managerului se vor concretiza, atunci SCJU ar fi primul spital public din România care va avea o astfel de instalaţie. Banii provin exclusiv din economiile făcute de spital, a declarat managerul Dănuţ Căpăţână în cadrul unei conferinţe de presă organizată marţi, 13 octombrie a.c.

„Mâine (miercuri, 14 octombrie a.c. –n.r.) vom începe negocierile cu firma de la care vrem să achiziţionăm acea instalaţie laparoscopică 3D. Dacă reuşim să ne înţelegem asupra condiţiilor de livrare şi financiare vom fi primul spital din România care va avea o asemenea instalaţie. Fapt care va creşte, evident, calitatea actului medical şi prin asta clar performanţa medicilor şi confortul pacienţilor”, a declarat dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Noua linie de laparoscopie 3D nativ HD este ultima tehnologie în domeniu. Deși disponibilă de câțiva ani, tehnologia 3D nu a putut pătrunde în sala de operații decât odată cu reducerea costurilor și accesul pe scară largă a populației la aceasta.

Negocieri dure la Constanţa

Producătorii aparaturii susţin că dotarea unei secții de chirurgie cu aparatură laparoscopică 3D costă între 100.000 și 150.000 de euro, în funcție de operațiile care se au în vedere. “Banii provin exclusiv din economiile spitalului făcute de a lungul anului, bani ce i-am încasat din redevenţele hulitelor externalizări, pentru că încasăm o grămadă de bani, toate concesiunile de servicii sunt cu plata redevenţelor. Încasăm bani frumoşi din aceste concesiuni de servicii.

Avem o sumă de bani şi ne-am gândit să o cheltuim până la sfârşitul anului. Ne-am gândit că aceasta ar fi cea mai bună investiţie şi sperăm să ajungem la un aranjament financiar, vor fi nişte negocieri destul de dure, dat fiind şi suma destul de mare”, a explicat dr. Căpăţână. Reamintim faptul că, la finele lunii septembrie, medicii constănţeni au operat 20 de pacienţi cu boli digestive. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanţa a fost testată pentru prima dată linia laparoscopică 3D.

Astfel, chirurgii vau testat şi acest tip de laparoscopie tridimensională, mai mulţi pacienţi fiind programaţi pentru operaţie. Practic, chirurgii au avut la dispoziţie, faţă de intervenţiile laparoscopice de până acum, un monitor cu vedere tridimensională, care le-a asigurat un confort sporit în timpul operaţiei. Chirurgii au putut vedea, în premieră în Constanţa, avantajele în materie de vizibilitate pe care tehnologia 3D Full Definition le poate aduce în sala de operație.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218