REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Armata face afaceri cu firma unui condamnat pentru corupţie şi alta anchetată de DLAF

Armata face afaceri cu firma unui condamnat pentru corupţie şi alta anchetată de DLAF

Replica API 24 februarie 2018 | 00:00 3549

Peste un milion de lei pentru gruiuri

Peste un milion de lei pentru gruiuri

sursa foto: ampress.ro

Armata îşi face cumpărăturile de la firma unui condamnat pentru corupţie şi de la una anchetată de instituţiile europene pentru o serie de contracte primite în Constanţa. Contractul a fost atribuit la finele lunii ianuarie, dar a fost publicat de SEAP abia vineri, după aproape o lună. Cele două firme sunt abonate la banii publici, primind împreună un număr incredibil de contracte cu statul: peste 1.500, în valoare totală de aproape 65.000.000 de euro.

Ministerul Apărării Naţionale a achiziţionat, prin Unitatea Militară 02022 Constanţa, gruiuri electrohidraulice pentru o ambarcaţiune gonflabilă tip RHIB de 12 persoane şi pentru o barcă pneumatică de asalt cu motor. Contractul a fost atribuit pe 30.01.2018, în urma unei licitaţii câştigate de Utilnavorep SA şi Opal Construct SRL, care vor împărţi 1.099.000 lei, fără TVA. Cele două firme sunt celebre la malul mării, în special pentru numărul uriaş de contracte primite de la stat. Utilnavorep SA este deţinută de familia lui Marian Mitrea, fostul director al Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL), fost membru PDL, dar cu susţinere puternică şi din partea PSD. Mitrea se află în prezent în penitenciar, unde execută o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru corupţie. La rândul ei, Opal Construct SRL face obiectul unei anchete de Direcţiei de Luptă Anti- Fraudă (DLAF), structură guvernamentală afiliată OLAF, instituţia Uniunii Europene de combatere a fraudelor cu fonduri comunitare.

Zeci de milioane de euro de la stat

Utilnavorep a raportat pentru anul 2016 o cifră de afaceri de 35.840.978 lei şi un profit net de 4.074.839 lei, cu 208 angajaţi, dar şi datorii de 32.768.660 lei. Firma puşcăriaşului Mitrea a primit în ultimii ani peste 200 de contracte cu statul, în valoare totală de aproape 40.000.000 de euro. Principalii săi clienţi sunt Portul Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Ministerul Apărării Naţionale etc.

Patronul de 90 de ani şi peste 1.300 de contracte cu statul

Opal Construct SRL a fost înfiinţată în 2005 şi are ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare. Firma a raportat pentru anul 2016 o cifră de afaceri de 27.549.097 şi un profit net de 795.348 lei, cu 152 de angajaţi, dar şi datoriii totale de 14.400.032 lei. În acte, Opal Construct este deţinută de Niculai Munteanu, născut în Salign, în anul 1929. Bărbatul care va împlini în curând 90 de ani este extrem de agil la vârsta lui când vine vorba de contracte publice. Opal Construct a primit în ultimii ani un număr uluitor de contracte de la stat: peste 1.300. Dintre acestea, 1.262 au reprezentat cumpărări directe, în valoare de 558.801,28 euro, iar 68 au fost câştigate prin licitaţie, valoarea acestora ridicându-se la peste 22.000.000. Cele mai importante au fost primite de la Ministerul Apărării Naţionale, dar şi de la primăriile Mangalia sau Eforie.

Suspiciuni de fraudă cu bani europeni de 20 de milioane de lei

Reamintim că Opal Construct face obiectul unui dosar al Departamentului pentru Lupta Antifraudă- DLAF anchetează modalitatea de atribuire a contractelor pentru eficientizarea consumului de energie electrică din şase comune constănţene (Crucea, Deleni, Ion Corvin, Ghindăreşti, Adamclisi, Bărăgan), proiecte finanţate din fonduri europene. Contractele au fost atribuite în perioada iunie-septembrie 2014 şi au o valoare totală de peste 20 de milioane de lei, echivalentul a circa 4,6 milioane euro. Dacă suspiciunile de fraudă se confirmă, primăriile din cele şase comune ar trebui să înapoieze toţi aceşti bani Uniunii Europene. Cinci din cele şase contracte au fost câştigate de Opal Construct SRL Constanţa.

Face puşcărie dar scapă de măturatul străzilor în Constanţa

Revenind la Marian Mitrea de la Utilnavorep, trebuie amintit că acesta a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru corupţie. În plus, Mitrea nu va mai avea voie să fie director la Apele Române. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă. Sentinţa este una foarte interesantă, în condiţiile în care fostul politician PDL, dar la fel de apropiat de PSD, a fost condamnat în primă instanţă de Tribunalul Constanţa la trei ani cu suspendare. Atât Mitrea, cât şi DNA au făcut recurs, iar milionarul a scăpat măcar de ipostaza de măturător stradal pe care o presupunea condamnarea cu suspendare. Judecătoarea care l-a trimis pe Marian Mitrea în puşcărie are la activ câteva din dosarele extrem de grele ale justiţiei din Constanţa.

