REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Articulații sănătoase: cele mai bune suplimente și remedii

Articulații sănătoase: cele mai bune suplimente și remedii

Replica API 12 ianuarie 2021 | 00:00 945

Dacă te numeri printre persoanele care suferă de dureri articulare de pe urma artritei sau a unei forme de artroză (la șold, genunchi ori mâini), poate că la un moment dat ai luat în considerare și ideea de a-ți administra anumite vitamine și suplimente nutritive care pot calma durerile articulare.

Sursă foto: Shutterstock

În cazul în care nu știi ce să alegi dintre sutele de variante disponibile pe piață, cere sfatul medicului tău, care îți poate recomanda cele mai bune suplimente pentru a-ți menține articulațiile sănătoase. Având acești aliați la îndemână, vei putea ține și mai bine sub control durerea cauzată de osteoartrită sau de poliartrită reumatoidă.

Unii specialiști recomandă următoarele: condroitina (sulfatul de condroitină), glucozamina (sulfatul de glucozamina), calciul, vitamina D3, remediile care conțin ghimbir, remediile din turmeric, acizii grași Omega-3, ceaiul verde, bromelaina, astaxantina, vitamina E, acidul hialuronic, iar lista poate continua, desigur, pentru că există și alte tipuri de suplimente care pot ajuta la menținerea unor articulații sănătoase, scrie doc.ro.

Extractele din membrana cojii de ou

Specialiștii spun că membrana cojii de ou sau acea pieliță pe care o vezi când spargi un ou ca să îl prepari, este o sursă naturală de glucozamină, sulfat de condroitină, acid hialuronic, proteine și mulți alți nutrienți. Pe piață există suplimente care sunt derivate din aceasta, indicate persoanelor active, care fac mișcare, insa unul dintre cele mai eficiente, naturale si cu biodisponibilitate maxima o reprezinta formula patentata NEM, recomandata in cantitatea de 500 mg, zilnic. In combinatie cu o cantitate de peste 1500 mg de acizi grasi omega 3, intr-o formulatie speciala in care raportul catntitatii de EPA (acid eicosapentaenoic DHA (acid docosahexaenoic) este de 3/2., contribuie la diminuarea inflamației articulare asociată artrozelor și artritelor, precum și la atenuarea febrei musculare.

Potrivit unui studiu¹ clinic din 2014, suplimentele zilnice cu extractul obținut din membrană din coaja de ou pot reduce simptomele artrozei. Cercetătorii germani au ajuns la concluzia că aceasta este eficientă în tratamentul durerii asociate cu gonartroza și coxartroza.

Suplimentele cu extract de membrană din coaja de ou au redus semnificativ durerea, atât rapid (în 10 zile), cât și continuu (pe o perioadă de 60 de zile), demonstrând că sunt o opțiune terapeutică eficientă pentru tratamentul durerii asociate cu gonartroza și coxartroza.

Glucozamina

Substanța se găsește în mod natural în cartilajul articular, iar cel mai bun mod prin care poți consuma glucozamina este să prepari o supă de oase. În cazul în care ai carența de glucozamină, nu o asimilezi din sursele alimentare medicul îți poate recomanda să iei un supliment.

Astaxantina

Astaxantina este un antioxidant cu rol antiinflamator, care influențează o paletă largă de mediatori ai inflamației, însă într-o manieră mai blândă, fără efectele adverse negative asociate cu medicamentele antiinflamatoare steroidiene și nesteroidiene. În plus,administrarea sustinuta de astaxantina funcționează în cazul unui procent mare de pacienți reumatici, iar studiile confirmă că substanța țintește mai multe afecțiuni.

Ceaiul verde

Ceaiul verde conține compuși chimici care au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare puternice, care ar putea fi utile în combaterea durerii articulare. Ceaiul verde nu este un remediu ori un supliment, însă îl poți include în alimentația ta, în cazul în care nu ai vreo contraindicație de la medic (o cană pe zi, în cursul dimineții).

