REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

AȘA CEVA!? Un FERMIER a ajuns ADMINISTRATOR la ȘANTIERUL Naval 2 Mai MANGALIA

AȘA CEVA!? Un FERMIER a ajuns ADMINISTRATOR la ȘANTIERUL Naval 2 Mai MANGALIA

Replica API 5 februarie 2021 | 00:09 12857

Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia, compania prin care statul român deține pachetul majoritar de acțiuni la singurul său șantier naval, Damen Shipyards Mangalia SA, este condus de fix un an de zile de aceiași administratori provizorii, a căror mandat se prelungește necontenit, aparent în lipsa unor manageri mai competenți. Chiar dacă rolul lor este, practic, decorativ, întrucât olandezii de la Damen au putere decizională deplină la șantierul din Mangalia, nu are cum să nu-ți stârnească măcar un zâmbet faptul că unul dintre acești administratori de la o companie navală strategică este un mândru fermier, campion la floarea soarelui.

Ionuț Constantinescu

Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Șantierul Naval 2 Mai SA a hotărât în ședința de pe 3 februarie 2021 alegerea administratorilor provizorii, conform Ordinului ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nr. 40/22.01.2021, a următoarelor persoane: Ionuț Cosmin Constantinescu, Iulian Drăgoi și Valerica Maitan.

Mandatul acestora este de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii, adică ceea ce se întâmplă deja din februarie 2020 până în prezent. Indemnizația administratorilor este de 3.500 lei brut pe lună, astfel încât se poate spune măcar că aceștia nu se îmbogățesc din a face act de prezență la o companie de stat cu doar 7 angajați.

În afară de a fi acționar majoritar fără putere decizională la șantierul Damen, firma se ocupă de fabricarea a tot felul de construcții metalice, de pe urma cărora a raportat în 2019 afaceri de 5,3 milioane lei și un profit net de 35.000 lei, precum și datorii de 760.000 lei.

Revenind la noua componență a Consiliului de Administrație (în realitate, aceeași de un an de zile, cu excepția Valericăi Maican, funcționar în Ministeru Economiei), trebuie spus că aceasta păstrează o componentă 100% constănțeană.

Primul fermier campion la floarea soarelui din județul Constanța

Astfel, Ionuț Cosmin Constantinescu este consilier local și președinte al PNL Cerchezu, locuiește în satul Căscioarele și este de profesie economist, dar specializat în agricultură. Fermier cu acte în regulă, Constantinescu deține circa 77 de hectare de teren în Cerchezu și un apartament în Mangalia, primit prin donație în 2017.

Fermierul administrator la firma de stat care deține pachetul majoritar la cel mai mare șantier naval din Europa are un Hyundai Terracan și cu asta pune punct averii sale: niciun leu în bănci, nicio bijuterie, nici măcar un credit. Constantinescu declara în august 2020 venituri de 16.437 lei de la o firmă al cărui nume l-a cenzurat, din pudoare, neștiință sau neatenție (cel mai probabil, este vorba chiar despre Șantierul Naval 2 Mai SA), la care se adaugă venituri de pe urma activităților agricole de 59.862 lei pe numele său, plus 1.885 lei aduse de soția Ramona. Fermierul naval mai declară venituri de 5.884 lei de la Consiliul Local Cerchezu, iar în declarația de interese trece beneficii de 10.985 lei, respectiv 7.180 lei ca administrator provizoriu a două firme pe care le trece, de asemenea, la secret. O înduioșătoare naivitate pentru un cultivator de cereale pus de stat să conducă un constructor de vapoare.

În octombrie 2019, Ionuț Cosmin Constatinescu era prezentat de Lumea Satului ca fiind ”primul fermier campion la floarea-soarelui din județul Constanța”. ”Lucrează 230 ha, iar în acest an a semănat 30 ha cu floarea-soarelui, iar datorită hibrizilor P64LE25 și P64LE99 a obținut o producție medie pe fermă de 4.625 kg/ha. “Floarea-soarelui a fost semănată după porumb, de aceea am arat și am discuit. La pregătirea terenului am aplicat 200 kg/ha de uree. În prima parte a lunii aprilie am semănat și am aplicat îngrășământ triplu 15 – 150 kg/ha. Cultura a primit două erbicide, un fungicid și un îngrășământ foliar pe bază de bor – 5 l/ha, iar atunci când am prășit, am aplicat și 150 kg/ha de azotat de amoniu. Recoltatul a avut loc la finalul lunii august, iar în următoarea campanie intenționez să semăn aceeași suprafață cu floarea-soarelui și voi alege hibrizii P64LE99 și P64LE25”, a explicat fermierul campion.

