REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Artefact antic din Cumpăna, expus la Muzeul Național de Geologie din București

Artefact antic din Cumpăna, expus la Muzeul Național de Geologie din București

Replica API 12 iulie 2018 | 00:00 766

Institutul Geologic al României, Muzeul Național de Geologie, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța și Institutul de Studii Avansate pentru Cultură și Civilizația Levantului a organizat, în cadrul Muzeului Național de Geologie din București, expoziția temporară „De la meșteșug la artă. Prelucrarea pietrei”. Vernisajul a avut loc miercuri, 11 iulie a.c., la eveniment fiind prezent și Sorin Coleșniuc, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în condițiile în care toate cele 114 exponate cuprinse în expoziție aparțin instituției de cultură constănțene, ocazie cu care a prezentat exponatele.

„Toate cele 114 exponate, datate din neolitic până în perioada bizantină, aparțin Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Printre acestea sunt: lame de silex, dăltițe, topoare, gratoare, gresii, fusaiole, râșnițe, mojare, vârfuri de săgeată, proiectile, capiteluri, basoreliefuri, fragmente sculpturale, pandantive etc.

În discursul pe care l-am susținut, am prezentat artefactele expuse și, în special, renumitul Cadran Solar prins între coarnele unui taur, datat în perioada romană, descoperit la Cumpăna în anul 1960”, a precizat directorul muzeului constănțean.

O piesă importantă prezentată în expoziție este Cadranul solar prin între coarnele unui taur. Acesta a fost descoperit în Cumpăna, în 1960. Artefactul este realizat din marmură, datează din perioada romană, sec. II p.Chr.; 11 linii convergente împarte suprafața în 12 sectoare orientate spre bagheta de bronz care indica ora; înălțime - 48,5 cm, lățime - 37,5 cm. „Este unul din puținele cadrane solare antice descoperite în Dobrogea; cadranul este concav și este susținut de coarnele taurului; indică solstițiile și echinocțiile și indică ora corectă doar în comuna Cumpăna; o copie a fost amplasată în fața Căminului Cultural din Cumpăna”, a mai precizat Sorin Coleșniuc.

De asemenea, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța au fost prezenți la vernisaj dr. Valentina Voinea, dr. Cristina Talmațchi, dr. Gabriel Talmațchi, Constantin Șova, Doina Banciu și Laurențiu Chelărescu.

F.B.

Sursă foto: Sorin Coleșniuc, Facebook

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272