rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 24 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Peste un milion de lei pentru gruiuri

Armata face afaceri cu firma unui condamnat pentru corupţie şi alta anchetată de DLAF

sursa foto: ampress.ro

Armata îşi face cumpărăturile de la firma unui condamnat pentru corupţie şi de la una anchetată de instituţiile europene pentru o serie de contracte primite în Constanţa. Contractul a fost atribuit la finele lunii ianuarie, dar a fost publicat de SEAP abia vineri, după aproape o lună. Cele două firme sunt abonate la banii publici, primind împreună un număr incredibil de contracte cu statul: peste 1.500, în valoare totală de aproape 65.000.000 de euro.

Ministerul Apărării Naţionale a achiziţionat, prin Unitatea Militară 02022 Constanţa, gruiuri electrohidraulice pentru o ambarcaţiune gonflabilă tip RHIB de 12 persoane şi pentru o barcă pneumatică de asalt cu motor. Contractul a fost atribuit pe 30.01.2018, în urma unei licitaţii câştigate de Utilnavorep SA şi Opal Construct SRL, care vor împărţi 1.099.000 lei, fără TVA. Cele două firme sunt celebre la malul mării, în special pentru numărul uriaş de contracte primite de la stat. Utilnavorep SA este deţinută de familia lui Marian Mitrea, fostul director al Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL), fost membru PDL, dar cu susţinere puternică şi din partea PSD. Mitrea se află în prezent în penitenciar, unde execută o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru corupţie. La rândul ei, Opal Construct SRL face obiectul unei anchete de Direcţiei de Luptă Anti- Fraudă (DLAF), structură guvernamentală afiliată OLAF, instituţia Uniunii Europene de combatere a fraudelor cu fonduri comunitare.

Zeci de milioane de euro de la stat

Utilnavorep a raportat pentru anul 2016 o cifră de afaceri de 35.840.978 lei şi un profit net de 4.074.839 lei, cu 208 angajaţi, dar şi datorii de 32.768.660 lei. Firma puşcăriaşului Mitrea a primit în ultimii ani peste 200 de contracte cu statul, în valoare totală de aproape 40.000.000 de euro. Principalii săi clienţi sunt Portul Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Ministerul Apărării Naţionale etc.

Patronul de 90 de ani şi peste 1.300 de contracte cu statul

Opal Construct SRL a fost înfiinţată în 2005 şi are ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare. Firma a raportat pentru anul 2016 o cifră de afaceri de 27.549.097 şi un profit net de 795.348 lei, cu 152 de angajaţi, dar şi datoriii totale de 14.400.032 lei. În acte, Opal Construct este deţinută de Niculai Munteanu, născut în Salign, în anul 1929. Bărbatul care va împlini în curând 90 de ani este extrem de agil la vârsta lui când vine vorba de contracte publice. Opal Construct a primit în ultimii ani un număr uluitor de contracte de la stat: peste 1.300. Dintre acestea, 1.262 au reprezentat cumpărări directe, în valoare de 558.801,28 euro, iar 68 au fost câştigate prin licitaţie, valoarea acestora ridicându-se la peste 22.000.000. Cele mai importante au fost primite de la Ministerul Apărării Naţionale, dar şi de la primăriile Mangalia sau Eforie.

Suspiciuni de fraudă cu bani europeni de 20 de milioane de lei

Reamintim că Opal Construct face obiectul unui dosar al Departamentului pentru Lupta Antifraudă- DLAF anchetează modalitatea de atribuire a contractelor pentru eficientizarea consumului de energie electrică din şase comune constănţene (Crucea, Deleni, Ion Corvin, Ghindăreşti, Adamclisi, Bărăgan), proiecte finanţate din fonduri europene. Contractele au fost atribuite în perioada iunie-septembrie 2014 şi au o valoare totală de peste 20 de milioane de lei, echivalentul a circa 4,6 milioane euro. Dacă suspiciunile de fraudă se confirmă, primăriile din cele şase comune ar trebui să înapoieze toţi aceşti bani Uniunii Europene. Cinci din cele şase contracte au fost câştigate de Opal Construct SRL Constanţa.

