REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Arhiepiscopia Tomisului a început pregătirile pentru Bobotează. Video

Arhiepiscopia Tomisului a început pregătirile pentru Bobotează. Video

A.C., V.R. 5 ianuarie 2024 | 00:00 3700

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a organizat, joi, 4 ianuarie a.c., începând cu ora 11:00, la sediul Arhiepiscopiei Tomisului, o conferință de presă pentru o documentare privind pregătirile de Bobotează. Zeci de mii de credincioși sunt așteptați să participe la slujba, urmată, de tradiționala Procesiune de Bobotează, de la catedrală până în Portul Turistic Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, IPS Teodosie va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei. La sfârșitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului.

Arhiepiscopia Tomisului a inceput pregatirile pentru Boboteaza. VideoIPS Teodosie, Bobotează 2023

Pregătirile au început de mai multe zile pentru sărbătoarea Bobotezei. Preoţii au fost ajutaţi de voluntari să pună etichete pe sticlele cu agheasmă care vor fi împărţite credincioşilor. Arhiepiscopia se aşteaptă ca la slujbă să participe mii de oameni.

Arhiepiscopia Tomisului a inceput pregatirile pentru Boboteaza. VideoCatedrala Sfinții Petru și Pavel din Constanța

Vineri, 5 ianuarie a.c., de la ora 5:00, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată de Sfințirea Mare a Apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează.

Arhiepiscopia Tomisului a inceput pregatirile pentru Boboteaza. Videoau început pregătirile pentru Bobotează

Apa sfințită va fi îmbuteliată în 200.000 PET-uri ce vor fi oferite credincioșilor constănțeni de Bobotează. De Bobotează, arhiepiscopul Tomisului va arunca trei cruci în apă, iar tinerii curajoşi le vor recupera din marea rece ca gheaţa. Credincioşii vor participa la o procesiune de Bobotează, de la Catedrală până în Portul Turistic Tomis din Constanța.

Video:

 Video:

Programul complet al lui IPS Teodosie de Bobotează

Vineri, 5 ianuarie – Ajunul Bobotezei

– de la ora 5.00, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată, la ora 7.20,  de slujba de Sfințire Mare a Apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează, apoi Aghiasma Mare va fi îmbuteliată în 200.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioșilor constănțeni de Bobotează;

– de la ora 9.45, va binecuvânta și sfinți pâinea la Dobrogea Grup SA;

– de la ora 10.30, va fi prezent la capela „Sfântul Mucenic Varvar” din secția exterioară Valu lui Traian a Penitenciarului Constanța Poarta Albă, unde va oferi angajaților și deținuților Aghiasmă Mare;

– de la ora 11.15, va fi prezent la capela „Sfântul Nicolae” a Penitenciarului Constanța Poarta Albă Centru, unde va oferi angajaților și deținuților Aghiasmă Mare;

– de la ora 13.30, va poposi la biserica „Adormirea Maicii Domnului”, situată în parcul de la Dunăre, din localitatea Hârșova. De aici, se va pleca în procesiune către malul Dunării, zona Port, unde se va oficia Slujba de Sfințire Mare a Apei. Ierarhul va arunca trei cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși.

Sâmbătă, 6 ianuarie – Botezul Domnului

– ora 7.45, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată, la ora 11.15, de tradiționala procesiune de Bobotează, de la catedrală până în Portul Turistic Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei. La sfârșitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului;

– de la ora 15.00, va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu (str. Primăverii);

– de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Constanța (zona Cora);

– de la ora 21.45, va oficia Acatistul Botezului Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Duminică, 7 ianuarie, de sărbătoarea Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul,  de la ora 8.00, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol (str. Plantelor, nr. 3, lângă Grădinița nr. 2).

Măsuri anunțate de pompierii constănțeni, pentru ziua de Bobotează

Un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere va asigura măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă pe durata procesiunii organizate de Arhiepiscopia Tomisului, de la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor.

Totodată, pe faleza Cazinoului va fi şi un echipaj de paramedici care vor acorda primul ajutor medical de urgenţă persoanelor cu afecţiuni medicale.

,,Menţionăm că şi cadrele Inspecţiei de Prevenire desfăşoară activităţi preventive (control, informare preventivă şi asistenţă tehnică de specialitate) în toate lăcaşurile de cult în care vor fi slujbe religioase dedicate Bobotezei şi Sfântului Ioan. Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, la manifestarea religioasă care debutează sâmbătă, la ora 11:00, sunt aşteptaţi circa 10.000 de credincioşi, au transmis reprezentanții ISU Dobrogea.

Trafic restricționat în zonă

Ca în fiecare an, la Constanța, în data de 6 ianuarie, are loc o procesiune religioasă pentru marea sărbătoare a Bobotezei. Punctul de plecare al procesiunii îl reprezintă Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” situată pe Str. Arhiepiscopiei,  cu deplasare pe Bd. Regina Elisabeta, Str. Remus Opreanu – Str. Marinei – Portul Tomis unde va fi săvârșită „Slujba de sfințire a Aghiasmei Mari”, pe scena constituită special în acest scop.

Pentru siguranța participanților la acest eveniment se vor lua măsuri specifice în sensul asigurării unui climat de siguranță. Astfel, de pe 4 ianuarie și până pe 6 ianuarie, ora 14:00,  se va interzice circulația autovehiculelor pe Str. Arhiepiscopiei, între Str. Ion Cantacuzino și Bld. Regina Elisabeta, se va interzice oprirea/staționarea și parcarea autovehiculelor pe Str. Arhiepiscopiei, între Str. Ion Cantacuzino și Bld. Regina Elisabeta.