Iulian Drăgoi

Comandant de navă și cu afaceri pe șantierul Mangalia

Alt administrator provizoriu de la Șantierul Naval 2 Mai SA care are deja un an de zile pe acest post este Iulian Drăgoi, din Medgidia, fost comandant de nave și consilier în Primăria Mangalia. Drăgoi a lucrat pe fostul șantier Daewoo, a fost assistent manager la Sammarina Shipping and Trading, director resurse umane la CMA Ships, dar deține și o firmă care activează pe șantierul din Mangalia.

Iulian Drăgoi declara în 2019 ca avere terenuri în Limanu și Mangalia, un apartament într-o locație necunoscută (s-a molipsit, probabil, de secretomania colegului Constantinescu), o mașină VW, 30.000 de lei și 16.000 de euro în conturi, acțiuni la BT Capital Partners SA, SSIF IFB Finwest SA și Interactive Brokers Limited, cu un salariu de 94.000 lei de la CMA Ship România. Și Drăgoi are afaceri în agricultură, din moment ce a declarat o arendă de 2.400 lei, precum și participații de 100% la Gemini Star, respectiv 70% la Ship Construct Building SRL, ambele inactive.

Valerica Maitan

În fine, și Valerica Maitan este legată de Constanța, chiar dacă este consilier superior în Ministerul Economiei - Direcția de Privatizare Postprivatizare și locuiește în București.

Potrivit ultimei sale declarații de avere, din iunie 2020, funcționara deține două apartamente în București, dar și un teren agricol de 0,58 hectare în Constanța, primit în 1997 ca moștenire de la bunicul ei, Ion Neagu.

Valerica Maitan are două mașini Renault și depozite bancare și investiții cifrate la aproape 79.000 lei și 12.000 de euro.

Maitan a raportat pentru 2019 venituri de peste 59.000 lei de la Ministerul Economiei, 5.400 lei dintr-o chirie și, ca toată lumea din CA-ul de la Șantierul Naval 2 Mai, ceva bani din arendă- puțin peste 3.000 de lei.

