REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.9° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.9° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Artimon: Încercăm să mai "amanetăm" trei jucători, care să fie din vară ai noştri

Artimon: Încercăm să mai "amanetăm" trei jucători, care să fie din vară ai noştri

Replica API 28 februarie 2013 | 00:00 95

Concluziile cantonamentului din Antalya

Concluziile cantonamentului din Antalya

După un tur de campionat dezastruos, în care Farul ocupă ultimul loc al Seriei I, din Liga a II-a, echipa a plecat în cantonament în Antalya pentru a pregăti returul de campionat. Care sunt concluziile pe care antrenorul grupării constănţene, Alin Artimon, le-a tras după acest cantonament, şi nu numai, puteţi vedea într-un interviu acordat de acesta cotidianului "Replica". De asemenea, tehnicianul a explicat că în următoarele două săptămâni încearcă "amanetarea" a trei jucători din Liga a II-a, titulari la echipele lor de club, care să vină din această vară, pentru a juca sub culorile clubului, din câte se pare pe posturile de atacant şi fundaş.

Reporter: Care sunt concluziile pe care le-aţi tras din cantonamentul desfăşurat în Antalya?

Alin Artimon: Ambele perioade de pregătire au fost mai mult decât utile, şi eu sper că le-am valorificat la maxim. Modul în care echipa se va prezenta din punct de vedere fizic şi din punct de vedere tactic, va demonstra dacă am ştiut să gestionăm corect cele două perioade. Un lucru este cert, că parametrii fizici au crescut semnificativ. Jucătorii, în ultimele două jocuri pe care le-am jucat, au evoluat 90 de minute, întreg lotul, au dus fără probleme partea fizică până la finalul jocului. Sunt jucători care, de exemplu, în sezonul trecut puteau parcurge 60 de minute, cum este cazul lui Băjan, şi după aceea, în condiţiile unui efort susţinut, se cereau afară. El, la ultimul joc cu echipa din Austria, în minutul 92 făcea încă lansate şi sprint-uri pentru învăluirea pe faza de atac. Asta indică o creştere netă, iar el, făcând perioada de pregătire ca şi ceilalţi, logic că şi performanţele sportive, fizice a celorlalţi a crescut. Acum rămâne să gestionăm corect ciclurile săptămânale, şi să aducem o stare de prospeţime jucătorilor, pentru că noi, aproape de la începutul pregătirii, am folosit câte două antrenamente în fiecare zi, iar asta spre sfârşitul perioadei din Antalya s-a simţit mai mult decât evident. Asta este preocuparea noastră principală în zilele rămase până la meciul cu Sportul, să aducem o stare de competiţie, să aducem o stare corespunzătoare jocului.

Rep.: Din punct de vedere fizic, cum stau în acest moment jucătorii? Mai trebuie să se pună la punct cu fizicul?

A.A.: Din punct de vedere al acumulărilor, perioada s-a încheiat. Ei au acumulat fizic şi sunt la parametri foarte buni. Şi frecvenţa cardiacă, şi testele pe care le-am dat, indică parametri net superiori celor din vară. Acum rămâne să realizăm forma sportivă, ceea ce e mai delicat, pentru că se realizează per jucător, fiecare jucător reacţionează altfel după un stagiu de pregătire, la anumiţi stimuli. Eu sper ca, încă din prima etapă, să intre cât mai mulţi într-o formă de joc normală.

Rep.: S-a pus problema de câteva kilograme în plus la George Curcă. S-a rezolvat această problemă?