Totodată, se va redirecționa circulația vehiculelor pe Str. Ion Cantacuzino – Str. Revoluția din 22 decembrie 1989. În intervalul 05 ianuarie 2024, ora 14:00 – 06 ianuarie 2024, ora 14:00, se va interzice oprirea/staționarea și parcarea autovehiculelor pe Bld. Regina Elisabeta și Str. Remus Opreanu între Str. Revoluția din 22 decembrie 1989 și Str. Marinei (Comandamentul Flotei).

De asemenea, se va interzice oprirea/staționarea și parcarea autovehiculelor pe Str. Marinei și parcarea auto aflată în Portul Tomis. În ziua de 06 ianuarie, în intervalul orar 11:00-14:00 se vor dispune măsurile de restricționare ale traficului rutier necesare deplasării în condiții de siguranță a personalului de cult și a participanților la procesiunea religioasă pe Bld. Regina Elisabeta, Str. Remus Opreanu, Str. Marinei, până în Portul Tomis. Se vor dispune, totodată, măsuri de restricționare ale traficului rutier pe Str. Marinei, dinspre Str. Remus Opreanu spre Portul Tomis.

Pentru distribuirea apei sfințite constănțenilor, două atelaje cu animale de tracțiune vor străbate principalele artere ale municipiului pe următoarele trasee:

- Portul Tomis – Str. Remus Opreanu – Bd. Regina Elisabeta – Str. Termele Romane – Str. Traian – Str. Mircea cel Bătrân– b-dul. Mamaia - Delfinariu - sosire.

- Portul Tomis – Str. Remus Opreanu – Bd. Regina Elisabeta – Str. Termele Romane – Str. Traian – Str. Mircea cel Bătrân  - Str. Primăverii – Str. Soveja – Bd Mamaia – Delfinariu - sosire.

George Simion, președintele AUR, prezent la Bobotează!

George Simion, preşedintele AUR a anunțat că va participa, sâmbătă 6 ianuarie a.c., la slujba de Bobotează ce urmează să aibă loc în Portul Tomis din Constanţa. Simion va porni, alături de simpatizanţii AUR, în procesiunea programată să înceapă la ora 11:00, de la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

AUR Constanța îi invită pe toți credincioșii la procesiune și la slujba de Sfințire a Apelor ce va fi oficiată de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Primiți invitația de a participa alături de domnul președinte AUR, George Simion, la procesiunea tradițională de Bobotează și la Sfințirea Apelor, manifestări care vor avea loc sâmbătă – 6 ianuarie 2024. La ora 10:45 ne vom întâlni la Catedrala «Sfinții Apostoli Petru și Pavel», iar apoi vom porni spre Portul Tomis, unde se va desfășura manifestarea religioasă prilejuită de Sărbătoarea Botezului Domnului, oficiată de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Vă așteptăm să marcăm împreună acest moment important din viața creștină a comunității noastre!”, a anunţat coordonatorul filialei județene AUR Constanța, Dan Moraru.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
circ de ev mediu, spagarul nu mai stie ce sa inventeze ca sa fie bagat in seama!
4
0
Dabia ashtept sa vina boboteaza sa vad ce nazbatie mai face cascadorul rasului m**e securistul comunist cu grad mare in biserica care poarta haine preotzeshti si caruia proshti nu ii spun doar sfinte parinte ci innaltpreasfintzite,pacat ca si acum la 34 de ani de la revolutzia romanilor furata de activishti PCR,securishti,militzieni,si apvishti ashtia care intre timp si-au dat legi care le ofera drepturi speciale si cat sunt activi si ca pensionari si si-au plantat in functzii rudele si prieteni,deci ecsroci ashtia ishi bat joc de romani cu inima curata si credintza in Dumnezeu. Pacat pentru Romania si romani caci viitor de aur tzara noastra n-are.
11
0
Infractorul asta spurca apa nu o sfinteste de boboteaza
12
4
Dacă asta e credința....vai de noi! Figurantul asta și acoliții încearcă sa prosteasca la nesfarsit mintile obosite si aculturale ale pulimii. Puneți mana pe carte și dați copiii la școală, sa înțeleagă și sa învețe ce este credinta creștină , nu balamucul asta.
17
4
Doamne ajuta! Ce ne.am face fara Dumnezeu ..
6
6
Butoaiele cu apa si acele schele nu sunt pe domeniul public? Au autorizatie acele schele? Politia locala isi face treaba sau pupa sutana? Inca credeti in Moș Ene!
14
5
Mi se rupi pul a de voi fraierilor mărunțișul la voi cărămida la mine !
7
9
Epoca de piatra revine, căci nu se mai poarta asfaltul, ci "dalarea" ganditorilor de "la-nga Cernavodă!!!!!"
11
3
Anu asta poate avem noroc si cade in cisterna de se ineaca.
14
8
Iar urca mascariciul pe cisterna si chinue saracii de magari ca sa-si unfle buzunarele cu bani de la amarati si p****i
23
10
Si tu zici ca traiesti dar ai o vaga legatura cu realitatea.
6
12
bazat pe prejudecati care nu are decat o vaga legatura cu credinta
14
8
Dacă zice preafericitul așa e că el nu minte........ uitate câte lucruri mărețe a făcut începând cu ferma nazarcea și terminând complexul de la dorna arini are har la făcu banii
27
10
inca nu a ajuns la Poarta Alba prea-spagarul?
24
10

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272