Face puşcărie dar scapă de măturatul străzilor în Constanţa

Revenind la Marian Mitrea de la Utilnavorep, trebuie amintit că acesta a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru corupţie. În plus, Mitrea nu va mai avea voie să fie director la Apele Române. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă. Sentinţa este una foarte interesantă, în condiţiile în care fostul politician PDL, dar la fel de apropiat de PSD, a fost condamnat în primă instanţă de Tribunalul Constanţa la trei ani cu suspendare. Atât Mitrea, cât şi DNA au făcut recurs, iar milionarul a scăpat măcar de ipostaza de măturător stradal pe care o presupunea condamnarea cu suspendare. Judecătoarea care l-a trimis pe Marian Mitrea în puşcărie are la activ câteva din dosarele extrem de grele ale justiţiei din Constanţa.

“Respinge ca nefondat apelul formulat de către inculpatul Mitrea Marian. În baza art.421 pct.2 lit.a) cod procedură penală, admite apelul formulat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, desfiinţează în parte sentinţa apelată şi rejudecând: Înlătură aplicarea art.91, art.92, art.93 şi art.96 cod penal, privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului Mitrea Marian, pedeapsa de 3 ani închisoare executându-se în regim de detenţie, potrivit art.60 cod penal.

Precizează dreptul a cărui exercitare este interzisă inculpatului Mitrea Marian potrivit art.66 lit.g) cod penal, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de director al Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate în măsura în care nu contravin prezentei decizii. În baza art.275 alin.2,3 cod procedură penală, obligă pe inculpatul Mitrea Marian la 500 lei cheltuieli judiciare în apel către stat, restul cheltuielilor judiciare avansate de către stat în apel rămânând în sarcina acestuia. Conform art.400 alin. 3 cod procedură penală, minuta s-a întocmit în 2 ex. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 19.12.2017”, se arată în decizia Curţii de Apel Constanţa.

Cu doar câteva zile înainte, pe 6 decembrie, completul de incidente procedural al Curţii de Apel Constanţa a respins cererea de abţinere formulată de judecătoarea Andreea Ianca privind judecarea acestui dosar. Andreea Ianca este cea care a dat sentinţele în celebrul dosar privind uciderea Larei Şaban, dar şi cel de corupţie privind Centrul Militar Zonal al lui Nicuşor Constantinescu.

În sentinţa de pe 29.09.2017 a Tribunalului Constanţa, Marian Mitrea primea trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, sub supraveghere, plus interdicţia dreptului de mai ocupa vreo funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a mai exercita funcţia sau profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, precum şi dreptul de a mai ocupa vreo funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Milionarul din contracte cu statul trebuia să mai facă însă ceva pentru a nu sta după gratii: să presteze muncă în folosul comunităţii, fie la Delfinariu, curăţind după animale, fie la Primăria Constanţa, cu mătura pe străzi. “Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Mitrea Marian va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. Munca neremunerată în folosul comunităţii se execută în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa sau în cadrul Direcţiei de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Constanţa, jud.Constanţa, iar numărul zilnic de ore se va stabili potrivit legii de executare a pedepselor. Stabileşte ca organ de supraveghere Serviciul de Probaţiune”, se arăta din decizia Tribunalului Constanţa.

În rechizitoriul DNA, procurorii au reținut că, în perioada martie - aprilie 2010, Marian Mitrea, în calitate de director al Direcției Apelor Dobrogea Litoral, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale un procentaj de 8% din sumele pe care respectiva societate urma să le încaseze de la Direcția Apelor Dobrogea Litoral, din cele trei contracte de execuție lucrări aflate în curs de derulare.

Banii, reprezentând echivalentul sumei de 3.630.392 lei, au fost pretinși de inculpat pentru a nu le crea oamenilor de afaceri probleme în derularea contractelor și pentru efectuarea la timp a plăților. Valoarea cumulată a celor trei contracte încheiate de societatea respectivă cu Direcția Apelor Dobrogea Litoral a fost în valoare totală de 90.415.021 lei fără TVA. Pentru a disimula banii reprezentând obiectul mitei, în perioada aprilie –mai 2010, reprezentații societății beneficiare a contractelor au virat unei alte firme, în 6 tranșe, suma de 421.141 lei, ca urmare a înțelegerii prealabile dintre Marian Mitrea și administratorul acelei societăți.

