REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Arhiepiscopia TOMISULUI, DERANJATĂ de RESTRICŢIILE de la Sfânta Parascheva

Arhiepiscopia TOMISULUI, DERANJATĂ de RESTRICŢIILE de la Sfânta Parascheva

Replica API 10 octombrie 2020 | 10:18 4005

Perioada pandemică prin care trece o lume întreagă a afectat, printre altele, și biserica. Printre alte sărbători ortodoxe, afectat a fost și vestitul pelerinaj de la Iași, acolo unde, în fiecare an, în octombrie, mergeau mii de oameni să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Anul acesta, reglementările drastice au făcut ca pelerinajul să fie restricționat.

În cazul situației create la Iași, cu ocazia pelerinajului sfintei Parascheva, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au ținut să scoată în evidență faptul că aceste restricții impuse sunt abuzive, iar prin acestea, statul roman face o discriminare față de creștini. „Este un abuz, o discriminare gravă a statului Român la adresa celui mai mare pelerinaj din România. Cum vine asta, am voie să mă înghesui în autocar să mă duc la Iași pentru orice altceva, dar nu am voie să intru în curtea catredalei. Decizia a fost teribilă, nu te duci la pelerinaj decât dacă ești din localitate, cred că autoritățile sau domnul Arafat ar trebui să învețe ce este ăla pelerinaj. Eu cred că el s-a referit la procesiune.

Mitropolia Moldovei deja luase niște măsuri destul de serioase gândind faptul că se va crea a aglomerare de oameni. Vine peste noapte decizia că nu te poți duce la biserica în alt oraș dar în alte părți poți. Mi se pare cel mai mare abuz din România post-decembristă. Domnul Arafat a explicat că te infectezi pe drum, nu era vorba că te infectezi acolo. Cei din Iași nu se pot infecta la catredala? Numai cei din afară? Este o decizie total aiurea, nu are legătură nici cu statul de drept nici cu democrația, nici cu nimic. Nu este deloc în regulă ceea ce se întâmplă însă poate le vine rațiunea la cap până pe 14” a declarat Eugen Tănăsescu.

Și ÎPS Teodosie a reacționat

IPS Teodosie,Arhiepiscopul Tomisului, deplânge modul în care autoritățile au tratat cel mai mare pelerinaj din România. „Este cea mai mare durere, pentru că Sf. Parascheva este balsamul multor creștini și această durere o depășim cu rugăciune și căință, nu ne revoltăm. Acum vedem noi adevărata noastră pribegie, dar nu suntem singuri că au fost și dintre înaintașii noștri, care prigoniți fiind, au intrat în cămara sufletului lor iar strigătul și plânsul nostru către Dumnezeu nu vor fi în zadar și Maica Domnului ne va asculta durerea,plânsul și rana sufletelor noastre” spune ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Vă reamintim că persoanele care nu au domiciliul în Iaşi nu sunt lăsate să intre în curtea Catedralei Mitropolitane din oraş, lăcaşul de cult fiind înconjurat de jandarmi care îi legitimizează pe toţi cei care vor să ajungă la racla cu sfintele moaşte. Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva urma să fie scoasă din incinta Catedralei ieşene şi aşezată într-un baldachin amplasat în curtea lăcaşului de cult, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, pelerinajul de la Iaşi fiind anulat.

Constănțenii sunt supărați că nu pot merge la Iași

Mii de oameni mergeau la moaștele Sfintei Parascheva însă anul acesta este un pic mai dificil. Afectați de reglementări sunt și constănțenii care mergeau an de an la racla sfintei Cuvioase Parascheva. „Anul acesta este jale… De ani de zile ne organizăm în mașini și mergem la Iași la sfânta Parascheva, care ne-a ajutat în orice situație grea a vieții, însă anul acesta se pare că suntem puși pe pauză. Cine a mai auzit să mergi la biserică cu buletinul? Doamne, în ce vremuri trăim. Ai noștri sunt foarte supărați că nu putem merge și chiar se roagă la bunul Dumnezeu poate vor schimba reglementrările astea să putem să mergem” a declarat pentru Replica un constănțean.

Mitropolia Moldovei cere anularea restricțiilor privind pelerinajele

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a cerut vineri, 9 octombrie, anularea restricțiilor cu privire la desfășurarea pelerinajelor, după ce inițial a transmis autorităților locale de la Iași că renunță la toate evenimentele prilejuite de sărbătoarea Sfintei Parascheva. În prezent, porţile Catedralei Mitropolitane sunt deschise doar pentru cei care au domiciliul din buletin în oraş. Reprezentanții bisericii au anunțat Prefectura Iaşi că au capacitatea de a organiza pelerinajul, fără ca participanţii să rişte infectarea cu noul coronavirus.