Omega-3 din uleiul de pește

Numeroase studii științifice demonstrează că acizii grași Omega-3 (EPA și DHA) din alimentație (în special din peștele gras, de dimensiuni mici, pescuit la mare adâncime) pot ajuta la reducerea inflamației din corp. Peștele gras de mare adâncime, din sălbăticie, inclusiv somonul (despre care știm deja că are numeroase beneficii), reprezintă prima opțiune.

După peștele gras, nutriționiștii recomandă carnea de vită (care provine de la animale care au fost hrănite cu iarbă), semințele de in, semințele de chia și nucile românești, pentru că toate acestea sunt opțiuni bogate în Omega 3. În cazul în care nu consumi des nuci, somon, semințe de in și semințe de chia, îți poți asigura necesarul de Omega-3 luând suplimente nutritive din ulei de pește de mare adâncime, care conțin doza pe care ți-o recomandă medicul.

Calciul și vitamina D, combinația câștigătoare

Oasele și dinții noștri au nevoie de calciu, însă corpul nu îl poate produce în mod natural. Prin urmare, trebuie să absorbim calciul pe care il aducem in organism prin intermediul alimentelor sau să apelăm la un supliment cu calciu.

Sursele naturale de calciu sunt numeroase (legume frunzoase, produse lactate, migdale, etc.). În cazul în care alegi un supliment pentru articulații sănătoase, asigură-te că produsul conține și vitamina D, pentru că aceasta ajută organismul să absoarbă cât mai mult calciu cu putință. Este important de reținut că organismul nu poate absorbi suficient calciu fără cantitățile adecvate de vitamina D.

Peștele, ouăle și lumina soarelui la care ne expunem (când razele soarelui intră în contact cu pielea noastră, fără cremă de protecție) sunt cele mai bune surse naturale. Când alegi un supliment pentru articulații sănătoase, caută un produs cu vitamina D3, întrucât aceasta este aceeași formă pe care o obținem prin expunerea la soare.

Condroitina

Nu doar glucozamina se găsește în mod natural în corp, în cartilajul articular (ajutându-l să se mențină într-o stare optimă de funcționare), ci și condroitina poate fi găsită atât în cartilaj, cât și în oase.

Suplimentele cu sulfat de condroitină sunt derivate din anumite organe de animale. Condroitina reduce durerea articulară și inflamația, îmbunătățește funcția articulațiilor și încetinește progresia artrozei. Specialiștii cred că substanța stimulează proprietățile colagenului și blochează enzimele care distrug cartilajul.

Acidul hialuronic

Și acidul hialuronic este o componentă-cheie a cartilajului nostru, fiind responsabil pentru transportul nutrienților în interiorul celulelor. Una dintre cele mai importante funcții biologice ale sale este retenția de apă, după funcția principală, aceea de a asigura nutrienții necesari și de a elimina „deșeurile” din celulele cărora le lipsește alimentarea directă cu sânge, cum ar fi celulele cartilajului.

Din cauza procesului de îmbătrânire, cantitatea de acid hialuronic sintetizată de corpul nostru se reduce în timp. Suplimentele orale pot să ajute în mod eficient pacienții care vor articulații sănătoase, cu cartilajele bine lubrifiate.

Turmericul

Un studiu² apărut în Journal of Alternative and Complementary Medicine a arătat că administrarea suplimentelor care conțin extract de turmeric, în fiecare zi, pe o perioadă de 6 săptămâni, a fost la fel de eficientă că administrarea ibuprofenului pentru a calma durerea în gonartroză. Acest efect se datorează efectelor antiinflamatoare ale curcuminei, pigmentul care îi dă turmericului acea culoare galben-oranj.

Nu uita: cere sfatul medicului tău curant înainte de a lua suplimente nutritive, întrucât acestea pot avea interacțiuni cu unele medicamente pe care le iei pentru diverse afecțiuni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102