REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Asociaţia Elevilor din Constanţa cere burse mai mari

Asociaţia Elevilor din Constanţa cere burse mai mari

Replica API 7 martie 2016 | 00:15 319

Vor să fie motivaţi cu bani, să studeieze mai mult

Vor să fie motivaţi cu bani, să studeieze mai mult

Alexandru Manda

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) consideră cuantumurile burselor şcolare pentru elevii din municipiu ca fiind insuficiente şi solicită Primăriei şi Consiliului Local creşterea acestora în cadrul proximei şedinţe a aleşilro locali.

În urma demersurilor AEC, în toamna anului 2015, Consiliul Local a început să acorde burse şcolare pentru peste 9.500 de elevi înmatriculaţi în municipiul Constanţa, conform obligaţiei de la articolul 82 din legea educaţiei şi criteriilor de acordare, stabilite prin OMECTS nr. 5576/2011. Cuantumurile stabilite în luna octombrie sunt de: 25 lei/lună - bursa de merit, 25 lei/lună - bursa de studiu, 75 lei/lună - bursa de ajutor social, 100 lei/lună - bursa de performanţă. Asociaţia Elevilor din Constanţa este de părere că valoarea unei burse trebuie stabilită raportat la salariul minim pe economie, acest fapt asigurând o creştere constantă a burselor, în funcţie de condiţiile socio-economice existente.

De aceea, AEC propune ca valoarea bursei de merit şi a celei de studiu să fie 5% din salariul minim pe economie, cea a bursei de performanţă - 10%, iar bursa de ajutor social - 15%. Raportat la salariul minim pe economie aprobat pentru anul 2016, care va intra în vigoare la 1 mai, cuantumurile propuse de AEC, în valoare absolută, sunt: 62,5 lei - bursa de merit şi bursa de studiu; 125,00 lei - bursa de performanţă şi 187,5 lei - bursa de ajutor social. Cuantumurile propuse mai sus necesită un efort bugetar de aproximativ 5 milioane de lei pentru anul 2016.

În prezent, în bugetul municipiului pentru fondul de burse este alocată suma de 3 milioane de lei, fiind necesară creşterea acestuia cu 2 milioane de lei, lucru cerut de AEC şi la sfârşitul lunii ianuarie, în cadrul dezbaterilor pe marginea bugetului municipiului Constanţa. Asociaţia Elevilor din Constanţa este de părere că o valoare crescută a bursei va încuraja elevii să înveţe şi va ajuta la îmbunătăţirea performanţelor acestora la examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat, care în Constanţa, în anul 2015, au fost sub media naţională.

„Amintim, de asemenea, că în conformitate cu art. 4 din OMECTS nr. 5576/2011, cuantumul unei burse se stabilește anual. De aceea, solicităm Primăriei Municipiului Constanța și Consiliului Local Constanța să acorde bursele retroactiv pentru lunile ianuarie și februarie la cuantumul ce va fi stabilit pentru anul în curs. De exemplu, un elev care beneficiează de bursă de merit nu poate în prezent să își asigure nici costul unui abonament redus pe o linie la transportul local în comun, suma primită fiind de 25 de lei, iar abonamentul 27,5 lei. Solicitarea creșterii burselor a venit natural, simpla acordarea a acestora nefiind suficientă.

Bursele trebuie să aibă un cuantum decent, raportat la condițiile socio-economice. Pentru a se asigura că legea se respectă în întreg județul și elevii înmatriculați în toate unitățile-administrativ teritoriale din județ beneficiază de burse, AEC va solicita în cursul acestei săptămâni, în baza legii 544, tuturor primăriilor din judet date referitoare la acordarea burselor. În cazul localităților care nu au prins în buget bani pentru burse, vom solicita prefectului atacarea în contencios a bugetelor. Reamintim că în luna septembrie doar 8 din cele 70 de localități din județul Constanța acordau burse școlare”, a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108