Mitropolia a trimis o adresă oficială către toți membrii Consiliului Județean pentru Situații de Urgență, în care a solicitat modificarea punctului 4 din ultima hotărâre, cea care prevede că pelerinii nu au voie să atingă racla, relatează Ziarul de Iași. Astfel, Mitropolia se angajează că va lua măsuri de prevenție sanitară la raclă, asigurând un plexiglas deasupra care urmează să fie dezinfectat o dată pe oră și pe care pelerinii să îl poată atinge.

Ce măsuri a luat primarul Iașiului

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat, luni, că a cerut Ministerului de Interne să preîntâmpine, prin intermediul prefecturilor, organizarea de convoaie auto care să vină la Iaşi cu pelerini de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Mihai Chirica a spus, conform spotmedia.ro, că pericolul răspândirii coronavirusului este ridicat şi că primăria nu va asigura parcarea autocarelor cu credincioşi care vor veni la Iaşi în perioada următoare. Întrebat dacă este normal ca un număr mare de persoane să vină la Iaşi în perioada următoare, Chirica a răspuns: „Eu nu consider că este normal, dar nu pot eu, ca primar, să iau un drept legitim de deplasare a populaţiei. Noi ne organizăm doar într-o manieră preventivă. Noi nu încurajăm să fie sărutată racla, pentru că nu sunt condiţii fireşti de desfăşurare a unei sărbători religioase”.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa o decalotezi Spagoveanu cu mamata
1
0
TEODOSIEIAUOPETOATAINGURATUSISLEAFTATADESLUGOICUSUTANA.SCLAVIAIBANULUISINTETICALAREPE PROSTICARECREDINVOI LEPRELOOOR
1
0
CIIITA SENINATATE PE FATA ACESTEI LEPRE.ACU II OK A DAT PESTE TOOOT UNDE TRE SA SE REZOLVE.MA REFER AICI LA SANEPID SI LA POLITIE.AU INCASAT OAMENI SI II OK MA REFER AICI LA SPALATUL DE CADAVRE DIN ACEL GARAJ.SA AVETI SANATATE ATIITA DOAR CIT ADEVAR SPUNETI TU SPAGOVENE SI SLUGILE CARE TE INCONJOARA.SE STIU ELE FAR DE TAGADA FARA SA LE ENUMAR AICI.SANATATE DAOAR SI DOAR ATIIT CIT ADEVAR SPUNETI.
2
0
Oau ce deranj are sf sa.Dar cind intru in el cu 32 nu ii deranjat deloc.Chiar ma contreaza gemind.Binenteles tre sa guite ceva ca ii deranjata sf sa
2
0
Da da da Arhanghelu si lui si celor ca el slugilor pirlite ahtiate dupa bani si nimic altceva.Credema stiu cea ce spun.
1
0
Ora 22.20 cei de la b1 au scris ca au dat inregistrare youtube cu iustin parvu dar de fapt era Parintele Galeriu.
0
0
Muie IPS Teodosie
5
5
Demolati kktul ala din parculnde la Casa de Cultura. Un kkt mare a stricat parcul. Kktul ala vsv de Boema, caruia ii trece stalpul de la enel prin acoperus, demolat. Kktul ala de la Macul Rosu. Ajunge cu abuzurile voastre. Traiti in Romania, respectati legea romana. Tu-va-n gura de Pomihaci. Mwe cu kkt sa va dau !
6
3
Popor pupator de moaste, voi chiar credeti in mos craciun? Daca va ajuta cu ceva biserica, era acum liniste si pace. Sunteti doar o masa care este manipulata. Voi, cretini, pardon , crestini, sa cotizati la sf biserica, ca o sa va ajute. Nici cand o sa muriti, nu o sa muriti pe gratis. O sa muriti pe bani, pe bani multi, ca popa nu va ingroapa gratis. Va inghesuiti ca oile la pupat oase. Cretinilor! Plange Dani prea fericitul, ca nu vine banul!
6
3
Bagami as pula mea mare si roz in Parascheva voastra. Cacamas in gura voastra de labagii odiosi cu Biserica pulii mele, cacamas pe ea. Sa ma pis pe dzeu vostru. Muie cu cacat.
3
7
Poate sa confirme ce aglomeratie era, parascheva asta e nimic, asa inghesuiala n-am mai vazut in mall de la craciun, parca s-ar da tigai gratis, asa era puhoi de oameni. Ce distantare sociala nenica, daca n-am luat covid, mare lucru