Ulterior, până la sfârșitul anului 2010 și după plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat, Mitrea a primit efectiv de la administratorul firmei respective, în 4-5 tranșe, suma de 240.000 lei. În perioada iunie 2010 – ianuarie 2012, în aceeași modalitate și în derularea acelorași trei contracte, Mitrea a primit de la reprezentanții aceleiași societății comerciale, prin intermediul unei alte firme, în mai multe tranşe, suma de 135.000 lei. În ambele împrejurări, sumele de bani cu titlu de mită au fost remise inculpatului în diverse locuri stabilite de acesta pe raza municipiului Constanţa.

R.C.

sâmbătă, 24 februarie 2018820
Comentarii

07Dezinteresatul(25 feb 00:01)
Orice muncitor care a lucrat la s.c.Opal Construct s.r.l. stie ca firma apartine lui Gradinaru Nicolae si ca spagile la amirali si acoliti le da si Orman George....dar procurorii stau cuminti ca " e si ei oameni" iar nevasta lui Gradinaru este sefa IT-ista la trebonal...stiti , mana'n mana cu judecatorii... ca asa se castiga in instanta... .
37Tara coruptA(24 feb 14:43)
Tara corupta ceausescu a facut romania
mai mult...Replica
24 feb 22:03ReplicaRegulamentul PARCĂRILOR, FINALIZAT: CÂT vor COSTA locurile de parcare, în Constanța!

Regulamentul Parcărilor a fost finalizat! În ședința de Consiliul Local din data de 26 februarie va fi votat și...2679

24 feb 19:31ReplicaMIHAI VÎLCU, VALIDAT de Biroul Național al USR pentru funcția de SUBPREFECT al CONSTANȚEI1020
24 feb 18:04ReplicaAccident rutier GRAV în Valu lui Traian: Victima, în COMĂ2369
24 feb 16:37ReplicaINCREDIBIL! Pavilionul A al Spitalului Mangalia, VÂNDUT pe INTERNET

Pavilionul A al Spitalului Mangalia, unde funcționează mai multe secții medicale, este vândut pe internet....1931

24 feb 14:43ReplicaScene FĂRĂ PRECEDENT! Jandarmii au SĂLTAT polițiștii și i-au dus la DUBE. VIDEO!3095
24 feb 14:18ReplicaCând NĂSTURAȘ se VREA BOMBĂ: SCANDALURI și MITĂ la POLIȚIȘTI! Video1710
24 feb 12:17ReplicaVIDEO! Accident GRAV la ieșire din Castelu. Mai multe persoane, RĂNITE

Medicii constănțeni au fost solicitați miercuri, 24 februarie, să intervină la ieșire din Castelu, spre...5035

24 feb 01:14ReplicaDUȘU, DRUGĂ și PICOIU, printre PATRONII teraselor ridicate ILEGAL în Constanța și Mamaia10008
24 feb 08:54ReplicaProfesorii din GAȘCA lui Iliescu, de la Ovidius, își dau BANI între ei, în plină criză ECONOMICĂ4031
24 feb 23:00ReplicaConstrucţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va costa şapte miliarde de euro. Prima unitate, GATA în 2031

Construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va costa şapte miliarde de euro, iar decizia de investiţii şi...1717

24 feb 10:31ReplicaCel mai mare furnizor de energie electrică vine în județul Constanța!2631
24 feb 10:23ReplicaUn investitor din Mamaia, cu cifra de afaceri 0, vrea două hoteluri pe un teren din dosarul RETROCEDĂRILOR2340
Vremea
3.6°3.6° - 4.4° miercuri, 24 februarie 2021
ConstanțaUmiditate: 91%
Vânt: 1.45 m/s
Presiune: 1036 milibari

Loto
6/4930243121042
5/40252613111424
joker12221826314
Horoscop
mai mult...SPSportRT
24 feb 00:00SportLewandowski a ajuns in top 3 marcatori din Champions League

Cel mai bun jucator al anului 2020, Robert Lewandowski, a ajuns in topul celor mai buni marcatori din istoria Champions...544

24 feb 00:12SportAtletico - Chelsea 0-1, pe Arena Națională, după foarfeca lui Giroud şi Lazio - Bayern 1-4. Bavarezii, spectacol total