A.A.: În momentul acesta sunt doi jucători care au kilograme peste necesar. Atunci când am acceptat ca ei să vină aici, este vorba de Curcă şi de Mucsi, ştiam de la început că sunt probleme de greutate. Ne-am propus să le rezolvăm în timp, pentru că ele nu pot fi rezolvate doar aşa, de dragul de a fi rezolvate. Ambii jucători au slăbit 7 kilograme, într-o primă fază, mai au de slăbit în jur de 5 George şi 6 Mucsi, ca ei să fie la nişte greutăţi optime, ceea ce este mult mai greu de realizat, pentru că prima parte e mai uşoară, să dai jos, decât ce a rămas. Acum, faţă de ei există o înţelegere, pentru că am ştiut de la început că asta urmează să se întâmple, aşa că ei şi-au realizat o primă parte a înţelegerii cu noi. Rămâne să poată să o ducă şi pe cealaltă, care se realizează în timp, nu mai poate fi realizată atât de uşor. În rest, toţi jucătorii sunt la parametri de greutate normali, unii dintre ei chiar sub ceea ce ar fi trebuit ca şi greutate.

Rep.: Care sunt jucătorii remarcaţi de dumneavoastră în acest cantonament?

A.A.: Obişnuiesc să nu fac remarcaţi, să nu mă refer la câte un jucător, şi atunci când e de bine, şi atunci când e de rău. Ce pot să vă spun este că majoritatea m-au mulţumit, sunt unii dintre ei, din păcate pentru ei, pare-se că Liga a II-a e căciulă prea mare pentru unii dintre ei în momentul ăsta. Ei au şansa să facă parte din lotul Farului, nu ştiu când se vor mai întâlni cu ea, iar dacă nu vor şti să se folosească de asta până-n vară, cu siguranţă vor pleca, pentru că suntem în Liga a II-a, iar unii dintre ei se exprimă încă mult sub Liga a II-a. Şansa face ca ei să se afle în momentul acesta în lot, şansa lor, dar dacă nu reuşesc să progreseze în timpul ăsta, cu siguranţă vor pleca, indiferent că mai rămân sau nu mai rămân eu. Nivelul lor tot acelaşi rămâne, eu tocmai am încheiat un raport către cei care conduc, către domnul Nedelcu, în care am analizat cele două perioade, am analizat plusurile şi minusurile din perioada asta, şi am făcut inclusiv o evaluare a lotului, din punctul meu de vedere, pentru sezonul viitor, aşa că, acest club ştie ce să monitorizeze, ştie ce să caute pentru sezonul care urmează. Încercăm în următoarele două săptămâni să mai "amanetăm" trei jucători, care să fie din vară ai noştri, doi dintre ei sub 20, unul sub 23.

Rep.: Ne puteţi spune despre cine este vorba, nominal?

A.A.: Nu, pentru că sunt jucători sub contract, sunt în ultimele 6 luni de contract, au dreptul să semneze cu Farul, dar nu este încă potrivit să discutăm nominal despre ei. Sunt din Liga a II-a, toţi trei sunt jucători români, titulari la echipele la care joacă.

Rep.: Nu mai este foarte mult timp până la primul meci din retur, cu Sportul Studenţesc. Ce aşteptări aveţi de la acest meci? Cum îl veţi aborda?

A.A.: Am lucrat în perioada asta mult pentru a realiza omogenitate, am lucrat în perioada asta mult pe parte tactică, eu sper ca ceea ce am lucrat să se vadă, iar jocul nostru faţă de tur, să difere mult, începând de la angajament, începând de la relaţia 1 contra 1, de la poziţionare şi în primul rând aştept maturitate, pentru că în primul 11 au rămas destui jucători maturi, şi ceilalţi pe lângă ei, care să înţeleagă că Farul în momentul ăsta are nevoie de rezultate, nu de pregătiri bune, nu de jocuri amicale, de nimic altceva. Jocurile sunt puţine, fiind puţine echipe, iar noi trebuie să acumulăm puncte încă de la început, iar ulterior să dovedim că suntem pe drumul corect din punct de vedere al progresului, aşa că, jocurile noastre vor avea ca scop principal punctele, punctele care să aducă linişte şi în vestiar, să aducă linişte şi în club, şi nouă să ne dea timp să continuăm ceea ce am început să construim, pentru că este evident că nu se face nimic la întâmplare, doar că, să construieşti o echipă nu este aşa de uşor cum pare. Să aduci nişte jucători, să-i arunci într-un vestiar şi să aştepţi ca ei să joace în amicale bine rău de tot. Astea sunt poveşti. Gândiţi-vă că în momentul acesta sunt 20 de jucători, care s-au văzut prima oară acum o lună, iar ei trebuie să se accepte, să stabilească nişte ierarhii într-un vestiar, trebuie să iasă spre înainte nişte lideri, care să reuşească să conducă grupul, trebuie să realizeze nişte relaţii inter-umane între ei, nişte relaţii de joc, iar asta nu se poate face peste noapte.