În fine, tot la venituri se adaugă 2.500 lei ca membru CA la Radioactiv Mineral Măgurele SA și 6.876 lei din CA-ul de la Băița SA.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Toti responsabilii din primarii, in frunte cu primarul, Disciplina in constructii, Prefectura, Consiliu judetean , care dau autorizatii, avize sau nu stopeaza imediat constructiile de pe faleze la mai putin de 50 de m de malul marii,de linia de creasta, sa fie cercetati la urgenta si direct la puscarie cu ei. Toti care cunosc astfel de cazuri sa anunte urgent DNA la tel 0372777847... Daca primaru a semnat sau se face ca nu vede, direct la puscarie Nu putem tolera abuzurile, dupa care sa zicem ca nu am stiut De la Navodari la Vama Veche se construieste ilegal pe faleze.
0
0
si Jianu se uita cu coada ochiului la articol, cred ca i a sosit sui lui clipa, 30 ani a vandut tot ce a fost fier si cupru in santierul 1. tic tac !
2
0
Niste prosti , ca de altfel 100% populatia mangalistanului de rasarit si bineinteles 98% din romanistan, unde traiesc urmasii dacilor liberi, cei cu cusma plina de paduchi. Muie civilizatiei orientale de la sud de carpati conduse de securisti si urmasii lor multa vreme de acum incolo
2
2
e bine tata, ce parca altii sunt mai breji,gen griguta,trecut prin toate partidele cu scoala generala facuta la seral,dar hot diplomat noroc cu d-na griguta de i-a cazut in poala lui iorgus vecinu ca sa nu vorbim de olandezi,specialisti in barcute pe ape interioare
5
1
Valerico ,Iulian si Cosmin chiar nu aveti alceva de lucru de va bagati capul unde nu va fierbe oale Vedeti ca vrevin la moda macrameurile .Apucati va de crosetat ,de tricotat de culturi, manichiura si lasati specialistii sa si faca treaba .Chiar dormiti linistiti cand stiti ce departe sunteti de santier ? Santierul Mangalia a fost pe culmi inalte si unii ca voi l au dus la sapa de lemn Cum defilati prin mangalia printre cei care s au spetit cate 30 40 de ani in conditii minabile Nu va e jena ???? Ca va bate Dumnezeu
3
1
Statul roman detine pachetul majoritar la Damen , nu invers. Deci statul roman, prin astfel de oameni, iau decizii. documentati-va
1
2
A dus un sac de seminte prajite la PNL la sediu si s-au bucurat sefii.Drept rasplata l-au facut administrator de santier naval. E priceput la barcute din hartie si pungi de semnite. Ca si restul penelistilor la Constanta. Contabili,pizari,ospatari,barmani,proxeneti,lautari si militieni pensionat. Numai necalificati.Se duce de rapa Constanta. Coruptie la PNL ca la PSD.
8
3
Oauuuuu....Martafoii inca sunt promovati la Damen ex Daewoo...Nu mica imi este mirarea ca inca le pleaca oamenii cu pregatire masiv,cei care sunt angajati sunt bagati la cursuri de pregatire pe care mai mult de 60% le pica insa totusi sunt admisi plus ca ii policalifica si le baga in contract clauza de 2000-3000euro pe care trebuie sa ii plateasca daca pleaca din companie.In 2007 era o mare doamna cunoscuta ca Chiurtu care cerea spaga in functie de doleanta ta.Ca sa pleci in Coreea trebuia o spaga de 300-500euro,functie de maistru 1000-1500euro,inspector calitate sau PM 2000euro...
7
0
ce-i corect e corect. Combinerul de la sat, la Daman promovat, conform principiilor sanatoase ale unuia Gheorghe Orwell: calificare superioara- rau; calificare medie-bun, fara calificare- si mai bun. Pe cand un navalist promovat in CA a unei Asociatii agricole cu actionarat de stat?
11
1
Va garantez ca e si securist, nu doar fermier.
13
1
s a vandut, s-a dat in administrare , cu actiuni majoritare strainilor , restul paguboase, plateste statul roman penalitati si toate celea ca sa tina la conducere pe salarii mari oameni la conducere incompetenti dar afiliati si cotizanti la partide politice !
8
2
Companie de cacat. Fugiti cat puteti de ea. Muie olandezilor de la Damen.
15
2
Esti un liberal imputit la care noi U.S.R.-istii va fam acum la muie ! Prostilor , v-am dat la cur !
6
10
dar de ma-ta curva , care se fute cu soferii turci de TIR , pe centura , ce zici ?
14
3
pt asta de la 07:39 Esti un bolsevic jegos si atat .muie pesede.
9
6
Dar de eminenta cenusie a Romamiel KWJ fizicianul pulii mele ce comentati ?.Cand se duce el ca jupanul si inchide pirtia de la Paltinis si le da la muie la prostii de la Sibiu nu comentati nimic?.Bagamia s pula in gura lui de pui de neamt fascist
14
17
bani aruncati la toti prostii.unde mai este bagaboanda aia din arad,penala,administratorul ulii si a gurii?macar aia maimpresta ceva,dar papagalii astia iau bani Degeaba!!!!
9
0
Cand era nevasta-ta sefa la fostul minimax ce ii mai placea sa fie tavalita .prostul pleca pe mare...ii place morcovul tanar
6
4
Care tineret ? aproape toti sunteti ca cea de la apele romane
19
2
Dragi romani, aceasta este romania lucrului bine facut
28
3
Mai bine o aducea pe dragalasa de la Ape Barlad ca macar era buna de ciocane. Aia era macar frumoasa..
18
1
Fermier premier in locul lui citu
15
2
da in loc de a promova timeret sal angajeze mai ales ca au si un liceu promoveaza prostie si pensionari cu basini la cur
8
3
Te doare mintea ce oameni sunt in conducere ,,unde au fost si unde au ajuns....
28
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614