REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
10.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Arhiva Primăriei Medgidia a luat foc! Primarul dă explicaţii

Arhiva Primăriei Medgidia a luat foc! Primarul dă explicaţii

Replica API 21 februarie 2013 | 00:00 171

O angajată a leşinat; activitatea instituţiei a fost sistată

O angajată a leşinat; activitatea instituţiei a fost sistată

A fost panică la Primăria Medgidia! Arhiva instituţiei a fost cuprinsă, miercuri, ora 10.00, de flăcări. Angajaţii au intervenit cu stingătoare, dar, pentru că incendiul lua proporţii s-a apelat numărul de urgenţă 112, iar echipajele Detaşamentului de Pompieri ISU Dobrogea au intervenit în teren. Primarul Marian Iordache spune că a ars aproximativ 10% din arhiva instituţiei, dosare din perioada 2000-2008. "A izbucnit un incendiu la arhiva Primăriei Medgidia. Pompierii spun că a ars parţial, în proporţie de 10%. Sunt urme, ştim ce dosare au ars. Arhiva Primăriei Medgidia este extrem de bine pusă la punct şi foarte uşor de evaluat. Au ars dosarele din perioada 2000-2008, cele de încălzire, tichete de transport. Au fost distruse şi materiale destinate topirii întrucât aveau termenul de arhivare expirat. Camera a fost plină de fum. A fost prezentă poliţia, pompierii, reprezentanţii Arhivelor Naţionale şi împreună am făcut o constatare pentru dosarele distruse", a spus Iordache. Acesta a menţionat că femeia care se ocupă de arhivă ar fi lipsit pentru o oră din primărie, interval de timp în care au şi luat foc documentele. La aflarea veştii, angajata Primăriei Medgidia a leşinat. "Era speriată, în stare de şoc. Din fericire, nu avem persoane rănite sau intoxicate cum fum. Arhivarul a lipsit aproximativ o oră din instituţie", a declarat, pentru "Replica", primarul Marian Iordache. Activitatea instituţiei a fost sistată. "Au fost oprite gazele, a fost întreruptă energia electrică, tocmai pentru a evita şi alte neplăceri. Activitatea cu publicul a fost sistată", a declarat primarul.

"Începând cu ora 13.00 specialişti din cadrul ISU, împreună cu poliţia şi reprezentantul Arhivelor Naţionale au realizat o constatare a cauzelor incendiului. Principala cauză a incendiului a constituit-o un scurt circuit al instalaţiei electrice din incinta arhivei, fiind sursa arderii mocnite, o parte din materialele arhivate. Cauza secundară, favorizantă, a fost lipsa din incinta arhivei a arhivarului. Acesta se afla la serviciu, la Compartimentul de Impozite şi Taxe, unde încerca să documenteze un răspuns la o petiţie. La reîntoarcerea arhivarului, prin deschiderea uşii şi alimentarea cu oxigen a încăperii, incendiul a luat amploare. Pagubele materiale constau în deteriorarea instalaţiei electrice, arderea a 6 rafturi din pal şi deterioarea pereţilor incintei şi a ferestrelor din PVC estimate la circa 10.000 lei", a mai explicat, ieri, edilul din Medgidia. Reamintim faptul că printr-un caz asemănător a trecut şi Primăria din Castelu. Atunci au ars toate actele şi arhiva din calculatoarele aferente Departamentului de Contabilitate.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272