REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Arhiepiscopia Tomisului face cercetări după ce un preot a refuzat să spovedească o femeie

Arhiepiscopia Tomisului face cercetări după ce un preot a refuzat să spovedească o femeie

Mirela PASCAL 22 aprilie 2024 | 14:54 2645

Arhiepiscopia Tomisului se află, din nou, în centrul unui scandal, după ce un preot din Valu lui Traian ar fi refuzat să spovedească o bătrână în vârstă de 87 de ani. Arhiepiscopia a demarat o anchetă.

Arhiepiscopia Tomisului face cercetari dupa ce un preot a refuzat sa spovedeasca o femeie

“Am fost cu mama mea de 87 de ani la biserica din faţa poliţiei pentru a se spovedi. Am stat la slujbă frumos şi la sfârşit, când să se spovedească, preotul i-a spus mamei mele că nu o spovedeşte că nu stă pe strada care o are el, ci să îl sun pe preotul care are acea strada. Asta pentru mine înseamnă o ne..... Să vă fie ruşine că trimiţi acasă o bătrână în cârjă şi nu o poţi spovedi în biserică. Ruşine ruşine ruşine.......”, a scris bărbatul.

Față de refuzul preotului de a oficia Sfânta Taină a Mărturisirii unei persoane în vârstă pe motiv că aceasta nu aparține de sectorul său pastoral, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

„Potrivit Regulamentului Autorităţilor Canonice, Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române „clericul duhovnic care refuză pocăinţa celui ce se întoarce de la păcat se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară; în caz de neîndreptare se cateriseşte” (R.A.C.D.I.J.B.O.R. art.29, alin. 11). Totodată „preotul care nu împărtăşeşte pe cel aflat pe patul de moarte şi care doreşte împărtăşirea, chiar dacă este oprit de la împărtăşire sau a mâncat, se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară” (R.A.C.D.I.J.B.O.R. art. 29, alin. 14). Deasemenea „preotul care, solicitat pentru îndeplinirea datoriilor sale, din neglijenţă, a lăsat să moară un bolnav neîmpărtăşit, se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară; în caz de neîndreptare se cateriseşte.” (R.A.C.D.I.J.B.O.R. art. 29, alin. 15).  În deplin acord cu prevederile de mai sus, Centrul Eparhial a emis pe 9.04.2024 o adresă către toate unitățile din subordine în care duhovnicii sunt atenționați că nu au voie să refuze acordarea Tainei Spovedaniei persoanelor în vârstă, bolnave, în pericol de moarte, cu dizabilităţi sau aflate în alte condiţii deosebite de sănătate, pe motiv că nu fac parte din sectorul lor pastoral. În aceeași adresă se precizează că Sfintele Taine ale Mărturisirii şi Împărtăşirii se pot administra, în regim de urgenţă, fie la biserică, fie la spital, fie la domiciliul bolnavului, prin excepţie de la regula fundamentală a jurisdicţiei pastorale, de către preotul solicitat.  Pentru cazul concret apărut în presă, acesta a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecție bisericească”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La fel face și Preotul Cătălin de la Mereni.Cere bani pentru cheltuielile făcute la casa parohială (enel), îndrumă enoriașii să-l voteze pe Gurița Dumitru
2
0
Nu m-am spovedit niciodata, in fata niciunui popa! Nu am simtit nevoia! Am credinta mea, cred in Dumnezeu. Cred ca m-a ajutat in cateva situatii capitale, unele poate ca erau de viata si de moarte. Relatia mea cu divinitatea nu simt ca ar trebui mijlocita de niste caraghiosi barbosi, imbracati in fuste negre. Nu dau prea multi bani pe ei si pe cuvintele lor mestesugit alese. Sunt interesati de bani si cam atat. Preoti cu har nu mai sunt si nu vor mai fi. Un exemplu a fost Ilie Cleopa, de la Manastirea Sihastria Neamt. Sictir jegurilor preocupate de material!
7
0
Ce pretenti sa avem de la popi cand au conducator pe bolsevicul spagoveanu,ortodoxismul o cauza pierduta cu hotii astia
11
5
Daca vine unu,cu bani multi,vin ca sacalii la prada,nu conteaza din ce zone vin
18
1
Sa i fie rusine
13
0
Popii s,pt.toti credinciosii,nu conteaza de unde venim,si de unde plecam,ei sunt popi,sa si faca datoria
13
0
Nu shtiu cat de vinovat este popa si cat Shpagoveanu care se poate sa fi trasat o regula nescrisa pentru popimea pastaroita de el cum ca nici un popa sa ne intre pe teritoriul altuia,exact ca bandele mafiote care ishi impartzeau zonele de Influenza in orashele unde activau,altfel nu pot sa intzeleg cum tu care te prezintzi in fatza lumi ca si uns al lui Dumnezeu pe pamant sa nu ai mila nici de barani si bolnavi care doresc sa ishi marturiseasca pacatele,cand insushi ISUS le-a spus apostolilor:"porunca noua va dau voua,iubitziva uni pe altzi asha cum v-am iubit si eu pe voi",iar despre relatzia apostolilor cu creshtini tot ISUS a spus:"cine care vrea sa fie cel mai mare dintre voi sa fie slujitorul celui mai mic".
14
0
Tare asta....
12
2
Tot mai multa lume se indeparteaza de biserica. Si nu pt ca nu ar avea credinta ci pentru ca o parte buna a popilor au transformat-o intr-o afacere.nu ca nu ar fi fost.a fost este si va ramane dar parca in alte vremuri era mai cu perdea.se fereau se ascundeau.acum totul e lux opulenta spagi combinatii samd. Taina Spovedaniei este una sfanta si nu trebuie tratata ca fiind o afacere intre parohii. Doamne Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac!!!! Si-au impartit parohiile ca mafiotii teritoriile. Este de noaptea mintii. Si da, pestele de la cap se impute. Degeaba domnul Twodosie o arde aiurea.el e capul rautatilor. O mizerie. El cu regulile lui, prin impunerea unor decizii care nu au a face cu Crestinismul, a rupt Crestinismul in Constanta si aratam ca o populatie ciumata in fata tarii si nu numai....... Doamne,ma rog la tine, binecuvanteaza pacatosii tai si Iarta-i Doamne!!!! Amin!!!!
19
1
este intr-o relatie direct proportionala cu banul dat jigodiei de popa !!! Sugea-mi-ar kkktul si manca-l-ar shoshoiu !!!
17
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272