REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

„Arca” lui Dan Cojocaru face furori în lumea spectacolului

„Arca” lui Dan Cojocaru face furori în lumea spectacolului

Replica API 11 noiembrie 2015 | 22:30 425

Majoritatea copiilor cresc într-un mediu în care primul lor cuvânt este „mama”, aceasta fiind persoana care, alături de tată, alcătuieşte centrul universului lor. De când se nasc şi până la maturitate, aceştia ştiu la cine trebuie să apeleze atunci când au întrebări sau când se întâmplă să cadă de pe bicicletă. Pe de altă parte, există şi copii defavorizaţi de soartă, care tânjesc după o astfel de viaţă. Dan Cojocaru este omul care le-a îndeplinit acest vis copiilor din centrele de plasament din Constanţa.

În 2013, când a fost invitat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa să fie Moş Crăciun la una din serbările copiilor, Dan Cojocaru a zărit un potenţial uriaş în cei mici, aşa că a organizat preselecţii profesioniste pentru a forma o trupă, pe care ulterior a denumit-o „Arca”. Acesta le dă lecţii de teatru celor mici, lucrează cu ei şi le compune piese pe care le pune mai apoi în scenă. „Aşa au descoperit teatrul”, spune actorul. „Cele două entităţi din spatele acestui proiect sunt Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa şi Centrul Cultural Teodor Burada”. Afirmă Dan Cojocaru. „Arca” a susţinut primul spectacol la Casa de Cultură din Cumpăna. Piesa pe care a interpretat-o a fost „Măria sa, măgarul”, o adaptare a operei „Muşchetarii Măgariei Sale” de Ion Lucian. Piesa i-a purtat pe tinerii din „Arca” şi pe scenele Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa şi a Centrului Cultural „Elena Roizen” din oraşul Ovidiu. Conform lui Dan Cojocaru, aceasta s-a bucurat de un real succes. Pe lângă actorie, se pare că tinerii au fost înzestraţi şi cu alte talente. Laura Bogorodea, cea care dă şi numele şcolii de dans „Laura Bogorodea”, îi învaţă pe cei mici să danseze, le face coregrafii şi îi pregăteşte pentru diverse spectacole. Repetiţiile au loc în Centrul Cultural „Teodor Burada” cu sprijinul directoarei Doina Voivozeanu.

Întrebat cine se ocupă de confecţionarea costumelor, Dan Cojocaru spune: „Ni le-am făcut singuri. Ei, în centre, copiii se ajută. Am mai primit, am mai fost şi ajutaţi.” . Actorul i-a luat pe cei mici să susţină spectacole şi în Turcia, unde au avut ocazia nu numai să îşi arate talentul cu care au fost înzestraţi şi pe care l-a şlefuit Cojocaru, ci şi să cunoască lucruri fascinante despre cultura şi tradiţia turcească. Însă ceea ce face actorul cu aceşti copii nu se rezumă doar la cursuri de actorie şi dans: „E un soi de dezvoltare personală. Învăţăm să respirăm, să vorbim, să comunicăm. Le-am adus o amică să lucreze cu ei în limba engleză. Le-am găsit profesori care să lucreze cu ei, să-i pregătească pentru examene”.

Unii dintre aceştia se gândesc să meargă mai departe pe drumul actoriei. 4 din ei au intrat chiar la Liceul de Artă din Constanţa. „Vreau să vorbim despre integrare. E foarte greu pentru ei să stea cu copiii din familiile organizate, ca să spunem aşa. Lupta mea mare cu ei e să-i învăţ să citească. Informaţia înseamnă putere. Aşa le-am spus”, a mai precizat actorul. La repetiţia care a avut loc în ziua sărbătoririi Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil a participat un invitat special din lumea mondenă. Este vorba de actorul şi cântăreţul Levent Sali, fost membru al trupei de succes LaLa Band, care a jucat în serialul atât de iubit de adolescenţi, „Pariu cu viaţa”. El a venit şi le-a vorbit copiilor despre cum a ajuns faimos.

Le-a împărtăşit experienţe personale, le-a dat sfaturi, şi a făcut cu ei un joc de rol excepţional şi neobişnuit, care presupunea rostirea unor fraze la momentul potrivit, pentru a se plia pe contextul pe care îl creau spontan, copiii. Profund impresionat de vocea unei copile care a interpretat melodia „Je t’aime” , Levent s-a oferit să o prezinte profesoarei lui de canto şi să-i plătească studiile. Era prima dată când tânăra cânta în faţa unui public şi avea emoţii cumplite, însă a reuşit să-l impresioneze. În ceea ce priveşte spectacolele viitoare, Dan Cojocaru povesteşte: „Ne pregătim pentru spectacolul mare de sărbători de pe 21 decembrie, care va avea loc la Teatrul Fantasio”.

Acesta a mai specificat că se va organiza o strângere de fonduri pentru copiii din centrele de plasament, o parte din bani urmând să fie folosiţi pentru confecţionarea costumelor celor din trupă. Vor pune în scenă „Pinocchio”, o piesă pe muzica regretatului Aurel Manolache ce va fi regizată de Ionuţ Alexandru. La eveniment va participa şi Levent Sali care, în afara numărului personal, va pregăti şi o piesă pe care o va cânta împreună cu unul din băieţii din trupă.

Geanina Drăgoi

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272