Chelsea a jucat mai mult fotbal, per total, iar Giroud a fost eroul meciului, cu un gol dintr-o foarfecă superbă,...650

24 feb 22:02SportNimes - Dinamo, 32-29: "Dulăii" au luptat în EHF European League și au jucat la egal cu francezii

Dinamo a luptat eroic pe terenul lui Nimes în EHF European League, într-o restanță din etapa a treia. După ce...467

24 feb 00:00SportA obținut Coman permisul de conducere în Ucraina? Ce spune legea și ce bolid conducea

Florinel Coman (22 de ani) trece printr-o perioadă delicată a vieții sale, nu numai pe plan sportiv. A rămas fără...1193

Local
24 feb 14:39LocalINFINITI, JAGUAR și PORSCHE, primele mașini înmatriculate în 2021

În prima lună a anului 2021, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor...1003

24 feb 19:31LocalGrupare care falsifica ITP-urile AUTO, CONDAMNATĂ

Manoela Manolava, din Bulgaria, împreună cu Mihai Oasenegre, Vasile Căpitanu, Voica Pinter și Aurel Răducanu au...2347

24 feb 22:44LocalSe SCHMBĂ scenariul în 4 de UNITĂȚI de ÎNVĂȚĂMÂNT din Nicolae Bălcescu

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a propus schimbarea a 4 de scenarii de funcționare pentru unități...804

24 feb 20:26LocalProtecția Copilului are SALARII de INVIDIAT!

Să tot fii bugetar cu asemenea salarii! Până nu de multă vreme, angajații instituțiilor publice, fie funcționari...2910

24 feb 16:37LocalDe ce au DISPĂRUT PUBELE pentru SELECTAREA DEȘEURILOR!

Lipsa pubelelor ecologice pentru selectarea deșeurilor au bulversat urbea constănțeană. Mai multe astfel de...1109

23 feb 18:03LocalNicușor Constantinescu, acuzații ULUITOARE: Victor Ponta a primit de la Bruxelles lista cu cei care trebuie arestați

3344

Politică
24 feb 00:00PoliticăGuvernul a aprobat proiectul final al Legii bugetului și HG pentru plata salariilor restante ale minerilor

Guvernul a aprobat, luni seară, proiectul Legii bugetului de stat pentru 2021 în forma finală, după ce a primit...471

24 feb 00:00PoliticăIată cum vor foștii parlamentari să-și recupereze pensiile speciale

Fostul senator Mihai Goțiu dezvăluie, într-un mesaj publicat pe Facebook, că a primit o petiție din partea...744

24 feb 00:00PoliticăMarian Zlotea, fost europarlamentar PDL, condamnat într-un dosar DNA, s-a predat în Italia

577

24 feb 22:24PoliticăBarna: ‘Oamenii care trec doar să semneze condica n-au ce să caute în minister’

Vicepremierul României, Dan Barna, susține că legea salarizării pregătită de coaliția de guvernare va viza foarte...1217

24 feb 22:22PoliticăMinistrul Digitalizării vrea să transforme factorii poștali în asistenți comunitari

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, vine cu o propunere inedită. Acesta susține că...788

24 feb 00:25PoliticăVlad Voiculescu, primele explicaţii după ce a demisia managerului Institutului 'Matei Balş'

1176

Interviuri
9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

La mai bine de patru luni de la alegerile locale, la Agigea lucrurile par să nu funcționeze normal. A existat doar o...3829

6 feb 00:09InterviuriSorin MIHAI, șeful Inspectoratului ȘCOLAR: Suntem PREGĂTIȚI pentru începerea ȘCOLILOR! Video

Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de...2728

29 ian 00:13InterviuriNicoleta PLOSCARU: Dacă aș fi fost CANDIDATUL PNL sau al USR, aș fi câștigat PRIMĂRIA!

2747

28 ian 00:21InterviuriTOFOLEAN, managerul Spitalului Județean: Ne TREBUIE neapărat o CLĂDIRE cu 500 de paturi. VIDEO

Ioan Tiberiu Tofolean a revenit în funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, el...7132

22 ian 00:32InterviuriVIDEO! Proiectele lui George MĂNDILĂ: Constanța va RENAȘTE, se va REÎNTOARCE cu FAȚA la MARE!