“Respinge ca nefondat apelul formulat de către inculpatul Mitrea Marian. În baza art.421 pct.2 lit.a) cod procedură penală, admite apelul formulat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, desfiinţează în parte sentinţa apelată şi rejudecând: Înlătură aplicarea art.91, art.92, art.93 şi art.96 cod penal, privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului Mitrea Marian, pedeapsa de 3 ani închisoare executându-se în regim de detenţie, potrivit art.60 cod penal.

Precizează dreptul a cărui exercitare este interzisă inculpatului Mitrea Marian potrivit art.66 lit.g) cod penal, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de director al Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate în măsura în care nu contravin prezentei decizii. În baza art.275 alin.2,3 cod procedură penală, obligă pe inculpatul Mitrea Marian la 500 lei cheltuieli judiciare în apel către stat, restul cheltuielilor judiciare avansate de către stat în apel rămânând în sarcina acestuia. Conform art.400 alin. 3 cod procedură penală, minuta s-a întocmit în 2 ex. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 19.12.2017”, se arată în decizia Curţii de Apel Constanţa.

Cu doar câteva zile înainte, pe 6 decembrie, completul de incidente procedural al Curţii de Apel Constanţa a respins cererea de abţinere formulată de judecătoarea Andreea Ianca privind judecarea acestui dosar. Andreea Ianca este cea care a dat sentinţele în celebrul dosar privind uciderea Larei Şaban, dar şi cel de corupţie privind Centrul Militar Zonal al lui Nicuşor Constantinescu.

În sentinţa de pe 29.09.2017 a Tribunalului Constanţa, Marian Mitrea primea trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, sub supraveghere, plus interdicţia dreptului de mai ocupa vreo funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a mai exercita funcţia sau profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, precum şi dreptul de a mai ocupa vreo funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Milionarul din contracte cu statul trebuia să mai facă însă ceva pentru a nu sta după gratii: să presteze muncă în folosul comunităţii, fie la Delfinariu, curăţind după animale, fie la Primăria Constanţa, cu mătura pe străzi. “Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Mitrea Marian va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. Munca neremunerată în folosul comunităţii se execută în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa sau în cadrul Direcţiei de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Constanţa, jud.Constanţa, iar numărul zilnic de ore se va stabili potrivit legii de executare a pedepselor. Stabileşte ca organ de supraveghere Serviciul de Probaţiune”, se arăta din decizia Tribunalului Constanţa.

În rechizitoriul DNA, procurorii au reținut că, în perioada martie - aprilie 2010, Marian Mitrea, în calitate de director al Direcției Apelor Dobrogea Litoral, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale un procentaj de 8% din sumele pe care respectiva societate urma să le încaseze de la Direcția Apelor Dobrogea Litoral, din cele trei contracte de execuție lucrări aflate în curs de derulare.

Banii, reprezentând echivalentul sumei de 3.630.392 lei, au fost pretinși de inculpat pentru a nu le crea oamenilor de afaceri probleme în derularea contractelor și pentru efectuarea la timp a plăților. Valoarea cumulată a celor trei contracte încheiate de societatea respectivă cu Direcția Apelor Dobrogea Litoral a fost în valoare totală de 90.415.021 lei fără TVA. Pentru a disimula banii reprezentând obiectul mitei, în perioada aprilie –mai 2010, reprezentații societății beneficiare a contractelor au virat unei alte firme, în 6 tranșe, suma de 421.141 lei, ca urmare a înțelegerii prealabile dintre Marian Mitrea și administratorul acelei societăți.

Ulterior, până la sfârșitul anului 2010 și după plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat, Mitrea a primit efectiv de la administratorul firmei respective, în 4-5 tranșe, suma de 240.000 lei. În perioada iunie 2010 – ianuarie 2012, în aceeași modalitate și în derularea acelorași trei contracte, Mitrea a primit de la reprezentanții aceleiași societății comerciale, prin intermediul unei alte firme, în mai multe tranşe, suma de 135.000 lei. În ambele împrejurări, sumele de bani cu titlu de mită au fost remise inculpatului în diverse locuri stabilite de acesta pe raza municipiului Constanţa.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Orice muncitor care a lucrat la s.c.Opal Construct s.r.l. stie ca firma apartine lui Gradinaru Nicolae si ca spagile la amirali si acoliti le da si Orman George....dar procurorii stau cuminti ca " e si ei oameni" iar nevasta lui Gradinaru este sefa IT-ista la trebonal...stiti , mana'n mana cu judecatorii... ca asa se castiga in instanta... .
9
0
Tara corupta ceausescu a facut romania
8
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614