7
1
Afla informatii noi despre cine formeaza Statul Paralel si ce averi au cei din Statul Paralel. Folositi adresele web: v55gs5i46t7j6ksy.onion.ws Folositi adresele web: v55gs5i46t7j6ksy.onion.pet
2
1
un pelerinaj la Poarta Alba pentru prea spagaru'!
14
6
Pentru limba romana apasa tasta 1
6
3
Ar fi frumos ca fiecare crestin care si-ar fi dorit sa ajunga la Iasi sa faca o fapta buna in numele Sfintei. Astfel mii de oameni at fi ajutati, nu contaminati
14
2
Cand capi biserici nu asculta , cand ei ar fii trebuit sa fie exemplu dand ascultare ordinelor data de guvern , ordine care au un scop . PROTEJAREA POPULATIE de o pandemie . Popi nu doar zadarnicesc . Pun in pericol viata tuturor romanilor . Li sau dat prea multe popilor , bani de la stat si libertatea de a face ce vrea muschiu lor . Acum suntem pusi in situatia ca foarte multi dintre noi sa contacteze boala si din pacate sa moara foarte multi .
16
9
Popi indeamna la nerespectatrea legi prin sustinerea pelerinajului,asta vara in cluburi era o debandada de nedescris,in restaurante au loc: nunti,botezuri si alte distractii,numarul de infectati creste pentru ca nu sunt respectate niste reguli minime si atunci cine se face vinovat pentru ca medici striga ca numai pot de oboseala si spitalele sunt pline de bolnavi COVID?.
18
8
Spagovenul asta e mare Hot de Hot.Numai DNA ii poate da cap dar nu vor cai loveste Covidu 19.
16
8
Doamne ajuta! Pacat ca doar biserica mai are reactie, noi dormim in papuci la tv si asteptam ora 18, poate ne mai arunca un covrig nea werner..
16
18
Cand apare mascariciul asta in ziare imi vine sa vomit!
20
14
Tapul asta troglodit se gindeste numai la cistig.
23
10
ai creierul spalat de ura si dobitocie, te prefaci dar adevarul meschin din tine iese in evidenta cat ai vrea, tu esi ahtiat de o razbunare si esti sluga ei, toata viata !
5
7
teodosie este suparat ca nu se mai duc si la afacerea proprie din dorna arini. probabil in biserici se va pune o cutie a milei si pt recuperarea profitului pe care l-a pierdut ca nu se mai face pelerinajul
18
8
Arhiepiscopia ii deranjat na posibil si acolo sa fie lipsa de incasari de la melteni habovnici.Nu ii cazul la dumneata Spagovene rdaga slugile lucreaza cu rivna la sc ul dvs de funerare.Slugi pirlite desigur si ahtiate dupa fiecare banut.Nu da nimeni o para pe suferinta aprtinatorilor.Nu ii cazul sa detaliez aici spalatul mortilor in garaj.Vecini se tooot pling dar cum spagari si incasatori v or fi berechet nimic nu se va intimpla.
15
5
Asta o cauta cu lumanarea si din pacate mai are si niste babe smintite care l urmeaza
20
10
Teodosie a fost chemat urgent la Iasi pentru consultari in vederea reluarii pelerinajului peste o luna de zile...omul are deja experienta!
23
10
E foame mare.
28
10
Am uitat sa va spun ca s-a sistat pelerinajul la Meca, Medina, moscheele s-au inchis, si nu plange nimeni. Acolo mergeau zilnic sute de mii de de pelerini dar sanatatea e primordiala nu profitul pecuniar cu care se culca in gand toata tagma preoteasca din Romania.
43
14
E fbine asa !----tara se afla intr-o situatie grea --mor oameni de valoare mor si copii educatia generatiilor viitoare sufera si Teodosie plinge dupa banii care s-ar fi cistigat in urma pelerinajului -----Acest om trebuie schimbat ptr ca unmai traznai debiteaza !----
34
16
Nu va crizati inca! Sfintia sa Teodosnicul a facut pastele din nou cind a vrut el, pelerinajul e o nimica toata! Cu derogare ,moastele vor face minuni din nou, cind porunceste Sfintia Sa.
32
13

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367