Rep.: În tur, echipei i-a lipsit pragmatismul, având multe situaţii de poartă, dar puţine reuşite. Aţi lucrat la acest lucru?

A.A.: Pragmatismul şi o eficienţă cât mai mare în faţa porţii este dată de valoarea individuală. Ca antrenor, poţi antrena relaţia 1 contra 1 până îţi ies ochii din cap. Dacă jucătorul în condiţii de stres şi de competiţie nu reuşeşte să facă diferenţa, aşa rămâne. Gândiţi-vă că jucătorii cei mai scumpi din lumea asta, sunt cei din faţa porţii, din faţa porţii adverse, tocmai din cauza asta. Aici e diferenţa între jucători, când poţi din 10 situaţii de poartă să dai 8 goluri, când joci la Real Madrid, la Barcelona. Aşa şi la noi, dacă din 4 -5 oportunităţi joci doar una cum trebuie, eşti la Liga a II-a probabil. Şi în pregătire am continuat să irosim multe situaţii de poartă, şi în pregătire am comis o singură eroare în defensivă şi am luat gol, sau două şi am luat două, asta se întâmplă şi ni le asumăm. Sper ca jocul să ne aducă mai multă siguranţă.

Rep.: Farul va disputa în acest retur mai multe meciuri pe teren propriu. Poate fi acesta un avantaj, având în vedere că fanii echipei au fost nemulţumiţi de jocuri?

A.A.: Dacă vor veni lângă noi aşa cum au fost la începutul turului de campionat, şi nu văd de ce nu ar fi şi în continuare. Faptul că jucăm acasă trebuie să fie un avantaj. Dacă vor fi, de exemplu, cum au fost la meciul cu Săgeata, cu siguranţă îi vom simţi lângă noi şi se va simţi şi-n rezultate. Dacă nu, sunt opţiunile dumnealor, şi pot să reacţioneze cum cred de cuviinţă. Echipa asta trebuie să fie pregătită, să joace chiar şi contra unei situaţii ostile din partea propriilor suporteri. Eu sper să nu se întâmple aşa, pentru că nu este nici Farul meu, nici Farul lui Giani Nedelcu, este Farul din Constanţa şi nu văd de ce jucătorii ar fi cei care să fie apostrofaţi. Asta-şi permite Farul în acest moment, să construiască o echipă, asta încercăm să facem în momentul acesta, şi nu văd de ce de la primul joc oficial trebuie să existe adversitate faţă de jucători.

Rep.: Puteţi spune că ştiţi un prim 11 pe care-l veţi alinia la meciul cu Sportul?

A.A.: Da, 10 din 11 sunt din punctul meu de vedere destul de clari. A 11-a opţiune va fi o decizie pe care o voi lua în cele 10 zile rămase până la ora jocului, dar şi acolo ţine de doi jucători, ori unul, ori celălalt. În momentul acesta pot conta pe 14 jucători, echilibraţi ca nivel. Oricare din primul 11 iese, există o variantă măcar de înlocuire, aproximativ egală, ceea ce în turul campionatului nu a intrat în discuţie. A fost un lot foarte dezechilibrat, un lot slăbuţ din punct de vedere valoric, şi acesta este adevărul despre tur.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272