George Măndilă este unul dintre consilierii cabinetului primarului Vergil Chițac, și are grijă de buna funcționare...4987

19 ian 00:04InterviuriVergil CHIȚAC: Foarte mulți ȘMECHERI din orașul ăsta s-au ÎMBOGĂȚIT din afaceri cu statul. Video

10178

Monden
24 feb 23:20MondenGabriela Cristea, înfuriată la culme în mediul online: ”Nimeni nu e obligat”

Viața de vedetă nu e deloc ușoară, mai ales că criticile niciodată nu încetează să apară. Gabriela Cristea s-a...616

24 feb 00:00MondenAdela Popescu, surpriză romantică pentru Radu Vâlcan, la ceas de seară

Adela Popescu le-a făcut fanilor o mare bucurie la ceas de seară. Fire deschisă, frumoasa artistă le-a dezvăluit...576

24 feb 23:15MondenCum a trecut Ramona Olaru peste despărțirea de Cuza: „Trebuie să suferi și după o să fii bine”

522

24 feb 23:13MondenMama lui Dan Bălan, la un pas de moarte: ”Le mulțumesc medicilor care m-au salvat”

Mama lui Dan Bălan a dus o luptă crâncenă cu virusul SARS-CoV-2, fiind internată la ATI. Medicii au reușit să îi...587

24 feb 00:00MondenLidia Buble își pune silicoane? Cum s-a filmat fosta iubită a lui Răzvan Simion în cabinetul medicului estetician!

Lidia Buble are în plan să-și pună silicoane? Aceasta este întrebarea care a stat pe buzele a mii de fani în urma...506

24 feb 23:08MondenCât de iscusită este Andreea Tonciu în bucătărie? Ce a împărtășit vedeta fanilor pe internet

508

Mapamond
24 feb 00:00MapamondRomânia sprijină Slovacia și Serbia în lupta medicală contra Covid-19

Țările Uniunii Europene, printre care și România, sprijină transferul de echipe medicale către Slovacia și oferă...446

24 feb 00:00MapamondMotivul pentru care un tânăr din SUA și-a înscenat propria răpire

Un tânăr din SUA a fost arestat după ce a fost acuzat că și-a înscenat propria răpire pentru a lipsi de la...479

24 feb 00:00MapamondCel puțin 6.500 de muncitori migranți au murit în Qatar în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială din 2022

503

24 feb 00:00MapamondUcraina a dat Rusia în judecată la CEDO pentru „asasinate ţintite” împotriva unor opozanţi

Ucraina a dat în judecată Rusia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, acuzând-o de comiterea unor...440

24 feb 00:00MapamondTribul Cherokee i-a cerut companiei Jeep să nu îi mai utilizeze numele

Legendarul automobil de teren Jeep Cherokee, un model produs de aproape 50 de ani, ar putea fi nevoit să îşi schimbe...506

24 feb 16:21MapamondScandal în Argentina din cauza unei liste de „vaccin pentru VIP-uri”. Zeci de persoane ar fi fost vaccinate preferențial

443

Sănătate
24 feb 00:00SănătateSănătatea orală la diabetici

Diabetul este o boală care îți poate afecta, într-un fel sau altul, întregul corp, inclusiv cavitatea orală și...486

24 feb 00:00SănătatePliculețele de ceai: cum le poți refolosi?

În lunile de vară, un pahar de ceai cu gheață este o soluție răcoritoare, iar în zilele reci, când vrei să te...507

24 feb 00:00SănătateCOVID-19: Peste 130 de țări nu au acces la niciun vaccin anti-COVID-19

451

24 feb 00:00SănătateDespre echimoze: cauze, simptome, remedii naturiste

Echimoza este termenul medical folosit pentru a descrie o vânătaie. Cele mai multe vânătăi sau echimoze se...458

24 feb 00:00SănătateSweetie: ce beneficii are acest fruct indicat celor cu colesterolul mărit

Sweetie sau oroblanco este un fruct rezultat din încrucișarea fructului de pomelo cu cel de grepfrut. Este, așadar,...513

24 feb 18:35SănătateCOVID-19: ceasurile inteligente pot detecta infecția cu SARS-CoV-2?

Boala COVID-19 a dus la milioane de infectări pe plan global, iar specialiștii din domeniul sănătății reprezintă...469

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT